Какво да очаквате от срещата на Фед тази седмица

...
Очаква се Федералният резерв да поддържа референтната си лихва по
Коментари Харесай

Очаква се Федералният резерв да поддържа референтната си лихва по заемите стабилна тази седмица, докато чака повече данни, за да разбере как предишните повишения на лихвите се отразяват на икономиката на САЩ. Централната банка повиши лихвите до 22-годишен връх през юли.

В края на двудневната си политическа среща в сряда Фед също е готов да публикува нов набор от икономически прогнози, които вероятно ще отразяват по-силен икономически растеж и малко по-ниска безработица тази година в сравнение с предишни оценки. Новите икономически прогнози на официалните лица вероятно ще покажат поне още едно повишение на лихвените проценти тази година. Изглежда има консенсус сред служителите на Фед, че задържането на лихвите стабилни този месец е правилният ход - но някои казаха, че Фед може да повиши лихвите отново след септември.

Инвеститорите ще търсят улики, че Фед е приключил с повишаването на лихвените проценти, но председателят на Фед Джеръм Пауъл вероятно ще подчертае на своята пресконференция след срещата, че инфлацията остава неприемливо висока. Това би оставило вратата отворена за ново увеличение на лихвените проценти, което може да се случи, когато следващата среща приключи, на 1 ноември. В момента финансовите пазари виждат 69% шанс Фед да продължи да спира повишаването на лихвените проценти през ноември, според CME FedWatch Tool.

Защо Фед вероятно ще направи пауза

Инфлацията и пазарът на труда стабилно се забавиха през изминалата година, давайки на Фед достатъчно място да поддържа лихвените проценти стабилни и да чака да постъпят повече данни. Въпреки продължаващата нестабилност на енергийните пазари, инфлацията също се очаква да продължи да се забавя през следващите месеци , най-вече заради облекчаването на цените на колите и наемите. Всички заедно тези фактори дават достатъчно увереност на длъжностните лица, че могат да спрат повишаването на лихвените проценти, без да рискуват повторно увеличение на цените.

ВАШИНГТОН, DC – 2 МАЙ: Сградата на Федералния резерв е показана на 2 май 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Федералният резерв започва двудневни срещи днес, за да определи следващите си стъпки във връзка с лихвените проценти в продължаващата битка срещу царуващата инфлация. (Снимка от Win McNamee/Getty Images) ВАШИНГТОН, ОКРУГ ОКРУГ - 2 МАЙ: Сградата на Федералния резерв е показана на 2 май 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Федералният резерв започва двудневни срещи днес, за да определи следващите си стъпки във връзка с лихвените проценти в продължаващата битка срещу царуващата инфлация. (Снимка от Win McNamee/Getty Images) Win McNamee/Getty Images

„Няма нищо, което да казва, че трябва да направим нещо неизбежно в скоро време“, каза гуверньорът на Фед Кристофър Уолър пред CNBC по-рано този месец, преди последният индекс на потребителските цени да покаже, че по-високите цени на газа са помогнали за увеличаване на общата инфлация през август. „Можем просто да седим там и да чакаме данните.“

Последният път, когато служители на централната банка решиха да задържат лихвените проценти стабилни, беше през юни, тъй като несигурността нарасна доколко пролетната банкова криза ще ограничи кредитирането. Когато стана ясно, че икономиката не е засегната от тази турбуленция, Фед отново повиши лихвите през юли.

Съществува и аргументът, че централната банка вече е повишила лихвите достатъчно високо, за да ограничи в крайна сметка икономиката и да свали инфлацията до обявената от Фед цел от 2%.

„Поставихме паричната политика на много добро място“, каза президентът на Федералния резерв на Ню Йорк Джон Уилямс пред Bloomberg по-рано този месец.

Но въпреки че Фед е успокоен от стабилното забавяне на инфлацията - и перспективите - централната банка все още е изправена пред редица несигурности на хоризонта.

Дивите карти на икономиката на САЩ

Федералният резерв иска да победи инфлацията, без да нанася ненужни икономически щети, които също биха увеличили безработицата. Но докато нарастващите лихвени проценти започнаха да влияят на жилищния пазар почти веднага, служителите все още се опитват да преценят въздействието върху икономическия растеж, разходите и пазара на труда.

Изследванията показват, че може да отнеме поне една година, за да се проявят напълно тези ефекти, и вече е изминала около година и половина, откакто Фед започна да вдига лихвите. Изследователи от Федералния резерв на Чикаго твърдят в неотдавнашен документ, че повишаването на лихвените проценти вече е преминало през икономиката и че инфлацията може да падне до целта на Фед от 2% до средата на 2024 г. без рецесия, при сегашното ниво на лихвите.

Евентуално затваряне на правителството, което предотвратява публикуването на ключови данни за инфлацията и заетостта, също може да бъде проблем за централната банка.

В случай на спиране, Бюрото по трудова статистика казва, че ще спре да публикува данни, включително ключови данни за инфлацията и безработицата. Тази липса на важни правителствени данни би направила още по-трудно за инвеститорите и Федералния резерв да интерпретират икономиката на САЩ.

Грег Валиер, главен американски политически стратег в AGF Investments, каза във вторник, че сега вижда 70% шанс за спиране на работата на правителството. Потенциалното спиране може да бъде „дълго, което ще продължи през зимата“, пише Valliere в бележка във вторник.

Табел за наемане на работа е поставен в ресторант Panda Express на 05 август 2022 г. в Марин Сити, Калифорния. Табела за наемане е поставена в ресторант Panda Express на 05 август 2022 г. в Марин Сити, Калифорния. Джъстин Съливан/Гети изображения

Друга икономическа дива карта е заплахата, породена от нарастващите цени на енергията, които повишиха цените на бензиностанциите през последните седмици. Средната национална цена за обикновен бензин в момента е 3,88 долара за галон, най-високата цена от октомври 2022 г., според AAA.

На теория, повишените цени на енергията биха могли да доведат до основна инфлация - върху която служителите на Фед са по-фокусирани - ако тези цени останат високи достатъчно дълго, повишавайки цените на самолетните билети и товарите. По-важното е, че това може да повлияе на инфлационните очаквания.

„Фед очевидно е най-фокусиран върху основните, но те няма да пренебрегнат какво се случва с цените на енергията, особено ако по-високите цени на бензина започнат да влияят на инфлационните очаквания и исканията за заплати, което е реална възможност“, Марк Занди, главният икономист в Moody's Analytics, каза пред CNN.

Продължаващата стачка на United Auto Workers също е нещо, което Фед ще наблюдава, най-вече заради това, което стачката отразява върху пазара на труда, а не заради възможното икономическо въздействие.

„Фед смята, че стачката на UAW е просто още един знак, че пазарът на труда остава сравнително стегнат“, каза Андрю Патерсън, старши международен икономист във Vanguard.

„Те смятат, че когато започнете да виждате тези стачки – както видяхме с железниците например – че те са знак за относителна сила на пазара на труда, така че работниците чувстват, че могат да стачкуват.“

Федералният резерв трябва да обяви своето септемврийско политическо решение в 14:00 часа. ET в сряда; последвана от пресконференция в 14:30 ч. ET, ръководен от председателя на Фед Джером Пауъл.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР