Какво да бъде предназначението на една от най- красивите сгради

...
Какво да бъде предназначението на една от най- красивите сгради
Коментари Харесай

В какво превръщат емблематична сграда

Какво да бъде предназначението на една от най- красивите здания в Пловдив? Век откакто е издигната, постройката на Българска народна банка на ул. " Райко Даскалов ", продължава да вдъхва възприятие на почит и горделивост у пловдивчани, които минават край впечатляващата ѝ фасада. През май 2021 година чиновниците на банката напуснаха постройката и се реалокираха в новия инкасов център на Българска народна банка, а кметът Здравко Димитров получи ключовете за постройката. За първи път от доста години тя бе отворена за публицисти. Сградата разполага с може би най- красивия салон в Пловдив, с тавани високи 6,5 метра и прелестни мраморни колони, прецизира Trafficnews. Там се намират и големите трезори, в които десетилетия наред са съхранявани активите на страната.

Първоначалната поръчка на градската власт бе, че постройката е подобаваща за Археологически музей и са почнали диалози с Регионалния археологически музей. Година и половина по-късно обаче няма придвижване по тематиката и постройката пустее. За реставрирането на фасадите има утвърден план, направен по поръчка на Българска народна банка и координиран с НИНКН.

В тази връзка на идната сесесия, която е на 11 ноември, от ГЕРБ ще предложат разпределяне на средства за осъществяване на конкурс за функционалното потребление на постройката.

Бившата постройка на Българска народна банка в Пловдив беше разменена от общината през 2013 година за терен от 6.5 декара на Цариградско шосе. Имотът, издигнат през 1898 година, е архитектурен монумент на културата и част от уличния ансамбъла на ул. „ Райко Даскалов “. Пищната архитектура е дело на Якоб Хайнрих Майер. Самата постройка е употребена като пример и ориентир при установяване габаритите на улицата в градоустройствените проекти на Йосиф Шнитер. С годините се постанова разширение на постройката, което се прави в дълбочина. То е направено от арх. Камен Петров. Разгънатата застроена повърхност на постройката към днешна дата е 5400 кв.м.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР