Какво е чувството да си сам насред океана, а най-близкото

...
Какво е чувството да си сам насред океана, а най-близкото
Коментари Харесай

Какво е чувството да си сам насред океана?

Какво е възприятието да си самичък посред океана, а най-близкото място с хора край теб да е в Космоса - Международната галактическа станция?

Българският ветроходец Павлин Надворни може да каже, тъй като взе участие в околосветската регата " Глобал Соло Челиндж " - съревнование, при което си самичък на борда на лодката. Следим плаването на Павлин Надворни - този път с него се свърза Деян Михайлов. Ето какво показа той за “България в 60 минути ” откакто мина през точката Немо и е на път за нос Хорн.



Преди да отплава към нос Хорн и Южна Америка, Павлин Надворни гостува на семейство от Блъф Харбър, Нова Зеландия, където го открихме.

“Мястото е необикновено! Най-ценното нещо от тази насилствена спирка беше хората, с които ме срещна това прекъсване. Хората тук са невероятни. Общество, в което липсва студенина. За трети ден от една седмица насам съм в къщата на мой другар, с който се срещнах и това ще бъде до живот. Децата му ме посрещат с обятия, идват да ме прегръщат за лека нощ, а аз съм чужд човек за тях от страна, която не бяха чували ", споделя Павлин Надворни.

Домашният уют и хубостта на сушата са в положение да откажат множеството хора от влизане в неизвестността на океана. Това не се отнася, обаче, за Павлин Надворни, който приказва със пристрастеност и наслада за това, което го чака. А то не е по никакъв начин леко.

“Нос Хорн е именит, по тази причина че е най-южната точка на Южна Америка. Много близо е до Антарктида, разделя ги проходът Дрейк. Условията могат да бъдат брутални! Да не приказваме за ниските температури, да не приказваме за междинна височина на мъртвата вълна, върху която се наслагва и друга – към 9 метра ", споделя пътешественикът.

По-неприятно от 9-метровата вълна може да се окаже самотата, която предлага откритият океан. Оказва се, че на Земята към момента има място, на което да се почувстваш безусловно самичък.

“Много е мъчно да си представиш в подобен един миг, че съществува друг свят от водата, която те заобикаля. В актуалния свят е доста мъчно човек да си показа, че има такива места, в които най-близкото човешко наличие е Международната галактическа станция. Така наречената точка “Немо ”, която е най-отдалечената точка в океана от човешко наличие ", споделя Надворни.



Дните и нощите на вода се нижат постепенно за ветроходеца. От неприятни мисли го избавя работата около плаването. Павлин Надворни признава, че най-ценното на надпреварата, в което взе участие е, че е съумял да открие нещо ново за себе си.

“За първи път мога да кажа в живота си, се усещам горделив от себе си! За това, което с лодката успяхме да създадем тук. И това е надалеч от самохвалството! Просто това е едно вътрешно чувство за цялостна задоволеност. И оттук насетне, споделял съм го и с най-близките си хора, не е проблем и обществено, това което потеглих да диря с присъединяване – аз към този момент го получих! Оттук нататък е въпрос да се завърнем у дома ", споделя пътешественикът.



Ветроходецът споделя, че самотното корабоплаване в това съревнование, е отключило в него още по-голяма обвързаност към хората и предпочитание да поддържа връзка.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР