Какво да направите, ако искате да подадете жалба срещу такъв

...
Какво да направите, ако искате да подадете жалба срещу такъв
Коментари Харесай

След два екшъна заради силна музика в Бургас - не влизайте с крак при съседа, ето как да спрете терора!

Какво да извършите, в случай че желаете да подадете тъжба против подобен комшия

След като през последната седмица до редакцията ни доближиха два съвсем идентични сигнала, ето какво можете да извършите, в случай че съседите Ви ползват шумов гнет, Флагман.бг потърси мнението на опитния бургаски юрист Момчил Момчилов, който е експерт по гражданско-административни проблеми.





Ето какво какви са неговите препоръки:

„ Всяка РЗИ от всички 28 области е способният орган, който мери равнищата на шума, с цел да се откри дали надвишават, или са в нормите. Няма огромен регионален град, в който фоновият звук да не е над нормата, защото денем би трябвало да е до 55 децибела, а нощем би трябвало да падат до 45 децибела, с цел да може да се почива дейно. Те си имат станции за мониторинг и си ги изследват. Това е по Закона за шума в околната среда, има разпоредба за хигиенични правила за шума в урбанизирани територии, в допълнение има и наредби за равнищата на шума, когато става дума за авиационна активност, както в Бургас имаме прелитащи самолети, има наредби за шума в индустрията, както и за шума в публични здания и т. н.

Всяка община в Наредбата за запазване на публичния ред категорично не разрешава основаването на звук и дискомфорт, породен от жители от празненства, шумни увеселения даже в частни парцели. Има часово ограничаване и всеки човек знае, че сред 14 – 16 часа денем и след 22 часа не е редно да се основава безпокойствие за съседите. Всеки жител постоянно може да позвъни на дежурния в Общината, който е там непрекъснато, и да подаде недоволство, когато става дума за подобен звук в часовете, в които е неразрешено.

*5656 е директният телефон за връзка с дежурния в Община Бургас. Пробвал съм го, реагират незабавно от общинска полиция. От Дирекция „ УКОРС “ вземат незабавни ограничения и преустановяват такива случаи.

Ако съседите ни не се преценяват и ни тормозят с музика, при всички положения една забележка чисто по човешки може да свърши работа и да бъде прекратен шумът. Когато приказваме, че това се случва редовно – повече от два-три пъти, това значи, че индивидът, към който се насочва забележката, не се смята за виновен. Не е належащо в този случай хората да се саморазправят, а да се извърнат към органите, които са призовани да се грижат за съблюдаване на публичния ред и за спокойствието на хората – било общинска полиция, или Министерство на вътрешните работи, на които това им е работата – да опазват публичния ред.

Какво да извършите, в случай че желаете да подадете тъжба против подобен комшия

В жалбата се разказва казусът – на коя дата, какъв тъкмо е въпросът. Бих посъветвал всеки човек първо да позвъни на тел. 112 или на директния телефон в Бургас *5656, с цел да може да бъде регистриран, да бъде посетено мястото от УКОРС, които да напишат отчет, както и служителите на реда, които са изпратени да записват сигнала. Подава се сигнал и в случай че е належащо, РЗИ също може да се включи в такава инспекция, защото разполагат с инсталация, с която мерят фоновия звук и откриват дали надвишава нормите. Когато приказваме за часовия диапазон след 23 часа в летните месеци и след 22 часа в зимните, не може да става въпрос за надвишаване или не на фоновия звук, в случай че в прилежащия апартамент се провежда забава със мощна музика. Недопустимо е да се употребява мощна музика по метод, който да безпокои съседите и да не могат да спят.

През деня е по-различно, защото има часове, в които е възможно. Макар че в наредбата на Община Бургас е записано, че се не разрешават шумни увеселителни празненства даже и в частни парцели. Всеки, който желае, не може просто по този начин да си постави две мощни тонколони с озвучителна уредба и да си чества, тъй като се намира в личния си парцел.

Случаи от практиката

Имал съм проблем с едно заведение в Обзор, само че в Община Несебър има подобен отдел и екип, те си имат специфични правила за шума и условия за шумоизолация на заведенията. Ходи се на инспекция със съответните инспектори от РЗИ, мерят се равнищата на шума и при превишение, макар изолацията, която всяко едно такова заведение би трябвало да има, с цел да не излиза шумът на открито, се сформират актове и притежателите се глобяват, че не дават отговор на условията. Това се отнася за всяко едно заведение.

Преди години и в Бургас имахме проблеми със заведения в Морската градина, които огласяха няколко квартала. Слава Богу сега такива недоволства от бургазлии няма – че се чуват мощни музики. “
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР