Какво е криптовалута? Нещо като вълшебен еднорог в 21-ви век

...
Какво е криптовалута? Нещо като вълшебен еднорог в 21-ви век
Коментари Харесай

Криптопътеводител - как да се ориентираме в света на дигиталните пари

Какво е криптовалута? Нещо като магически еднорог в 21-ви век или пък бъдещето на парите? Това е въпросът, който вълнува финансовите специалисти по света през последните години. Истината е, че в случай че можем да обобщим мненията, везните клонят повече към второто. Да, криптовалутите несъмнено имат непокътнато място в бъдещето на разплащанията. Въпросът не е дали да ги има, а по-скоро по какъв начин да станат по-сигурни, по какъв начин да бъдат защитени консуматорите от вероятни злоупотреби и дали е добра концепция да се употребяват от всеобщия потребител.

За момента мнението на институциите е, че криптовалутите са прекомерно нов инструмент за разплащане и заради това прекомерно рисков. Поради тази причина общото мнение е, че е належащо време за деликатно изследване на опциите и рисковете свързани с тях, с цел да бъдат контролирани по метод, който няма да попречи на тяхното бъдещо развиване.

Може би това е главната причина през 2018-а към момента всеобщият консуматор, множеството банки, институции и държавни управления да са внимателни във връзка с криптовалутите макар явните изгоди за потребителите при правенето на интернационалните преводи и разплащания. Изненадващо е какъв брой доста - десетки предупредителни "депеши ", оповестени от банки, могат да бъдат открити във връзка с заплахите свързани с криптовалутите. В същото време всички те звучат лицемерно като се има поради, че към този момент има криптовалути употребявани за разплащания, както и такива, чиято технология към този момент се употребява от над 500 банки за правенето на парични прехвърляния. Пример за финансови институции, ползващи криптовалутата Ripple, включват Earthpoint, Fidor Bank, Bank of America, HSBC и други

Къде е истината?

„ Виртуалните валути, изключително Bitcoin, превзеха съзнанието на някои, уплашиха други и тотално объркаха нас, останалите “, споделя Томас Карпър, американски сенатор.

Това, което доста хора не знаят за крипто света, е, че това са виртуални единици с избрана от техните ползватели цена, основани благодарение на компютърен код, който следва избран логаритъм. Реално, криптовалутата е една виртуална счетоводна книга с хиляди копия по света.

Според най-разпространените дефиниции, криптовалутата е средство за замяна, учредено на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и реализирането на надзор върху основаването на нови единици.

„ През идващите няколко години ще забележим по какъв начин националните държавни управления основават общества, в които няма да има кеш, в които хората ще реализират търговски взаимоотношения и ще се разплащат с централизирани цифрови валути. Изведнъж криптовалутите ще стартират да се употребяват от всички във всички сфери на живота “, твърди Калеб Чен, London Trust Media

И въпреки всичко, по какъв начин работи този пазар? Много просто. Точно по метода, по който съществува търговията от хиляди години. Търсенето дефинира предлагането. Преведено на езика на цифровите пари - колкото повече хора желаят да ги имат, толкоз повече се подвига цената им. И най-важното - зад цената им не стоят институции, банки или институции. Ето за какво криптовалутите се оказват в позицията на "сериозна опасност " за банковите системи на съвсем всички страни по света. Тяхната самостоятелност ги прави не просто рискови, те се трансформират в алтернативата, която финансовите пазари търсят от години, само че и до през днешния ден не съумяват да избягат от хватката на държавните и корпоративните ползи.

И вместо да приказваме за милиарди доходи, за облаги и за влудяващо възходяща стойност, в този материал ние през днешния ден си задаваме въпроса ЗАЩО криптовалутите са толкоз сполучливи?

Ето една доста къса статистика:

*В края на 2016 година общата пазарна стойност на всички криптовалути е едвам 17,7 милиарда $.

*В края на 2017 година тази обща пазарна стойност доближава 613 милиарда $, което действително е нарастване от над 3 300%.

Какъв е изводът? Тези данни демонстрират единствено едно - криптовалутата оставя всички обичайни акции, в това число и тези на фондовия пазар, да й дишат праха.

И тук не приказваме единствено за известния Bitcoin. В света съществуват над 1500 криптовалути, основани на друг принцип - централизирано и децентрализирано. Някои от най-познатите децентрализирани са Ripple, Ethereum, Litecoin. Интересно е да се означи, че Ripple стартира с централизиран модел, като последователно децентрализира технологията си както беше обявено от компанията през Май 2017.

От момента на раждане на Bitcoin към днешна дата съществуват над 1500 типа криптовалути. От цялостна „ свобода” и „ независимост” в лицето на Bitcoin светът на криптовалутите към днешна дата признава съществуването на четири съществени вида системи: 100% децентрализирани или по този начин наречените Distributed Ledger Technology, Permissioned, public shared systems, Permissioned, Private, Shared Systems както и изцяло централизирани системи, като най-популярната измежду тях е тази на OneCoin, която:

- За по-малко от 3 години има повече от 3 милиона консуматори по целия свят;

- Успя да реализира относително постоянен напредък на цената за един ONE, въпреки и в затворена среда, образувана въз основата на търсенето и предлагането;

- Притежава и развива цялостна тактика за развиването и популяризирането на криптовалутата, чрез построена еко-система, подпомагаща в дълготраен проект одобряването на OneCoin като съществена криптовалута;

- С използването на KYC и AML политики провокира обичайния свят на Bitcoin и потвърди, че нововъведенията могат да съществуват в симбиоза с традициите и настоящото законодателство, запазвайки сигурността и повишавайки успеваемостта на обичайните пазари;

OneCoin e образец за централизирана валута със затворен код, която стремително набра известност през последните няколко години, в това число и в България. Интересното при подобен вид валути е новаторската идея - те оферират решения по какъв начин финансовите транзакции да се случват по-бързо, по-лесно, по-удобно и, най-много, по-сигурно. Визията на OneCoin да бъде налична за потребителя и да му оказва помощ да добива (копае) монетите по елементарен, наличен и на ниска цена метод, без да му е нужен комплициран програмен продукт или характерни механически знания, я отличава от останалите криптовалути още със основаването й в края на 2014 година За съпоставяне, по същото време, Биткойн - първата изобщо криптовалута в света, се е добивала със безценен и комплициран за прилагане програмен продукт към този момент 5 години, като за добиването й са били нужни механически знания, с цел да може потребителят й да реализира поставените си цели. Именно по тази причина, системите от затворен вид като тази на OneCoin имат доста последователи. По-затегнатите ограничения за сигурност, както и политиката им за предварителна защита на тероризъм и пране на пари пък са в унисон с посоката в която се движат законодателните промени във връзка с криптовалутите в последните години. OneCoin е криптоинструмент от затворен вид, нещо поради което - парадоксално - по едно и също време я избират и хулят. Блокчейнът на OneCoin е централизирана система и не наподобява на така наречен Публичен указател (Public ledger) на криптовалутите с отворен код. В същото време, тя дава опцията за съществено обучение в спецификите на виртуалните пазари и насърчаване на самият клиент на оne coin не само и единствено като "копач " на криптовалути.

Да, през 2018 година вложителите наподобяват повече от стимулирани, а светът на криптомонетите продължава да генерира своите нови милионери.

OneCoin има над 3 млн. консуматори по света и - в случай че желаете да научите повече за нея - вижте този материал:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР