Какво е да се спускаш с парашут и да уцелиш

...
Какво е да се спускаш с парашут и да уцелиш
Коментари Харесай

Български парашутисти сред най-добрите в света

Какво е да се спускаш с парашут и да уцелиш с крайник точка, която е колкото 20 стотинки? Това го знаят и могат нашите състезатели по парашутизъм. Доказаха го на Световното състезание в Аржентина, от което се върнаха преди дни. Жените сграбчиха среброто в отборното класиране, което е огромен триумф за България. Мъжете също се показаха чудесно във въздуха.

Небето е втория им дом, а парашутът на гърба им е техния неизменим сътрудник във въздуха. Ани Стаменова е една от петте наши състезателки по парашутизъм, които потеглят към Аржентина. Класира се на 13 място от 32 състезателки от целия свят. " Това за мен е доста положително достижение, тъй като преди мен от европейските състезателки са единствено две. Всички останали са китайки, което за мен е доста огромен триумф и съм удовлетворена от себе си ", показа в предаването „ Здравей, България” тя.

А дружно петте състезателки сграбчват среброто и се подреждат на почетната стълбичка до китайките и аржентинките. " Аз особено отидох единствено с 20 скока, а знаехме, че китайките имат най-малко по 500, тъй че разликата е голяма и по тази причина не тръгнахме с настройката за медал”, добави Ани Стаменова.

Мъжете също не се дават във въздуха. Велислав взима 50 място измежду 95 състезатели. " За жал, ние не можем да сме толкоз конкурентни, колкото останалите страни, защото това са експерти, които се занимават единствено и само с това, с това изкарват парите си и по тази причина им заплащат и надлежно те са доста по готови ", изясни Велислав Димитров, един от състезателите в мъжкия ни отбор.

Но това не ги стопира да продължат и да се борят, макар огромната и много по-силна конкуренция. Доказва го и най-младият ни играч Стефан, който се класира девети на Световното. " Състезанието е от две дисциплини, едната е двуцелен скок, който се скача от 1000 метра, отборно от 5 индивида, разпределяме се във въздуха и долу целим една точка, която е два сантиметра. А другата дисциплинираност е акробатика. Тя се скача от 2200 метра и там има разнообразни фигури, които би трябвало да вършим като спирали и салта”, описа пред NOVA Стефан Личовски.

За жал, състезателите ни нямат самочувствието, че са професионални. " Имаме авиационни инженери, които работят в фирмите, имаме арбитър в Окръжнен съд. Имаме военни момчета, които работят в поделението на Военновъздушни сили и на специфичните сили, счетоводители - хора от всички браншове”, изясни Ангел Стаменов, треньор на тима.

И всички отделят от персоналното си време и средства, с цел да могат да упражняват. " В България е доста мъчно, тъй като нямаме нови хора. В състава на националния тим при момчетата отново има две-три млади момчета, само че при дамите няма, застарява националният тим като цяло и вярата ни е да притеглим по някаква стратегия млади девойки, тъй като другояче след някоя и друга година този спорт като женски спорт просто ще умре”, разяснява още Ани Стаменова. На тима ни следва и значимо събитие. През септември страната ни е хазаин на Европейската купа по парашутизъм, където още веднъж би трябвало да се представим на равнище.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР