Какво е метавселената и колко доходоносна ще бъде тя за

...
Какво е метавселената и колко доходоносна ще бъде тя за
Коментари Харесай

Какво е метавселена и какви възможности предоставя тя?

Какво е " метавселената " и какъв брой доходоносна ще бъде тя за софтуерните компании? Зависи кого питате.

Общоприетото определение на концепцията е цифрово преживяване, което съчетава виртуална действителност, поточно видео, мобилни игри като Roblox и Fortnite, криптовалути, обществени медии, 5G, изкуствен интелект и имейл - и всичко това на едно място. " Това е като всичко в технологиите: всеки дефинира нововъзникващ пазар, който най-добре дава отговор на неговите мощни страни и потребности ", сподели Зевс Керавала, основен анализатор в ZK Research, пред MarketWatch.

Когато Марк Закърбърг показа своята версия за " метавселената ", поради което промени и името на Фейсбук на Meta Platforms, той сподели, че не желае това да бъде " градина със стени ", а по-скоро част от по-голяма, отворена екосистема. Това беше не толкоз фина подигравка към Apple, една от многото, които Зукърбърг направи, когато проповядваше за неприкритост на метавселената.

Антагонистите на Apple - Epic Games и Фейсбук - виждат метавселената като метод за офанзива против Apple от финансова, стратегическа и правна позиция. Но Диоселин Гонзалес, някогашен основен софтуерен проектант в Microsoft Research, има вяра, че множеството корпорации са ангажирани в обезверено присвояване на " земя " за част от пазара на метавселената, с цел да могат да я трансфорат в своя лична версия на App Store на Apple или Гугъл Play на Alphabet.

" Фейсбук предизвестява за затворения Apple Store, само че той ще има лична оградена градина в метавселената, въз основа на своята история ", сподели тя пред MarketWatch.

На софтуерна конференция в Южна Корея тази седмица основният изпълнителен шеф на Epic Games Inc. Тим Суини съпостави метавселената с повсеместен магазин за приложения, който работи във всички операционни системи и предлага на разработчиците опция на доминирането на Apple и Гугъл в стопанската система на смарт телефоните. Epic, един от водачите в нововъзникващата метавселена с известната си игра Fortnite, съди Apple и Гугъл във федерален съд за антитръстово държание.

" През идващите десетилетия метавселената има капацитета да се трансформира в част от международната стопанска система за доста трилиони долари, отворена за всички компании по света като равни ", сподели Суини. " Правилата на Apple и Гугъл не разрешават на други компании да основават метавселената, с цел да могат сами да преобладават в нея и да я таксуват с налози. Не би трябвало да разрешаваме на тези две компании да преобладават в нашия цифров живот. "

" Многотрилионният " капацитет на метавселената, както е обрисуван от Суини, акцентира загрижеността на вложителите по отношение на другите дефиниции на метавселената: Пазарните оценки варират в необятни граници.

Илюстрирайки неговите големи свойства и необятни технологии, се чака пазарът на метавселена да бъде на стойност 800 милиарда $ до 2024 година, съгласно Bloomberg Intelligence. Междувременно изпълнителният шеф на Roblox Дейвид Базуки планува общ адресируем пазар от към 200 милиарда $ във всяка от категориите мобилно, стрийминг наличие и обществени медии.

Има доста по-дръзки оценки: анализаторът от Morgan Stanley Брайън Новак се базира на общ адресируем пазар от 8 трилиона $ измежду потребителите в Съединени американски щати, само че това идва с голям брой предизвестия. Въвеждането " няма да бъде бързо или елементарно ", сподели Новак, заради несигурността във връзка с прекарването на метавселената, недоверието на потребителите към Фейсбук с техните персонални и корпоративни данни.

Мултивселена от метавселени

Засега съвсем всяка компания дефинира метавселената, по метод, който я приближава до мощните й страни, съгласно Джейкъб Навок, основен изпълнителен шеф на Genvid Technologies, основател на усъвършенствана интерактивна технология за стрийминг. За Фейсбук това е умеенето на компанията в обществените медии. Главният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела свързва своето устройство HoloLens с метавселената, до момента в който основният изпълнителен шеф на Walt Disney Боб Чапек счита Disney+ за нещо, което ще се приближи до метавселената. Суини разказва преживяването Fortnite като метавселена, тъй като това е виртуално 3-D пространство, което смесва игрови и неигрови детайли.

" Хората мислят за метавселената с основно M като за грандиозно, теоретично нещо, което е мъчно да се дефинира ", сподели пред MarketWatch Алекс Хауланд, президент на Virbela, която е създала 3-D виртуална платформа за отдалечено съдействие. " Вероятно е по-добре да мислим за метавселената като цялост на подметавселени, които обслужват характерни пазари в игрите, фирмите и другаде " сподели още Хауланд. " В интерес на истината, това ще отнеме най-малко 10 години ", сподели той.

Най-чистата игра в постепенно разрастващата се метавселена евентуално е Roblox, производител на видеоигри, където играчите могат да прибавят аксесоари към аватар с виртуално съоръжение и да го употребяват в разнообразни преживявания. Компанията, която стана обществена през март, назовава себе си " платформа за взаимно прекарване на хората ".

По-важното е, че Roblox се смята за конструктивен детайл на метавселената, защото неговият програмен продукт, известен измежду младежите, дава на потребителите и разработчиците инструментите за основаване на 3-D цифрови светове.

" Човешкото взаимно прекарване, което ние назоваваме категория, може да отнеме известно време, с цел да се построи, само че считаме, че тази конвергенция на технологиите (мобилни игри, видео стрийминг и обществени медии) може да бъде по-голяма от всичките три от тези пазари, взети дружно ", сподели Базуцки по време на деня на вложителя на компанията във вторник.

Премия за технологията за изобразяване на изображения в метавселената също е в интерес на производителите на чипове Nvidia и Qualcomm, както и Unity Software. На своята конференция за разработчици на GTC през ноември, Nvidia добави повече благоприятни условия към своята платформа за взаимно инженерство и моделиране на метавселена. Това включва способността да се построяват " цифрови близнаци " от коли, роботи и други планове от действителния свят, с цел да се форсира развиването.

" Всички нетехнологични компании, с които беседваме - за облекло, развлечения и други - работят по метавселенски тактики ", сподели Майк Рубин, основен изпълнителен шеф и създател на разработчика Dreamium Labs, пред MarketWatch. " Някои към този момент се занимават със света на NFT. "

" Напълно потапящо преживяване с метавселена изисква профилирана хардуерна и софтуерна технология за свързване на доста движещи се елементи. Виртуалната действителност и разширената действителност са просто входна точка към другоземен микс от приложения в NFT, изкуствен интелект, 5G мрежи, периферни калкулации и облачни калкулации. И входната точка стартира със смарт телефони, преди да премине към слушалки ", счита Рубин.

Свободата идва от подмяната на смарт телефона, само че вероятността виртуалните слушалки да заменят смарт телефона след пет години е съвсем никаква, споделят Навок. Съобщава се, че Apple работи върху лични очила и/или слушалки. И въпреки всичко това не е направило нищо, с цел да разубеди десетки компании да следват тактика за метавселената, макар тънката времева линия на появяването на пазара, разчитането му на фешън думи, объркването по отношение на това какво тъкмо съставлява метавселена и някои напряко луди оценки за размера на пазара.

От виртуален частен аероплан на стойност 47 милиона $, съоснователят на Mytaverse Кени Ландау предлага обиколка на бъдещето и сигнален изстрел за бъдещите корпоративни участници на пазара.

" Фейсбук се пробва да узорпира метавселената с версия на личната си метавселена ", сподели той по време на виртуално изявление в самолета. " Но огромни компании като Фейсбук или Microsoft би трябвало да демократизира преживяването и да го направи приобщаващо. "

Mytaverse, стартъп, който се появи при започване на пандемията, е една от стотиците компании, които се конкурират в съзвездието на метавселената. Платформата на Mytaverse неотдавна беше употребена от PepsiCo за осъществяване на среща с представители на Amazon.com и Microsoft.

Наскоро ребрандираната Meta навлиза в идната си фаза, пробвайки се да постави ново име на най-новата итерация на технологията. Но при най-новия си удар във виртуалната действителност, Силиконовата котловина и Фейсбук са изправени пред дългогодишни старания, в които Apple и Гугъл значително ще останат на власт още няколко години, тъй като смарт телефоните остават главната точка за влизане в метавселената, настояват Навок и други.

" Възприятието е, че Фейсбук е метавселената или метавселената е равна на Фейсбук. Но в настоящето си положение Meta като компания не може да има или да основава метавселената ", сподели софтуерният футурист Кати Хакъл пред MarketWatch. " Нито една компания няма да има или дефинира метавселената. "

Следователно, добави тя, фирмите от Fortune 200 евентуално ще сграбчен фирмите за игри посредством придобивания през идната година, с цел да започват своите метавселенски желания.През последните месеци Meta тихомълком си партнира с или купи шепа компании за игри и виртуална действителност, с цел да построи фантазиите си за метавселена. Ден откакто тогавашният Фейсбук разгласи смяната на името си предишния месец, съгласно известията компанията е похарчила повече от 500 милиона $, с цел да купи Within, стартъп, учреден от VR пионера Крис Милк, прочут със своето приложение за тренировки Supernatural.

Преди това Meta подписа съглашения с Unit 2 Games, което прави платформата за основаване на взаимни игри Crayta; Bigbox VR, разработчик на известна игра за очилата Oculus VR на Facebook; и основателя на виртуални игри Downpour Interactive.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР