Какво е необходимо на една песен, за да се превърне

...
Какво е необходимо на една песен, за да се превърне
Коментари Харесай

Най-добрите коледни песни на всички времена

Какво е належащо на една ария, с цел да се трансформира в коледен шлагер?

Емоционална връзка със слушателите, вяра, сезонност, нещо сладко, нещо меланхолично и нещо закачливо.

Коледната музика има лична специфичност, която може да се разпознае от най-големите класики в този род: в нея има величествен блян, който по едно и също време натъжава и успокоява, провокира прочувственост и се обвързва с персоналните и фамилни мемоари. Коледната музика е " най-прекрасното време от годината ", даже когато те кара да плачеш.

Ето и нашия избор на 10-те най-велики коледни песни на всички времена – песни, които нито една реклама и нито една корпоративна акция не можаха да съсипят, макар всичките опити в тази посока.

Otis Redding, " Merry Christmas Baby " (1967)

Със своя корав, емблематичен глас и мощно осъществяване в госпъл жанр, Рединг направи блус песни като „ Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song) “ и „ Mr.Pitful ” обичани музикални части на целия свят. И по този начин, когато той записа тази сантиментална коледна класика, тя стана – и си остава – една от най-хубавите коледни песни, която доби спомагателен тъмен сексапил след трагичната гибел на Рединг в самолетна злополука през декември 1967 година

Paul McCartney, " Wonderful Christmastime " (1979)

След раздялата с Тhe Beatles, Пол Маккартни беше нападнат от критиците през 70-те, че дава на света лека и веселка поп музика, когато от него се чака нещо доста по-грандиозно. Когато обаче Маккартни извади шлагера " Wonderful Christmastime ", всички трябваше да признаят, че той има още доста какво да даде. Със своето сантиментално и необичайно звучене, комбинирано с магията на синтезаторите, песента сигурно е измежду смислените коледни части.

Bruce Springsteen, " Santa Claus Is Coming to Town " (1982)

Този коледен музикален стандарт от 1934 година е последван от цяла флотилия реализатори в тежка категория, в това число The Jackson Five, The Supremes, Michael Bublé и Mariah Carey, само че нито един неин вид не улавя разтърсващото неспокойствие от идното идване на Дядо Коледа по-добре от бурната лайв версия на Springsteen от 1975 година

Уви, тя не участва в YouTube, само че това осъществяване от Лондон 2007 година също е почтено.

José Feliciano, " Feliz Navidad " (1970)

Фелисиано написва това, което той назовава „ първата двуезична коледна ария “ през 1970 година в средата на лятото в Лос Анджелис, инспириран от носталгията си по Пуерто Рико. Английският текст е прибавен след това, с цел да се даде повече досегаемост и надлежно известност на сингъла, само че когато написа песента, Фелисиано не възнамерява до каква степен ще стигне, а работи от сърце.

Днес „ Feliz Navidad “ е измежду доказателствата, че точно когато човек твори от сърце, музиката му стига до хората и остава с тях на всеки празник, без значение от езика.

Bing Crosby, " White Christmas " (1947)

Една от най-хубавите поп композиции на 20-ти век, „ White Christmas “, е записана от Бинг Кросби за мюзикъла Holiday Inn през 1942 година, само че е по-известна с съвсем идентичната си версия от 1947 година

Това е ария, написана от еврейско-руски преселник (Ървинг Берлин) и изпълнена от първата същинска мултимедийна сензация на Америка (Кросби), има за цел да обезпечи разтуха на американските войски оттатък океана по време на Втората международна война. Безброй други реализатори са се опитвали да пресъздадат оригалната магия на " White Christmas ", само че тя в никакъв случай няма да е по-въздействаща от гласа на Кросби, който в миналото я изпя на американски бойци, които в никакъв случай няма да се върнат вкъщи.

Wham!, " Last Christmas " (1984)

Издаден от Wham! когато английското дуо – основно, несъмнено, артистът и писател/продуцент Джордж Майкъл – беше на върха на своите интернационалните поп сили, „ Last Christmas “ евентуално е най-яркото украшение в каталога на изпълнителя. Песен, която в никакъв случай повече не се повтаря с безукорен искра и същинско разрушено сърце в основата.

Никой не илюстрира безпомощността на несподелената обич по-добре от Майкъл, а откровеността на песента я класира в топ 10 на най-хубавите коледни осъществявания.

Nat King Cole, " The Christmas Song (Merry Christmas to You) " (1961)

С глас като парещ шоколад, излят върху обилен струнен аранжимент, „ The Christmas Song “ на Нат Кинг Кол е евентуално най-топлата коледна ария. Окончателната версия на класиката, която джаз триото на Коул показва през 1946 година, увива слушателите в дебело вълнено одеяло, до момента в който седят до огъня и пекат кестени, даже когато извиква леденостудени облици на имел и ескимоси.

Darlene Love, " Christmas (Baby Please Come Home) " (1963)

Характерната ария на Darlene Love е многопластова, буйна поп симфония от първата до последната нота. Между фамозната Wall of Sound на Spector и цялостните вокали на Love, молещи обичания ѝ да се върне вкъщи, с цел да могат да се забавляват както са го правили предходната година, песента се увива към слушателите си като топло коледно одеяло от потиснатост, горест и вяра.

Brenda Lee, " Rockin` Around the Christmas Tree " (1958)

Бренда Лий е единствено на 13 години, когато записва и издава за първи път това коледно богатство през 1958 година Рок препратката в заглавието на песента, в годините, когато рокът е в действителност напълно млад, дружно с рокендрол и рокабили акцентите, трансформират песента в едно от най-очарователните ретро части.

Mariah Carey, " All I Want For Christmas Is You " (1994)

Перкусиите и топлото захаросано „ I-I-I don’t want a lot for Christmas “ баладично интро на Марая Кери сложиха началото на всеки един от последните 28 коледни сезона. Това сигурно е вездесъщата коледна ария от 1994 година насам: нейният въодушевени от 60-те groove темп се извисява със своите зимни камбани, до момента в който Кери пее „ All I want for Christmas is youuuuu! “

Посланието на песента също е постоянно: най-хубавият коледен подарък е любовта. И още не се е родило това, което ще я измести от този фундамент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР