Какво да правим, ако установим, че сме с Ковид-19? Какви

...
Какво да правим, ако установим, че сме с Ковид-19? Какви
Коментари Харесай

Как да се лекуваме и кога да отидем на лекар, ако сме с Омикрон

Какво да вършим, в случай че установим, че сме с Ковид-19? Какви са признаците при болест с Омикрон, по какъв начин да се лекуваме, по кое време да потърсим лекарска помощ и защо би трябвало да внимаваме, до момента в който сме в изолираност?

с потребни препоръки:

Вероятността да се заразим с ковид в никакъв случай не е била по-голяма: броят на инфекциите с разновидността Омикрон не стопира да пораства. Но по какъв начин въобще да разпознаем, че сме с Ковид-19?

Симптомите

Най-честите признаци са кашлица (42%), хрема (31%) и температура (26%). Възможни са още главоболие, болки в ставите, изнемощялост, от време на време и разстройство. Тъй като доста от признаците са сходни с тези при простуда, най-сигурният метод да разпознаваем зараза с ковид си остава тестването.

За разлика от зараза с разновидността Делта, при Омикрон постоянно се демонстрират и липса на вкус и нощно изпотяване. Загуба на усет съвсем не се среща.

Когато пробата е позитивен

В случай на болест би трябвало да постъпим както и в други сходни обстановки: ибупрофен и парацетамол оказват помощ за събаряне на температурата и против болки. Пациенти от рисковите групи е най-добре бързо да се свържат с домашния доктор, а за хората с бустерна доза от имунизациите против Ковид-19 е известно, че съумяват добре да отстраняват високата централизация на вируси в тялото.

Опасността от преместване на болестта е най-голяма малко преди и директно след появяването на признаците

Ако температурата надвиши 39,5 градуса или се появи зной, би трябвало да се потърси персоналния доктор, който да преслуша белия дроб и да ревизира насищането на кръвта с О2. Обикновено не е нужно да се вика кола за спешна помощ по неотложност. Само в случай че задухът ненадейно се задълбочи, би трябвало да се прибегне до тази крачка или да се отиде в клиника.

Колко дълго да сме изолирани?

По предписание инфектираните с ковид би трябвало да останат изолирани за 10 дни. Дотогава извършването на покупки и другите задания отвън дома би трябвало да се поемат от близки и познати. Лицата, които са били в контакт със инфектирания, би трябвало да останат под карантина за 7 дни, като за хората с сложена бустерна доза има специфични правила.

"Тъй като вирусът се популяризира най-много по въздушно-капков път, би трябвало да се заобикалят всевъзможни директни контакти в фамилията или най-малко да бъдат сведени до най-малко ", споделя доктор Ернст Табори, медицински шеф на немския Център по хигиена във Фрайбург. Това значи: никакви събирания и общи хранения. Заразеният човек би трябвало да се отдели от другите в независимо помещение. Ако това е невероятно - да вземем за пример при деца или възрастни заболели, които имат потребност от грижи, би трябвало безусловно да се носят маски вид FFP2.

Хигиената у дома

Тестовете, носните кърпички и други хигиенични материали, употребявани от инфектирания, би трябвало да се изхвърлят в компактно затворена найлонова торбичка. Важно е да се подсигурява, че други лица няма да влязат в контакт със инфектираните боклуци.

Коронавирусът не е по-устойчив на външни въздействия от други причинители на настинки. Затова е задоволително повърхностите в дома да се забърсват с естествен почистващ препарат - потреблението на дезинфектанти е ненужно. Що се отнася до употребяваните принадлежности - и при тях е задоволително да минат през миялната машина. Спалното долни дрехи и носените от инфектирания човек облекла би трябвало да се изперат в перална машина.

Кога сме най-силно заразни?

Както при множеството вирусни инфекции, инкубационният интервал продължава три до шест дни. Има данни, които приказват, че при Омикрон този интервал е малко по-къс, в сравнение с при разновидността Делта.

Трудно е да се дефинира прецизен интервал от време, в който човек е инфектиран за останалите. Но се счита, че заплахата от преместване на болестта е най-голяма малко преди и директно след появяването на признаците.

Колкото по-висока е концентрацията на вирусите у инфектирания човек, толкоз повече вирусни частици издишва той. А това усилва вероятността да болести някого.

Кога можем да се считаме за оздравели?

Който желае да се завърне към спортните занимания, би трябвало да изчака най-малко 14 дни след края на заболяването. Гости могат да се посрещат след края на карантината, само че единствено в случай че пробата е негативен, а преболедувалият към този момент няма никакви признаци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР