Какво да правите, ако детето ви се задави? Как можете

...
Какво да правите, ако детето ви се задави? Как можете
Коментари Харесай

Какво да правите, ако детето се задави

Какво да вършиме, в случай че детето ви се задави? Как можете да му помогнете? Има доста техники за оказване на първа помощ, само че множеството от нас не са сигурни, че могат да изпълнят тези техники дейно.

Въпреки че децата са под наблюдението на възрастен непрекъснато, може да се случи да обхванат нещо. Оказването на първа помощ е доста значимо умеене и всеки би трябвало да може да реагира в такива обстановки.

Ето какво би трябвало да вършиме:

Как да определите дали детето се е задавило?

Има разнообразни признаци на задавянето.

Ако детето диша, само че също кашля, това значи, че има отчасти задръстване на дихателните пътища. Детето би трябвало да продължи да кашля, с цел да изхвърли непознатия обект. Повръщането също е допустимо, заради рефлексите на тялото. Тези естествени реакции на тялото ще оказват помощ за изчистване на гърлото на детето без разстройства или специфични техники.

Задушаването е напълно друго нещо. Ако детето внезапно спре да кашля или да издава звуци, това значи, че дихателните пътища са блокирани. Внезапната смяна на кожата до синкаво или яркочервено, неспособност за поемане и интензивно слюноотделяне са ясни признаци, че индивидът се задушава. В някои случаи може да възникне загуба на схващане.

За да помогнете на детето, би трябвало да се успокоите и неотложно да се обадите на кола за спешна помощ. Започнете да изпълнявате избавителната процедура до идването на лекаря.

Не се опитвайте да достигате до обекта независимо с ръцете си. Това може да способства за по-дълбоко навлизане на непознатия обект в дихателните пътища. Извадете обекта от устата единствено в случай че можете да го видите.

Дете до 1 година

Често в ранна детска възраст бебетата се задушават, когато се хранят или когато повръщат. Има риск от задушаване, когато детето е доста гладно, заради продължителни спирания в храненето. Също по този начин, в случай че детето е в неверно състояние или майката има доста мляко, което бебето не може да гълтам задоволително бързо. Това може да се случи и когато храната е едва раздробена и съдържа огромни части.

Има няколко метода, които ще оказват помощ за спасяването на живота на детето ви в такава обстановка.

Поставете бебето на ръката си с корема си надолу и наклонете главата на детето надолу. Потупайте го 5 пъти сред раменете с другата си ръка.

Поставете бебето на гърба му по този начин, че главата да е под тяло. Натискайте със междинния пръст и показалеца 5 пъти под гръдния панер.

Дете над 1 година
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР