Какво е нужно, за да преодолеем нашите ограничения, да надхвърлим

...
Какво е нужно, за да преодолеем нашите ограничения, да надхвърлим
Коментари Харесай

Когато биологията ни работи в наша полза

Какво е нужно, с цел да преодолеем нашите ограничавания, да надхвърлим упованията и да превърнем най-големите си фантазии в действителност? Отговорът е, че не съществува загадка рецепта, която да ни помогне да реализираме тези цели. Според Стивън Котлър, създател на бестселъра на Ню Йорк таймс " Възходът на свръхчовека " (The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance ) „ всички хора са биологично проектирани по подобен метод, че да могат да се оправят с необикновено големи предизвикателство “. По думите му когато приказваме за „ върхова продуктивност, ние в действителност визираме развой, при който биологията ни работи в нашата изгода, вместо в ущърб. "

„ Което човек може да бъде, би трябвало да бъде. ”, споделя именитият психолог Ейбрахам Маслоу. С други думи, в природата на хората е да преодоляват рестриктивните мерки и да осъществят цялостния си капацитет.

В новата си книга  „ The Art of Impossible: A Peak Performance Primer “ Котлър изследва основните когнитивни умения, от които зависи дали човек се показва на върха на опциите си. Ето кои са те съгласно него:

Мотивация

Технически, тук става въпрос за вътрешната мотивация – умения и черти като любознание, пристрастеност, цел, самостоятелност и майсторство. Тук става въпроса и за умения, от които зависи поддържането на мотивацията за по-дълги интервали от време – резистентност, целеустременост и самообладание.

Учене

Ученето включва развиването на положително равнище на себепознание. Иначе казано, би трябвало да можете да разбирате и контролирате страстите си, да идентифицирате и развивате мощните си страни и да отчитате минусите си.

Креативност

Това не е едно умеене, а набор от умения, защото творчеството по свята същина е развой. Способността ви да давате нови потребни хрумвания зависи от притежанието на редица гении – събиране на информация, идентифициране на проблеми, генериране на хрумвания, различаване на модели, взимане на решения напрегнат, вдишване на опасности, осъществяване на хрумвания и тн. Креативността е общият термин, с които се разказват всички тези качества.

Поток на съзнанието (flow)

С този термин се разказва „ оптималното положение на съзнанието, при което се усещаме и представяме най-добре “. Това е положение, което доста ускорява  мотивацията, продуктивността, ученето, творчеството, съпричастността, съдействието, връзката, удовлетворението, смисъла, пристрастеността и насладата.

Котлър има вяра, че всеки човек е кадърен на доста повече, в сравнение с си мисли. Всички имаме вътрешна мощ, която да ни помогне да преодолеем трудности, които считаме за „ невъзможни “.

Иначе казано, с малко изключения, всички хора, за които Котлър споделя в своята книга, са се трансформирали в изключителни човешки същества, имащи способността да реализират невъзможното, макар че множеството не са били такива първоначално.

„ Разбира се, понякога срещата хора, които са спечелили генетичната лотария – красиви модели, естествено надарени спортисти и гении, само че това са толкоз редки случаи, че съвсем не си заслужава да ги разясняваме “, споделя той.

Повечето хора, които реализират велики неща, не се разграничават по нищо изключително от останалите, те просто работят за развиването на четирите съществени когнитивни умения.

.............

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР