Какво е бъдещето на разплащанията – кеш или без него,

...
Какво е бъдещето на разплащанията – кеш или без него,
Коментари Харесай

Два отбора дебатират днес За или против кеша в третото издание на Точка на кипене

Какво е бъдещето на разплащанията – кеш или без него, ще научим дружно през днешния ден, от 15.00 часа

Дебатът е градивна полемика, която изисква задълбочена предварителна подготовка, изследване, познания и опит по тематиката. Ние от МЕНИДЖЪР имаме вяра, че значимите и значими за обществото тематики би трябвало да бъдат обсъждани обществено, и аргументирано. Затова и през 2021 година създадохме дискусионния формат „ Точка на шупване: дебатите на МЕНИДЖЪР. “, който среща мненията на специалисти в разнообразни области по тематики, които са значими за обществото и бизнеса.

Днес следва третото издание от поредицата, в което на фокус е тематика, която визира всички нас – бъдещето на разплащанията.

В международен мащаб кешът постепенно, само че несъмнено отстъпва пред електронните разплащания. Пандемията от коронавирус форсира усвояването на новите привички на разплащане и към този момент не е изключение даже дребни квартални магазинчета, фризьорски салони и сергии да одобряват картови заплащания. Това значи ли, че физическите пари губят позиции, имат ли към момента своето място в света и докога?

Мнението на обществеността по тематиката е от значително значение, по тази причина и даваме опция вие, феновете, да изразите своята позиция, като гласувате „ за “ или „ срещу “ кеша в анкетата тук

Резултатите ще бъдат оповестени през днешния ден, при започване на идния спор и ще бъдат насочна точка за дуела сред двата тима, които организираме през днешния ден, 9 декември от 15.00 часа.

Дебатът ще бъде излъчен онлайн – в уеб страницата manager.bg, и Фейсбук събитието

Темата

ЗА или ПРОТИВ кеша ? Дебатът ще се организира сред два тима, всеки от които се състои от по двама участници.

Позиции и участници

ЗА кеша: За доста хора в България кешовите преводи са единственият метод да се разплащат, защото те обезпечават независимост и анонимност, подсигуряват неотложен достъп до благосъстоянието им и са по-евтини за обработка от дребните търговци. В допълнение огромна част от българите в страната получават възнагражденията си в брой, което лимитира техните благоприятни условия за разплащане.

Отборът, защитаващ позицията в поддръжка на кеша е формиран от Левон Хампарцумян, ръководител на Българския конгрес на бизнес водачите и финтех специалиста Стойчо Недев.

ПРОТИВ кеша: Една от предпоставките за сивата стопанска система са точно кешовите разплащания, защото те могат да бъдат мъчно проследими. Електронните заплащания обезпечават доста повече продажби от разстояние за търговците, разрешават по-сигурно, елементарно и бързо прекачване на огромни суми и са по-евтини за обработка от огромните търговци. Електронните пари мъчно могат да бъдат откраднати и източени с чували.

Отборът, който ще показа своите причини в отбрана на тезата ПРОТИВ кеша се състои от Детелина Момчева, стопански шеф на Settle България и Димитър Продански, член на управителния съвет на Management Financial Group.

В срещата с причини з аедно ще потърсим отговори на въпросите:

- Трябва ли потребителите и бизнесът да се тормозят от необратимата наклонност на дигитализацията на разплащанията?

- Крие ли нараснали опасности потреблението на електронни разплащания?

- Възможно ли е благодарение на електронните разплащания да се позволи казусът със сивата стопанска система на България?

- Какви са плюсовете и минусите на потреблението на физическите пари в актуалния свят, в който живеем?

Правилата на дебата

Дебатът ще се организира при съблюдаване на точни правила, съгласно които всеки от участниците ще разполага с несъмнено време, с цел да изложи своите причини в поддръжка на тезата, която пази.

В началото всеки участник ще разполага с 2 минути за встъпителни думи и обща обосновка по тематиката. След това модераторът ще задава въпроси. При заложен въпрос всеки тим ще има опция да отговори за времето от 2 минути. Следва 1 минута , в която тимът, поддържащ противоположната теза ще има опция да показа своите контрааргументи. След привършване на дуелите по обособените въпроси, всеки участник ще има 2 минути за заключителна защита в отбрана на отборната позицията.

Гласуване – в което ще се включат онлайн феновете на дебата. По време на събитието те ще могат да поддържат посредством попълване на онлайн анкета тезата, която смятат, че е предпазена най-добре в дебата.

Победител е тимът, който успее да реализира превръщане на резултата или смяна в по-висока степен в позицията, изразена от феновете. За

първични данни по повод мнението на феновете се одобряват резултатите от предварителна анкета, която е налична

Гледайте, гласувайте, бъдете дейни и изразете позиция по тематиката!

Дебатът се организира с поддръжката на
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР