Какво е влиянието на руските служби в Германия и има

...
Какво е влиянието на руските служби в Германия и има
Коментари Харесай

Игор Ейдман: Всичко говори, че Русия се готви за ескалация на войната

Какво е въздействието на съветските служби в Германия и има ли връзка сред партията " Алтернатива за Германия " и съветската политика? Николай Кръстев беседва с съветския държавник и социолог Игор Ейдман, ръководител на Форума на рускоезичните европейци.

Защо съветските спецслужби започнаха още веднъж да работят интензивно в Европа и в частност в Германия?

Руските специфични служби в никакъв случай не са спирали интензивно да работят в Европа, изключително в Германия. Германия е основна страна в Европейския съюз, тук има доста съществени съветски ползи – и политически, и стопански, и военни. В Германия активността на специфичните служби, активността на агентурата, на съветската пета колона се усеща доста мощно. Нея постоянно я е имало, в този момент се вижда още по-ясно след пълномащабното навлизане в Украйна през 22-ра година.

Путин призна, че е желал да замени Красиков за Алексей Навални. Признава ли с това, че съветските специфични служби се занимават тук, в Европа с изпълняването на такива мръсни неща като убийства?

Формално като че ли не го признава, официално това е показано по този начин, като че ли Красиков е умъртвил някогашния чеченски полеви пълководец Хангошвили заради патриотични подбуди, т.е. по лична решение, а не по разпореждане на Кремъл, по разпореждане на Путин. Нещата несъмнено не са такива, проверяващите публицисти потвърдиха, че Красиков е щатен чиновник на ФСБ, и е работил по заповед на Кремъл. Дали Путин признава това – от една страна не, само че въпреки това, самият факт, че Русия се пробва да замени Красиков, пробва се да го освободи значи де факто, че е заинтересувана от него и признава отговорността си за това закононарушение, за терористичната акция в центъра на Европа, в центъра на Берлин.

Христо Грозев и проверяващи публицисти преди няколко години откриха т.нар " летящ отряд " от ГРУ, които са пътували по Европа и са убивали разнообразни хора и са правили диверсии?

Несъмнено, това е невиждано нагла и извънредно рискова активност на съветските специфични служби в Европа, в Германия, в България, в други страни. Те се занимават освен с шпионаж, както виждаме в делото на Красиков и Хангошвили, само че и с терористични акции, убийства на хора.

Има и други случаи, не толкоз известни - в Берлин неотдавна отровиха съветски преселник, опозиционера Наталия Арно. Слава Богу, остана жива, само че по този начин или другояче това се случи. Никой от живеещите тук съветски опозиционери не могат да са сигурни за утрешния си ден, да са сигурни, че на следващия ден няма да дойдат и за тях. Това е едната част, а другата част от активността на съветските специфични служби се състои в оказване на въздействие върху немския политически и експертен хайлайф. Имаше голям брой кавги, свързани с това, последният скандал беше във връзка на това, че един съветски сякаш публицист, в действителност подбудител - Владимир Сергиенко беше асистент на народен представител от Бундестага, имаше свободен достъп до Бундестага и освен това е бил в контакт с сътрудници на ФСБ, получавал е задания от тях, опитал се е да провокира правосъдно дело във връзка на доставки от Германия на танкове за путинска Русия, занимавал се е и с други дейности. Смятам, че такива като него има прекалено много в Германия, в Берлин – той просто беше осветлен. Но такава активност се прави непрекъснато, ежедневно.

В последно време виждаме, че немските управляващи откриват доста съветски сътрудници. Ето последния образец за офицер от немското разузнаване, който е предложил услугите си на съветски офицери, работещи под прикритието на дипломати?

Тази тематика за съветския шпионаж, за съветското навлизане в Германия участва много постоянно в немските медии и провокира сериозен резонанс в немското общество. Разбира се, множеството германци са извънредно възмутени и напрегнати от това състояние на нещата. Заедно с това върви информацията за подготовката на путинска Русия за бъдеща война. За това оповестяват немските специфични служби, оповестяват, че към този момент не става въпрос за нулева възможност това да стане. И е ясно, че тази шпионска интензивност наподобява е обвързвана с подготовката за война, подготовката за някакви терористични и даже бойни дейности от страна на Русия против Германия.

Виждаме дейните връзки на съветските управляващи и AFD. Как това въздейства на немската вътрешна политика?

Да, би трябвало да се каже, че съветското навлизане и опитите да бъде манипулирана немската политическа система има доста рисков асистент. Това са настроения, които се популяризират в Германия, свързани с конспирология. Това се усещаше изключително мощно по време на епидемията от Ковид – Ковид дисиденти, Ковид скептици организираха мощни демонстрации, на които звучаха и проруски разкази. Това е обвързвано с антимигрантски настроения, които се подхранват от АФД, тъй като доста хора, настроени против мигрантите, против приемането на бежанци в Германия, са последователи и на АФД.

Все отново, за благополучие, електоратът на АФД и другите пропутински партии, въпреки всичко, са малцинство в немското общество. Това е много огромно, многомилионно даже, само че въпреки всичко малцинство в немското общество. Основният мейнстрийм е проевропейската, проатлантическата ориентировка и главните обичайни немски партии, като ръководещата коалиция, като опозиционната Християндемократическа партия противостоят на съветската интервенция, стараят се да се защитят от тези незаконни дейности на съветските управляващи.

Признанието на Песков, че Русия се намира в положение на война, по какъв начин би трябвало да го възприемаме?

Да, аз също обърнах внимание на това невиждано заявление на Песков, тъй като на публично ниво съветските управляващи за пръв път признават, че водят не някаква странна спецоперация, а война. Честно казано, това ме напрегна, тъй като може да бъде последвано, както от нова вълна на готовност в Русия, по този начин и от ескалация на експанзията против Украйна. Руските управляващи в този момент би трябвало да обяснят на обществото за какво е нужна нова готовност, откакто се организира спецоперация и сякаш всичко върви както би трябвало. Затова им се постанова към този момент да преминат искрено към военна реторика. Неслучайно съвсем по едно и също време с изказването на Песков имаше изказване на Шойгу, че в границите на тази година ще бъде мощно увеличена числеността на армията, че ще има нови дивизии, поделения и по този начин нататък. Нещата съответстват. Всичко приказва, че се готвят за ескалация на войната - на войната против Украйна и като вероятност против Запада.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР