Какво е да те застигне внезапна и остра болка в

...
Какво е да те застигне внезапна и остра болка в
Коментари Харесай

Според проф. Джалал Саидбегов: Дисковата херния е лечима без лекарства и хирургия

Какво е да те застигне неочаквана и остра болежка в региона на кръста, множеството от нас знаят от персонален опит. Рано или късно, множеството от хората се сблъскват с този проблем. Какво да вършим при такива пристъпи, с цел да облекчим болката и да не влошим положението си преди визитата при експерт? Може ли дисковата херния да се лекува, без интервенция и по какъв начин? На тези въпроси дава отговор Джалал Саидбегов, професор в Римския университет “Сапиенца ”. Член на Европейската асоциация на страните от Северна Америка (САЩ и Канада), професор във Висшия институт за следдипломна медицина към Световната здравна организация (СЗО), член-кореспондент на Руската академия на естествените науки, създател на изобретението за лекуване на лумбосакрален (дискогенен) радикулит, който дружно със сина си сега е единственият експерт в Русия и на Запад, който ползва метода НИРПИС (неинвазивно наместване на прешлените и ставите).

– Проф. Саидбегов, неотдавна гостувахте в известно предаване, а публиката гледаше с удивление операциите, които направихте с тялото на индивида. Пред всички вие извършихте знамение – дамата стартира да движи ръцете си. Освен това стана ясно, че лекарите са лекували тази жена несполучливо в продължение на шест месеца… Как се назовава тази техника? Кой я е основал?
– Тук няма никакво знамение! Това е ежедневната ни работа с моя сътрудник и наследник, доктор Рамазан Саидбегов. Още повече, че това беше случай с периартрит на раменната лопатка, без калциеви отлагания към ставата. Този проблем, който провокира огромно безпокойствие за пациента под формата на непрекъсната мощна болежка в региона към раменната става с отдаване към предмишницата, лопатката и от време на време с внезапно ограничение на придвижванията в засегнатата става, се поддава доста добре на лекуване с нашия способ.

Пациентите, които страдат от мощна болежка в продължение на месеци заради това, от време на време не спят през нощта, имат мощно лимитирани придвижвания в раменната става, с възпалена ръка са… Ако е наранена дясната ръка, те даже не могат да си решат косата, принудени са да ядат с лявата си ръка. С нашия способ НИРПИС (неинвазивно наместване на прешлените и ставите) такива проблеми се поддават много елементарно на промяна.

Тази техника е създадена въз основата на доста разнообразни способи за лекуване на патологии на гръбначния дирек и ставите, които са известни на необятен кръг експерти, занимаващи се с този проблем.

Например, използваме някои маневри за лекуване от мануалната терапия, техника, създадена от чехословашкия професор Карел Левит. Прилагаме и неща, които използваме от хиропрактиката, остеопатията и други, взети от надарени костни терапевти, без здравно обучение. В процеса на многогодишна процедура в потреблението на мануална терапия, т.е. в нелекарственото лекуване на пациенти с патология на гръбначния дирек и ставите, ние разработихме собствен способ.

Но може да се каже, че основата на нашата терапия е техниката на доктор Николай Касян. Въпреки привидната елементарност на пръв взор на нашата методология, човек би трябвало да се образова на нея най-малко пет години, като наложително е нужно да има специализация в региона на неврологията, неврохирургията или ортопедията. Преди да се допре даден експерт до подобен пациент, е належащо да се направи изчерпателен неврологичен обзор, диагностика на палпацията, употребявайки чувствителността, инструментални проучвания, като ЯМР, КТ, ЕМГ на крайниците и така нататък

– Вие сте последовател на нехирургичното лекуване на дисковата херния. Опасна ли интервенцията?

– За страдание, някои медицински експерти – ортопеди, неврохирурзи, изключително по-младите, прибягват бързо до премахване на дисковата херния, като не се замислят за вероятните последици от интервенциите. Като почетен член на Европейското гръбначно общество – най-голямото и авторитетно съдружие на лекарите в света по патология на гръбначния дирек, състоящо се основно от неврохирурзи и ортопеди, виждам, че неотдавна сътрудниците ми демонстрират по-малък възторг във връзка с оперативното лекуване на дисковите хернии. Разбира се, има случаи, при които се постанова незабавно хирургично премахване на междупрешленната херния, когато тя притиска гръбначния дирек и предизвиква структурни промени в него, или когато херния на лумбално сакралния гръбначен дирек, притискащ вързоп от нерви, намиращ се там, предизвиква така наречен “синдром на конската опашка ”, при който пациентът развива незадържане на урината, изпражненията, изтръпване на перинеума и пареза или парализа на крайниците.

Също по този начин, хирурзите предлагат да се оперират и по този начин наречената екструдирана херния с огромни размери.

А тъкмо тези дискови хернии се повлияват доста добре от нашия способ. След един-два, а от време на време и три курса на лекуване по нашия способ, огромните дискови хернии изцяло се разтварят.

– На доста от пациентите си предписвате и вашия коктейл на Саидбегов. Моля, кажете ни кои болести се предлагат да се лекуват с това лекарство и кои са същинските съставки на сместа?

– Колкото до “коктейлите ”, “микса ” на Саидбегов, които много необятно се употребяват в съветските лечебни заведения, изключително в Дагестан, апелирам сътрудниците лекари да не трансформират състава му никога! В продължение на четири години лекарството ни беше тествано върху доста пациенти, тествана беше успеваемостта му от специалисти, тествана е комбинацията от медикаменти в сместа с проучване на фармакодинамиката, фармакокинетиката. Ето и истинските съставки на тази примес:

• Разтвор на бералгин 2%-ов, мл – 5

• Разтвор на аскорбинова киселина 5%-ен, мл – 5

• Разтвор на димедрол 1%-ов, мл – 1

• суспензия на хидрокортизон, мг – 62

• разтвор на новокаин 0.5%-ов, мл – 50

• физиологичен разтвор 0.9%-ов, мл – 500.

“Сместа на Саидбегов ” е предопределена за лекуване на дискови хернии с тежък болков синдром, които не подлежат на нормалното рутинно лекуване в поликлиники и лечебни заведения, несъмнено, като се вземат поради вероятните алергии на пациента към всяко едно от медикаментите в сместа. Разбира се, пациентът би трябвало непрекъснато, най-малко един месец, да носи лумбален корсет, който се предлага в такива случаи, с цел да се избегне по време на лекуването физическо натоварване, като повдигане на тежести, тичане, спорт, битка, футбол, волейбол и така нататък

Да се заобикалят и неподходящите пози, има доста такива.

– Моля да посъветвате читателите ни какво би трябвало да създадат при пораждане на остра болежка в кръста?

– Преди всичко би трябвало да се опитате да извършите по този начин нареченото увисване. В дословния смисъл на думата: би трябвало по някакъв метод да намалите налягането върху торса, таза и краката. Терапевтичното значение на тази процедура е, че под тежестта на таза и краката, отпуснатата лумбална област се разтяга и компресията върху нервните коренчета понижава.

Това може да стане по разнообразни способи. Ако болката ви е застигнала измежду природата или на вилата, пробвайте се да се хванете за някой по-здрав и пълен клон и да увиснете на него. Ако сте вкъщи, можете да извършите това на вратата. Ако сте в офиса – пробвайте се да употребявате за тази цел стола. Опирайки се с двете си ръце върху подлакътниците, повдигнете таза, с цел да го отделите от седалката, за да отпуснете лумбалния отдел на гръбначния дирек. Или може да извършите провисването, като се опрете на ръцете и долната част на корема върху ръба на масата, отпускайки таза, кръста и краката, тъй че под тежестта им да се реализира разпъване в лумбалната област.

При провисването би трябвало да повторите следната процедура няколко пъти. Когато под тежестта на таза и краката почувствате разпъване в долната част на гърба, постепенно пребройте на глас до 10-15 (това би трябвало да отнеме към 10-15 секунди), след което деликатно се върнете в първичното си положение. Повторете този развой няколко пъти, с цел да намалите болките в кръста.

Такива извършения са положителни и за предварителна защита на болките в гърба. Те могат да се повтарят 2-3 пъти дневно. На първо място това се отнася до хора, които са принудени да работят непрекъснато, часове наред на бюро или тези, които са склонни към болки в гърба.

Ако по-късно болките в гърба не престават да ви безпокоят и в случай че отиват към крайници, предлага се отмора на легло. Идеалната поза е да лежите по тил с леко повдигнати крайници. За тази цел може да поставите под коленете възглавница или навито на руло одеяло. Леглото не би трябвало да потъва под тежестта на тялото.

Милена ВАСИЛЕВА

Инфо: Здраве

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР