Какво е справедливост - в спорта това е всичко. От

...
Какво е справедливост - в спорта това е всичко. От
Коментари Харесай

Гардиън разграничи джендър и пол и се възмути за подкопаване на женската спортна конкуренция

Какво е правдивост - в спорта това е всичко. От деца гледаме следващия старт в съревнование на детската площадка и се възмущаваме на несправедливости, същото възприятие за честност остава и в професионалния спорт, написа Таня Алдред за " Гардиън ".

Шлайфане на топка за крикет - не е почтено. Бокс с тежести в ръкавици - не е почтено. Умишлено неправилно показване в параолимпийска подредба - не е почтено. Договарянето със синдикатите за залагания, с цел да се дефинира резултат - не е почтено. Допингът в спорта - не е почтено. Ние класифицираме нашите спортове, с цел да се противопоставяме на сходни практики и да пазим хората в сигурност. Боксьорите в тежка категория в никакъв случай не се бият с категория " мухи ". От пубертета половете се състезават настрана в множеството спортове през множеството време. Това са от дълго време признати правила. Или най-малко бяха.

43-годишната Лоръл Хъбард е готов/а да стане първият транссексуален олимпиец, откакто бе определен за тима по повдигане на тежести в Нова Зеландия. Това се трансформира в една от огромните истории на Токио, което дефинира в светлината на прожекторите дали транс дами имат незаслужено преимущество пред биологичните дами се подиграва с концепцията за включване и правдивост.

Като обвързваме джендър и пол, бих споделила, че обезсмисляме самата причина, заради която имаме категории в спорта - преимуществото на мъжете в резултатите. Без обособена категория за дами няма да има дами на финалите на Олимпиадата.

Дори на 100 метра, едно от събитията с най-малка разлика в представянето, почти 10 000 мъже по целия свят имат персонални върхове по-бързи от актуалната олимпийска шампионка при дамите Илейн Томпсън-Хера (10,70 секунди). И това не е единствено лека атлетика.

Докато най-малката разлика в достиженията сред половете идва при надпревари по тичане, гребане и плуване (11-13%), това се движи до 16% -22% при колоезденето на писта и сред 29% и 34%, когато става въпрос за топки за боулинг и повдигане на тежести.

Разликата в силата на ударите сред мъжете и дамите е колосалните 162%. Не е като да не се усеща такава разлика.

Но Международният олимпийски комитет промени своите насоки през 2015 година, с цел да разреши на спортисти като Хъбард да се състезават в женската категория, при изискване че общото им равнище на тестостерон се поддържа под 10 наномола на литър в продължение на най-малко 12 месеца. Транссексуалните мъже не се сблъскват с ограничавания в мъжката категория - по явни аргументи.

Все по-често обаче проучванията демонстрират, че тези насоки за тестостерон не подсигуряват " лоялна конкуренция ", на която се надява МОК. Рос Тъкър, състезателен академик и специалист по преимуществата на тестостерона в спорта, малко обобщава: " Понижаването на тестостерона е съвсем изцяло неефективно за унищожаване на биологичните разлики сред мъжете и дамите. "

Просто няма доказателство, че намаляването на тестостерона лишава преимуществото на мускулната маса, силата, чистата телесна маса, мускулния размер или костната компактност. Въпреки доказателства от доктор Ема Хилтън и Томи Лундберг, МОК отсрочи вземането на всевъзможни по-нататъшни решения до края на Токио и остави на обособените спортни федерации да вземат решение личните си трансджендър политики.

Някои са смели, други са написали своите политики дружно с транс лобистки групи, без да се съветват с женски организации или спортни учени. Всички протипоставящи се са упрекнати в трансфобия - както откриха Мартина Навратилова и Никола Адамс.

Най-честият мотив, употребен в интерес на транс лобито е, че спортът е напълно естествено преимущество и че да бъдеш транс-жена е просто още един фактор, който да добавиш в листата - дружно с размер като на Майкъл Фелпс. Проблемът с този мотив е, че не се състезаваме съгласно размера на краката, само че пазиме целостта на женския спорт, тъй като преимуществото, получено от мъжкия пубертет е толкоз изчерпателно във връзка с скорост, мощ, мощ и доста други неща.

Краката на Фелпс му дадоха преимущество като плувец, само че мъжкият пубертет му даде доста по-голямо преимущество. На Олимпийските игри в Пекин той завоюва 200 м свободен жанр за 1.42.96, счупвайки международния връх. Федерика Пелегрини счупи международния връх за дамите на същото разстояние, завършвайки на 1.54.82 - време, което нямаше да я вкара даже в полуфиналите за мъже - не я забавя нищо друго, също така, че е жена.

Серена Уилямс сподели на Дейвид Летърман, че в случай че реши да се направи на Анди Мъри, " Щях да изгубя, 6-0, 6-0, след... може би 10 минути ". Мъжкият пубертет и андрогените дават преимущество в безусловно друга стратосфера.

Някои настояват, че този спор е без значение, защото транс дамите не печелят всичко, което е правилно. Простото пояснение е, че спортистите, които са минали прехода, като цяло не са били задоволително положителни. Както споделя Тъкър, най-хубавата велосипедистка ще победи 99% от мъжете, само че най-хубавите мъже са с 10-15% по-добри.

И по този начин или другояче, без значение от това дали транс дами печелят или не - дали Хъбард печели или не - законно е да се слагат под подозрение разпоредбите, които им разрешават да се състезават, като се има поради непокътнатото им преимущество. Като се имат поради и проблемите на сигурността при борба, конфликт и някои отборни спортове. Предвид скритите изключения, тези дами и девойки, които в този момент решат, че при тези условия даден спорт към този момент не е за тях. И не толкоз скритите - Куинини " Нини " Манумуа, 21-годишната тонганка, която щеше да отиде на първата си олимпиада, в случай че не беше избран/а Хъбард.

Американската колоездачка Вероника Айви (по-рано известна като Рейчъл Маккинън) споделя, че транс дамите са дами и би трябвало просто да могат да се разпознават в женската категория на всяко равнище. Защо въобще да се тормозим да вършиме категории по пол за спорт? Просто съберете всички дружно и гледайте по какъв начин биологичните мъже печелят всичко, за какво изобщо да вземат участие дами.

Но, науката е млада, спрете се, дишайте. Транс дамите би трябвало да могат да живеят оптимално спортния си живот, тъй че в случай че проучвания могат да намерят метод да вземат участие в женски спорт без преимущество, брилянтно. Но до тогава изцяло премахнете концепцията за джендър и се върнете към категориите, учредени на пола - женска категория и отворена категория, която може да е за транс мъже, които са приемали тестостерон, транс дами и мъже.

Но на първо място би трябвало да има осъзнаване, че не постоянно може да имате всичко. Точно както дамите и транс мъжете не могат да преобладават в мъжкия спорт и мъжете не могат да се включат в женския спорт, транс дамите не би трябвало да могат да отворят вра, която е заключена по някаква причина. Ама по никакъв начин не е почтено по отношение на биологичните дами.
 Франция позволи на транссексуални дами - някогашни мъже, професионално женско ръгби
Франция позволи на транссексуални дами - някогашни мъже, професионално женско ръгби

Световната ръгби организация предлага транссексуални да не играят в женски елитни отбори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР