Какво е омазнен черен дроб? Омазненият черен дроб е състояние,

...
Какво е омазнен черен дроб? Омазненият черен дроб е състояние,
Коментари Харесай

Омазнен черен дроб

Какво е омазнен черен дроб?

Омазненият черен дроб е положение, при което мазнините се отсрочват в самите кафези на органа и в последна сметка избиват на повърхността им. При него клетките по-трудно извършват функционалността си да разграждат токсините в организма и да ги извеждат от него, заради което токсините последователно стартират да претрупват и повреждат органа.

Това, от своя страна, е причина за развиването на инфектиране и затлъстяване, а оставени без уместно лекуване, те може да причинят доста съществени затруднения по отношение на здравето на целия организъм.

Защо здравето на черния дроб е толкоз значимо?

Често се споделя, че черният дроб е нашата най-голяма лаборатория, главният орган за детоксикация на тялото, заради което неговата функционалност е жизненоважна за здравето. От ни обясняват за какво е по този начин:

• В кръвта се съдържат всички хранителни субстанции от храната, само че за жалост и всички отрови от пестициди, добавки, консерванти и други химикали, добавени към храната и медикаменти, които въздействат на хормоните. Всичко това се събира от червата и би трябвало да премине през черния дроб, преди да бъде освободено в систематичното кръвообращение през други органи.
• Количеството отрови, които се всмукват в кръвта от храносмилателната система или се образуват в организма като метаболитни боклуци, е толкоз огромно, че сърцето или други органи може да откажат единствено за няколко минути, в случай че процесът на детоксикация не завърши в точния момент.
• Клетките на черния дроб дейно разграждат, опростяват и обезвреждат всички отрови, химикали, отпадъчни материали, в това число хормони с няколко типа биохимични реакции, благодарение на характерни ензими (известни като цитохром Р450 ензими).

Ето за какво, в случай че имаме омазняване на черния дроб, той не може да работи вярно и дейно, при което всички отрови ще остават в тялото, без да бъдат разградени, а това може да е доста нездравословно за здравето и функционалностите на органите.

Причини за затлъстяване на черния дроб

Въпреки че няма точна причина за развиването на това заболяване, актуалната медицина разделя стеатозата на алкохолна и неалкохолна. При алкохолната стеатоза се подразбира, че уголемяването и увреждането на черния дроб е разследване от несъразмерната консумация на алкохол, който е мощен токсин, до момента в който при неалкохолната има няколко фактора, които може да окажат въздействие, от които:

• Диета и метод на живот

Честият банкет на висококалорични храни, такива, с високо наличие на захар (която се трансформира в мазнини в организма) и мазнини, както и богати на консерванти и добавки (преработени храни), бързото хранене, комбинирано с подсладени сокове и алкохол, а и неналичието на постоянна физическа интензивност може да причинят или покачат риска от затлъстяване на черния дроб. Това заболяване все по-често се среща и при по-млади хора заради метода им на живот.

• Генетика и фамилна история

Възможно е да съществува генетично влечение към понижена функционалност на този орган, като да вземем за пример – незадоволително произвеждане на основни ензими, нужни за разграждането на токсините, което усилва риска от развиване на мастно чернодробно заболяване.

• Медицински положения и медикаменти

Състоянието на стеатоза постоянно е част от по този начин наречения метаболитен синдром, при който има нарушена регулация на няколко метаболитни параметъра като мазнини, холестерол, захар, кръвно налягане и затлъстяване.

С други думи, нарасналите равнища на кръвната захар, мазнините и наднорменото тегло са допустима причина за поява на омазнен черен дроб. Важно е да се означи, обаче, че постоянният банкет на медикаменти за лекуване на хронични болести (като ревматоиден артрит, сърдечни болести, автоимунни и др.), аналгетици, кортикостероиди и други също може да доведат до увреждане и да причинят увеличаване на черния дроб.

Как да идентифицираме положението: признаци и признаци?

• Физически прояви
 
        Болка и дискомфорт

Натрупването на мазнините по повърхността на черния дроб усилва неговия размер, което оказва по-голям напън върху близките органи. Това може да провокира болежка в корема, под дясната ребрена дъга и даже в задната част на лопатката. Също по този начин, може да аргументи дискомфорт, изключително след банкет на храна, неприятно храносмилане, запек, диария и други
          
       Системни знаци

Това положение на затлъстяване може също да докара до повишение на захарта, мазнините, хормонални нарушавания, акне по лицето, сърбеж и раздразнение на кожата, отичане на тялото, хронична отмалялост, както и понижена централизация.
 черен дроб болки iStock photos/Getty images
• Диагностични процедури
 
       Кръвни проби

Съществуват общоприети проби за проучване на ензими (AST и ALT), при които превишаването на референтните стойности приказва за затлъстяване на черния дроб. Освен това, може да се направи спомагателен разбор, с цел да се дефинира точната причина, както и съществуването и степента на увреждане на клетките.

       Изследвания

Стеатозата може елементарно да се открие посредством ултразвуково (ехографско) проучване на корема, където се вижда дали има увеличаване органа и струпване на мазнини по повърхността.

       Биопсия

Ако предходните проучвания демонстрират ясни признаци на чернодробна дисфункция, може да се извърши биопсия, с цел да се разпознават настъпилите промени и степента на увреждане на клетъчно равнище. При нея се взема проба от тъкан с игла, която се проучва под микроскоп.

Усложнения при затлъстяване на черния дроб

Ако не се лекува, с времето омазненият черен дроб прогресира до положение, което може да е доста рисково, хронично и даже необратимо.

• Цироза

Това е трайно увреждане на функционалността на клетките в черния дроб, което не се лекува. Затлъстяването на черния дроб първо минава през хронично инфектиране, хепатит, при което, в случай че не се вземат ограничения, по-нататък води до фиброза – цялостна загуба на клетъчната функционалност. От това излиза наяве, че цирозата може да е животозастрашаваща.

• Рак

Понякога, при съществуване на канцерогенни токсични субстанции или генетична предразположеност, увреждането или дисфункцията на органа може да аргументи появяването на рак.

• Други опасности за здравето

Съществува риск стеатозата да докара до развиване на автоимунни положения или затлъстяването и нарушената функционалност да обиден метаболитното здраве, което включва нараснало кръвно налягане, поява на диабет вид 2, съществени хормонални проблеми и други

Контрол и лекуване

За да се усъвършенства положението на затлъстяване на черния дроб, се изискват промени в диетата, от които – понижаване на мазните, модифицираните храни и алкохола. Необходимо е също да се усили приемът на плодове и зеленчуци, съдържащи антиоксиданти за отбрана на клетките, както и минерали и витамини, нужни за основаването на детоксикиращи чернодробни ензими.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР