Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?Увеличава

...
Какво е да се гледаш години наред в криво огледалo?Увеличава
Коментари Харесай

Увеличават се българките, страдащи от анорексия и булимия

Какво е да се гледаш години наред в погрешно огледалo?

Увеличава се броят на българите, които страдат от анорексия и булимия. По данни на Световната здравна организация представени от Нова телевизия сега те са най-малко 40 000. За 20% от тях изходът е съдбовен. Какво е да се гледаш години наред в погрешно огледалo?

Цветана в никакъв случай не е имала проблеми с килограмите. Поне до момента в който не се разболява от анорексия. Всичко стартира, когато е на 14 години поради любовно отчаяние.

„ За да наподобявам добре, с цел да се усещам добре сякаш и се веселя, че единствено дотук съм стигнала, тъй като има девойки, които падат и по-ниско и те към този момент граничат със гибелта ”, споделя Цветана Илиевска.

Храната е табу за нея. След години ограничавания стига и до другата прекаленост – булимията. През цялото време в огледалото вижда деформирания облик, който съзнанието й рисува.

„ Че съм дебела, изкривеното усещане за себе си, в този миг не можеше да приема действителността. По-късно стартира и осъзнаването, когато започнах да бълвам ”, споделя още Цвети.

След 12 години в обаян кръг, Цвети стартира лекуване при психотерапавт. Това е първата и най-важна стъпка, която болните би трябвало да създадат.

„ Идването в лекарския кабинет става най-често по гледище на родителите и нормално е обвързвано с противоречие от страна на пациента, доста мъчно склоняване на такава консултация ”, изяснява психиатърът доктор Анета Аничкина.

А колкото по-дълго се отсрочва психотерапията, толкоз по-сериозни са провалите върху организма.

„ Обикновено това са пациенти, които идват с намалено телесно тегло,често пъти освен под 40, само че и под 30 кг, при които е забавено телесното развиване. Те постоянно ги носят на ръце, когато идват при нас и ние започваме битка за тяхното физическо оцеляване ”, споделя гастроентерологът доктор Радин Цонев.

А на девойките, които в този момент се гледат в погрешно огледало пожелава да намерят пътя към се себе си.

„ Да заобичат телата си, да заобичат сърцата си, да заобичат всичко във себе си ”, споделя доктор Радин Цонев.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР