Какво може да се очаква от наближаващатана 17 май Среща

...
Какво може да се очаква от наближаващатана 17 май Среща
Коментари Харесай

Андрей Ковачев разкри кои страни от Западните Балкани са най-подготвени за ЕС

Какво може да се чака от наближаващатана 17 май Среща на върха ЕС—Западни Балкани, по какъв начин ще се развият връзките сред Турция и Европейски Съюз и ще бъдат ли задоволително храбри Алексис Ципрас Алексис Ципрас – гръцки политик и министър председател на страната от януари 2015... към профила и Зоран Заев, с цел да решат разногласието за името на Македония, пред Novini.bg разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП доктор Андрей Ковачев.

„ Навсякъде мнението е общо, че точно с помощта на Българското Председателство се слага още веднъж на дневен ред тематиката за евроинтеграцията на Западните Балкани “, съобщи Ковачев и разясни: „ Затова чакам мощен политически сигнал от страна на Европейския съюз към Западните Балкани на 17 май. Очаквам обаче сигнал да има и към другите елементи на света и към другите геополитически играчи по отношение на бъдещето на този район в Съюза “.
„ За момента сякаш Черна гора е в най – напреднала фаза на преговорния развой за участие с Европейски Съюз и е с най – доста отворени и затворени глави по процеса “, посочи той.

"Днес виждаме неща, които допреди няколко години бяха немислими – признание на етническата общественост в Албания, в този момент чакам това да се случи и в Косово. След седмица и нещо ще посетя Косово и общността ни там желае и тя да бъде приета като българска етническа общественост ", сподели Ковачев.

„ Европейски Съюз има и доста домашна работа “, изясни въпреки всичко Андрей Ковачев и добави: „ Трябва да се изясни на европейците, че Западните Балкани би трябвало да бъдат част от Съюза и не може този район да бъде черна дупка, която да е източник на неустойчивост, на проблеми “.

Относно връзките сред Турция и Европейски Съюз, Ковачев подсети, че както турската страна и Съюзът са взаимозависими. „ Турция е значима за Европейски Съюз във връзка с сигурността, значима е във връзка с енергетиката, стопанската система. За Турция пък Европейски Съюз е значим във връзка с стопанската система – една огромна част от турският Брутният вътрешен продукт и турският експорт се образува върху стокообмена на Европейски Съюз. Има очакване да се разшири сферата на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция “.
„ Надявам се повече в никакъв случай да не се повтаря 2017 година, когато се наговориха куп тежки обиди от турска страна към Европейски Съюз и назад. От това няма никой никаква изгода “, сподели евродепутатът.

Във връзка напрегнато има сред Гърция и Турция, което не е от през вчерашния ден, Ковачев съобщи, че нерешеният спор с Кипър е доста тежко задължение за целия Европейски Съюз. „ Кипър влече в Съюза с желанието, че разногласието за Северен Кипър ще бъде решен. Това обаче към момента не се е случило “, разясни той.

За връзките сред Гърция и Македония и по какъв начин ще бъде решен разногласието с името на македонската страна, Андрей Ковачев съобщи, че всичко зависи от Алексис Ципрас и Зоран Заев и им пожела да бъдат задоволително храбри, тъй като и в двете страни има съществени групи, които им упражняват напън.

Цялото изявление на Novini.bg с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕБП доктор Андрей Ковачев може да видите по – късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР