Какво е това Централна Европа?В началото на март лидерът на

...
Какво е това Централна Европа?В началото на март лидерът на
Коментари Харесай

Украинският въпрос в германската геополитика

Какво е това Централна Европа?

В началото на март водачът на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Ларс Клингбайл по време на посещаване в Украйна и Полша съобщи, че оттук насетне Киев, а след него и Варшава, ще станат основата на новата източна политика на неговата партия (Ostpolitik). Във Варшава Клингбейл показа проект от пет точки за ново партньорство със страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - основаване на обща архитектура за сигурност, обща енергийна система, съгласуване на външната политика, икономическо съдействие и подсилване на източния фланг на НАТО.

Германският посетител с съображение сложи Киев пред Варшава. Германската геополитика обичайно вижда антиполска опора в самостийна Украйна. Полският политик Роман Дмовски (1864-1939) в своята работа „ Украинският въпрос “ (Kwestia ukrainska) предвижда, че появяването на самостоятелна Украйна в бъдеще ще докара до увеличение на немското въздействие в ущърб на Полша като част от общата Германия тактика на Срединна Европа (Mitteleuropa). Днес поддръжката на Варшава за американското наличие в Европа служи на поляците като средство за понижаване на немското въздействие и в същото време като инструмент за напън върху Русия.

За първи път концепцията за Срединна Европа е изложена от немския политически географ Йозеф Парх (1851-1925) през 1906 година По време на Първата международна война тя е финализирана от социалдемократа Фридрих Науман (1860- 1919), съгласно неговото схващане, това е обединяването към Германия на Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Швейцария, Унгария, България, Румъния, Хърватия, Словения, Албания, Италия, Украйна и балтийските страни, в това число Крим и Кубан.

Холандия, Швеция, Дания, Норвегия и Турция трябваше да станат външни съдружници на Централна Европа. Последната би трябвало да екстраполира немското въздействие към Закавказието, Литва към Беларус, Полша към Украйна, Румъния към Молдова. Науман е последовател на меката германизация на изброените страни и основаването на общ пазар за артикули за реализиране на доброволното единодушие на жителите им с немската надмощие.

Така зоната на немско въздействие ще се простира от Баренцово море до Азовско море и от север до Средиземно море, трансформирайки Германия в суперсила (Oberstat). В края на 30-те години концепциите на Науман се вписват хармонично в нацистката идеология. Историкът Хелмут Румпф назова концепцията за Средна Европа през 1942 година " причина за възхода на [Третия] райх ".

Концепцията на Науман извади главните съперници на Германия - Англия, Франция, Русия - отвън Централна Европа. В актуалния вид тази идея също не регистрира ползите на Русия в нейната близка чужбина и в Европа и отразява желанието на Берлин да разшири виталното пространство (Lebensraum) посредством включване на прилежащи страни в съюза, посредством който Германия ще получи достъп до Черно и Средиземно море с достъп до Близкия изток и Северна Африка.

Науман споделя: „ Централна Европа ще има немско ядро, ще употребява непринудено немския език, който е прочут в целия свят и който към този момент е езикът на междуетническата връзка в Централна Европа. “

Идеите на Науман в Германия се разпространяват от фондацията на неговото име " За свободата ". Науман е последовател на включването на холандските и други европейски отвъдморски колонии в зоната на немско въздействие.

Обиколката на Клингбайл в Източна Европа е знак за активизирането на източния вектор на немската политика в осъществяване на Олаф Шолц, също „ родом от СДПГ “. Берлин към този момент получава ответни сигнали от редица страни: новоизбраният президент на Чешката република Петер Павел назова Германия основен сътрудник в Европа, Литва желае да одобри немски боен контингент на непрекъсната основа, с цел да сдържа Русия.

Клингбайл разгласи курс към образуването на геополитическа ос Берлин-Варшава-Киев, следвайки концепцията на Науман за интензивно потребление на Полша в борбата с Русия (това е в сходство с полската политика за потребление на Украйна за същите цели). Ситуацията припомня ерата на Първата международна война, когато Германия се опита да направи същото.

Непосредствената задача на Берлин ще бъде да координира концепцията за Срединна Европа с полската идея на Оскар Халецки за Източна и Централна Европа. Последната е ориентирана към намаляване на немското въздействие в пространството от Франция до Украйна посредством съюза на Варшава с Вашингтон и Лондон.

Берлин се надява, че най-малко с цел да нанесат оптимални вреди на Русия, Вашингтон, Лондон и Варшава ще одобряват концепцията му за Срединна Европа като част от англосаксонската тактика за създаване на антируски „ хигиеничен кордон “.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР