Какво е любов? Философи и учени се борят да отговорят

...
Какво е любов? Философи и учени се борят да отговорят
Коментари Харесай

Психолозите определиха 7 вида любов и много малко хора изпитват последната

Какво е обич? Философи и учени се борят да отговорят на този въпрос в продължение на доста години. През 80-те години американският психолог Робърт Стърнбърг създаде трикомпонентна доктрина за любовта, която включва прочувствена непосредственост, пристрастеност и ангажираност. Според него точно тези 3 точки съставляват красивото чувство, за което са написани хиляди песни и книги. По-късно, с помощта на своята доктрина, Щернберг отдели 7 типа обич и ще ви разкажем за тях в тази публикация.

Вярваме, че възприятията се трансформират с времето. Ако към момента не сте стигнали до седмия вид обич, вие и вашият сътрудник може просто да се нуждаете от повече време.

1. Увлечение

© Tres metros sobre el cielo / Globo Media S.A.

Това е интервалът, когато хората едвам се познават, само че все пак изпитват взаимно привличане. В такава връзка двама души постоянно нямат и най-малката визия дали имат нещо общо, само че все пак остават дружно.
Според психолога тази пристрастеност може да се трансформира във нещо по-пълно с течение на времето, само че това не постоянно се случва. Много двойки не излизат отвън този вид обич.

2. Харесване

© Me Before You / Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

В такива връзки постоянно можете да бъдете себе си. При този вид обич хората нормално са обединени от общи ползи, възгледи за живота и възприятието, че са разбрани. Психолозите имат вяра, че такава непосредственост без пристрастеност и ангажираност по-вероятно ще докара до другарство, в сравнение с до пълноценна обич.

3. Празна обич

© Gone Girl / 20th Century Fox Film Corporation

Двойките, изпитващи този вид обич, имат единствено ангажираност без фамилиарност и пристрастеност. Понякога този вид връзка се появява след огромна, пламенна обич, а от време на време е противоположното: хората, които изпитват празна обич, могат да се трансформират, което прибавя пристрастеност към възприятията им.

4. Щура обич

© Enemy / Mecanismo Films

Този вид обич включва ангажираност и пристрастеност и е прочут на доста двойки. Това е типът обич, който съществува, когато двама души са в действителност привлечени един от различен и са подготвени да следват избрани обичаи като обилни сватби, замяна на клетви и шерване на домашни отговорности, само че нямат същинска фамилиарност.
Психолозите считат, че такива двойки могат да живеят дълго време дружно, само че щастието им е релативно. Всъщност те не възприемат колегата си като другар.

5. Романтична обич

© La La Land / Black Label Media

Този тип обич включва пристрастеност и фамилиарност. Хората в такива двойки са привлечени един от различен и се усещат удобно един до различен, само че не са подготвени да поемат съществени задължения. Връзките от този вид постоянно не доближават равнището на общуване или брак.

6. Съпътстваща обич

© House of Cards / NetFlix

Съпътстващата обич се състои от ангажираност и непосредственост. Такива връзки са доста по-силни от нормалното другарство и сред сътрудниците има същинска обвързаност. И въпреки всичко това е много целомъдрено съглашение, тъй като на този вид обич липсва пристрастеност. Психолозите споделят, че спътническият вид връзка може да възникне след дълги години на другарство или брак.

7. Съвършена обич

© The Vow / Screen Gems

Тази обич се състои от всичките 3 съставния елемент: пристрастеност, прочувствена непосредственост и ангажираност. Разбира се, равнищата им не постоянно са равни, само че е значимо да се означи, че всички те са тук. Рядко можете да видите този вид връзка, само че в случай че хората съумеят да ги изградят, те в действителност се обичат. Такива двойки най-вероятно ще могат да живеят дълъг живот дружно и да се любуват на брака си.

Психолозите са сигурни, че човек през живота си изпитва разнообразни типове обич. Понякога се случва със същия сътрудник: те се сближават и минават на ново равнище. Но различен път се случва с разнообразни хора. Така или другояче връзката ви може да не се вписва в един от общоприетите 7 типа обич и може да балансира сред 2 от тях.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР