Какво да очакваме след година, изпълнена с климатични бедствия като

...
Какво да очакваме след година, изпълнена с климатични бедствия като
Коментари Харесай

Най-горещата година в историята? Това е само началото!

Какво да чакаме след година, изпълнена с климатични бедствия като наводнения, рискова суша и горещи талази? През 2022 година станахме очевидци на много сходни феномени, съобщи Агенция Франс Прес.

Отминаващата година беше измежду най-горещите в историята. Тя беше изпълнена с рискови горещи талази, интензивни дъждове, наводнения, суша, сподели Робер Вотар, шеф на института „ Пиер-Симон Лаплас “, профилиран в проучвания на климата.

Серията от рискови събития демонстрира повишаването на пагубния отпечатък, породен от стоплянето на планетата. Това се случва от Нигерия до Пакистан. Именно в Пакистан съвсем 33 млн. души бяха наранени от рискови дъждове, наводнения и свлачища.

 Getty Images

 

В Европа беше записано най-горещото лято от началото на климатичните измервания. Избухнаха големи горски пожари. Реките пресъхнаха, а реколтата беше застрашена.

За страдание това е единствено началото, сподели Робер Вотар.

Климатичната конференция КОП28, която би трябвало да се организира след една година в Дубай, ще бъде идващ стадий в упоритостите да се редуцират газовите излъчвания и резултатът на сярата, сподели Харджит Сингх от интернационалната неправителствена организация „ Климатична екшън мрежа “ („ Climate Action network “). Тя упорства за финансова помощ от богатите към по-бедните страни за подкрепяне на енергийния преход.

Според Лоранс Тюбиана, която е измежду архитектите на Парижкото съглашение от 2015 година, на срещите КОП би трябвало да се приказва за другите аспекти на казуса с петролния и газовия бранш, както и за възможните финансови контрибуции. Тази тематика предвещава напрежение, защото ОАЕ са измежду най-големите експортьори на нефт в света, сподели Тюбиана.

Срещата КОП28 ще бъде и опция да се ревизира свършеното от страните по отношение на поетия ангажимент за ограничение на световното стопляне до 2 градуса по Целзий и даже до 1,5, в случай че е допустимо. Тази граница наподобява труда удържане, защото актуалните траектории демонстрират доста по-високи стойности.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР