Какво е USB-C? Ето защо превключвателят за зарядно устройство на Apple е толкова голяма работа

...
Apple оттегли своето зарядно устройство Lightning във вторник точно 11
Коментари Харесай

Apple оттегли своето зарядно устройство Lightning във вторник точно 11 години след деня, в който беше обявено за първи път.

Усилието бележи крайъгълен камък за компанията, като най-накрая възприе USB-C, универсална система за зареждане. Това е забележително не само защото Apple се противопоставя на това от години, но и защото е на път да направи зареждането много по-лесно за своите клиенти.

Но, както при повечето неща, има една уловка: преминаването към универсален стандарт означава, че Apple се отказва от контрола върху своята екосистема за кабелно зареждане и разпознаването на добрите зарядни устройства от лошите няма да е очевидно за много потребители.

Какво се променя?

На своето събитие за iPhone 15 компанията обяви, че всички нейни смартфони от следващо поколение ще бъдат пуснати с USB-C зареждане, както и най-новата итерация на AirPods Pro. Въпреки че преди това Apple превключи своите iPad и MacBook на USB-C зареждане, досега не беше направена промяната на iPhone.

Превключването ще дойде по-малко от година, след като Европейският съюз гласува да одобри законодателство, изискващо смартфони, таблети, цифрови фотоапарати, преносими високоговорители и други малки устройства да поддържат USB-C зареждане до 2024 г. Първият по рода си закон цели да се намали броят на зарядните устройства и кабелите, с които потребителите трябва да се борят, когато купуват ново устройство, и да се позволи на потребителите да смесват и съчетават устройства и зарядни устройства, дори ако са произведени от различни производители.

10 септември 2023 г., Берлин: iPhone 14 Pro с Lightning кабел (вляво) и USB-C кабел (вдясно). Apple най-вероятно ще замени своя вътрешен Lightning конектор с USB-C следващия вторник, след като Европейският съюз реши, че производителите на телефони трябва да използват стандарта USB-C до края на 2024 г. 10 септември 2023 г., Берлин: iPhone 14 Pro с Lightning кабел (вляво) и USB-C кабел (вдясно). Apple най-вероятно ще замени своя вътрешен Lightning конектор с USB-C следващия вторник, след като Европейският съюз реши, че производителите на телефони трябва да използват стандарта USB-C до края на 2024 г. Кристоф Дернбах/picture-alliance/dpa/AP

Сега клиентите на Apple могат да използват едни и същи USB-C зарядни устройства за захранване на своите iPhone, iPad и Mac компютри – няма повече нужда да намерите правилното зарядно устройство за всяко устройство. Зареждането може да се извърши и между устройства, като например свързване на iPhone с изтощена батерия към напълно зареден iPad или по подобен начин между различни марки.

„Това може би е най-голямото прекъсване на дизайна на iPhone от няколко години, но в действителност това едва ли е драматичен ход“, каза Бен Ууд, анализатор в CCS Insight.

Миналата година старшият вицепрезидент на Apple за световен маркетинг, Грег Джосвиак, отбеляза стойността и повсеместното разпространение на зарядното устройство Lightning, което е предназначено за по-бързо зареждане на устройства, но отбеляза, че „очевидно ще трябва да се съобразим“ с мандата на ЕС.

„Ние нямаме избор, както правим по света, да спазваме местните закони, но смятаме, че подходът щеше да е по-добър за околната среда и по-добре за нашите клиенти, ако нямаше правителство [да има] тази перспектива“, каза Joswiak на време.

Решението на ЕС е част от по-големи усилия за справяне с електронните отпадъци като цяло, но може ли да генерира повече в краткосрочен план, тъй като хората постепенно премахват своите Lightning кабели. Въпреки че Apple изрази загриженост за околната среда относно това, което се случва със старите зарядни устройства Lightning, тя също има финансови причини да откаже промяната.

Историята на зарядното устройство Lightning

Apple представи зарядното устройство Lightning заедно с iPhone 5 през 2012 г., заменяйки съществуващия си 30-пинов докинг конектор с такъв, който позволява по-бързо зареждане и има обратим дизайн. Той също така запали свързан бизнес с аксесоари, изисквайки от потребителите да закупят адаптер Lightning за $30, за да свържат устройството към по-стари докинг станции, будилници и системи за високоговорители.

„За Apple всичко се свеждаше до това да контролира собствената си екосистема“, каза Дейвид Маккуин, директор в ABI Research. „Apple печели добри пари от продажбата на Lightning кабели и многото им свързани аксесоари.“

Освен това отнема финансово намаление от аксесоарите и кабелите на трети страни, които минават през програмата Made For iPhone. „Преминаването към USB тип C би отнело това ниво на контрол, тъй като USB-C е много по-отворена екосистема“, каза Маккуин.

Apple сега продава нов USB-C към Lightning адаптер за $29, за да позволи на хората да свързват съществуващите си Lightning аксесоари към USB-C-активиран iPhone или iPad, за да зареждат или споделят данни. По подобен начин Apple представи донгъл на стойност $29 през 2012 г., за да свърже iPhone 5 – първият телефон със своето зарядно устройство Lightning – към стари докинг станции, радиостанции с будилник и високоговорителни системи.

Какво означава това за потребителите на iPhone?

Преминаването към USB-C вероятно няма да бъде стимул за хората да надграждат, но може да повлияе на някои потребители, които са били устойчиви на iPhone над ограниченията за зареждане, според Томас Хюсън, вицепрезидент на Forrester Research.

Като се има предвид, че много мобилни устройства вече използват USB-C, включително собствените iPad и MacBook на Apple, достъпът до кабели за зареждане не трябва да е твърде труден или скъп.

Но има изобилие от копия и някои USB-C зарядни устройства са много по-безопасни от други. Някои може да осигурят твърде много мощност, а други недостатъчно. Някои могат да регулират потока на електричество и данни към вашия телефон – а други не могат. Сред най-добрите препоръки на CNN Underscored за USB-C зарядни са от големи марки, включително Anker, Belkin, Apple, Amazon и Google.

„Като се има предвид колко широко се използва USB-C в други устройства, трудно е да си представим, че клиентите ще бъдат напълно уловени от този превключвател и в дългосрочен план това вероятно ще им бъде от полза, като универсалната система за зареждане има някои много очевидни положителни страни“, каза Ууд.

Apple също каза, че специален USB-C контролер ще позволи скорости на трансфер до 20 пъти по-бързи, отколкото с USB-2 технология за iPhone 15 Pro.

Оттеглянето на Lightning кабела може дори да генерира, в краткосрочен план, вълна от електронни отпадъци, тъй като потребителите на iPhone хвърлят безполезните си Lightning кабели в чекмеджето. Но Apple каза на CNN, че има съществуваща „стабилна“ програма за рециклиране, в която можете да донесете използвани зарядни устройства и кабели. Възможно е също така да потърсите местен център за рециклиране на електронни отпадъци или магазин Best Buy за екологични опции.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР