Какво е джипси джаз? И каква е българската връзка в

...
Какво е джипси джаз? И каква е българската връзка в
Коментари Харесай

Ами Опренова и джипси джазът

Какво е джипси джаз? И каква е българската връзка в групата Coco and the fellas? Разказва Поли Гергушева.

Един италианец, англичанин и норвежец се събрали и създали група – звучи като начало на анекдот, само че не е. Свързващото звено е вокалистката им - българката Ами Опренова.

Ами стартира да свири на цигулка едвам 4 годишна. И макар че няма музиканти в фамилията си, се оказва много надарено дете. На 20 към този момент е приключила музикалното учебно заведение, свири и на пиано, само че скрито си мечтае да пее.

„ Заминах за Англия, отпътувах отново като цигуларка да направя бакалавърска степен. Справях се доста добре с цигулката, само че започнах да пиша лични творби и… и това ми отвори вратата да стартира да пея, други хора започнаха да ме викат с тях да пея и до момента в който приключих бакалавъра осъзнах, че пеенето е моя мечта”, споделя тя.

Запознава се с трите си сродни души – италианеца Даниеле, норвежеца Хауард и англичанина Джо, в университета.

„ Всъщност ние се събрахме с момчетата поради един изпит, на мен ми трябваше група за изпита, мина доста добре, получихме доста висока оценка… Някой в изпита ни беше чул и ни предложения да създадем концерт, направихме го два дни по-късно, от там ни поканиха на различен концерт и по този начин – пет в границите на две седмици. След следващия концерт се спогледахме и си казахме: дай да продължим, може би това е нещо особено. Вече година и половина – две сме дружно и пътуваме из цяла Европа”, споделя Ами.

Тя е щастлива, че това лято води момчетата на едноседмично турне в родината ѝ България – с цел да покажат какво в действителност е „ джипси джаз”.

„ Джипси джаз е по-специфично звучене, главно е като американския суинг, само че се е изпълнявал от роми във Франция. Наричат тази музика още „ джаз мануш”.

Джанго Рейнхард е най-популярния музикант от този жанр – това е музика от началото на XX в. и ние се придържаме към това въпреки и по малко по-съвременен начин”, изяснява Джо Пъркинс.

Вижте още във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР