Какво би било необходимо, за да се скрие цяла планета?

...
Какво би било необходимо, за да се скрие цяла планета?
Коментари Харесай

Как да скрием планетата от извънземни?

Какво би било належащо, с цел да се скрие цяла планета? Звучи повече като въпрос, заложен в епизод на научнофантастичен сериал, в сравнение с в научен дискурс, само че от време на време науката се размива с тематики, открити в научната фантастика.

Разбира се, ние към този момент шест десетилетия демонстрираме личната си позиция към далечни звезди посредством радио и телевизионни сигнали, значително в незнание за галактическите последствия от възможното разкриване на други цивилизации. Но няколко забележителни учени, като Стивън Хокинг, обществено показаха опасения по отношение на разкриването на нашето наличие пред други цивилизации. Тези опасения значително черпят от по-тъмните глави на нашата лична история, когато една по-напреднала цивилизация нормално подчинява и измества една по-малко напреднала.

Може да е прекомерно късно за нас да се оттеглим назад в невидимостта, само че може би не и за други интелигентни извънземни цивилизации там. Жителите на далечна планета може би избират да се крият от такива като нас. През 2016 година беше препоръчан метод за прикриване на планетата, както и метод за проявление на съществуването на цивилизацията. Дори да не манипулираме личния си сигнал по този метод, това не значи, че други планети там не го вършат. Възможно е това, което виждаме, до момента в който сканираме Вселената за други обитаеми планети, да е проектирано да прикрива или акцентира съществуването на други цивилизации.

Най-успешната техника на човечеството за разкриване на други планети е директният способ. Транзит се случва, когато планетата минава пред своето слънце, блокирайки част от звездната светлина за няколко часа. Така че, в случай че имаме телескопи в една част от Вселената и една звезда наподобява изчезва за част от деня, това ни споделя, че планета краткотрайно е минала сред нас, до момента в който върви по своята орбита.

Използвайки тази техника, галактическият телескоп Кеплер на НАСА към този момент откри няколко хиляди планети.

Изглежда евентуално всяка напреднала цивилизация да е наясно с този елементарен способ. Всеки път, когато планетата минава пред своята звезда, нейното битие всъщност се популяризира във всички точки, ситуирани по една и съща низина като планетата и звездата.

Развитата цивилизация може да желае нейното местонахождение, размерът и даже атмосферната химия на нейната планета да се демонстрира в космоса. Или може да пожелае да прикрие наличието си. Ако избере второто, може да построи „ покривало “. Да стане планета с мантия-невидимка. Оказва се, че скриването на планети от директния способ би било изненадващо елементарно, толкоз елементарно, че ние, бихме могли да го създадем още в този момент, в случай че решим да „ скрием “ Земята. Тъй като транзитите се появяват като понижаване на яркостта на далечна звезда, нашето хипотетично покривало просто създава противоположното нарастване на яркостта.

Лазерите обезпечават дейно средство за противопоставяне на тези промени в яркостта. Цялата мощ на лазера се съдържа в релативно стеснен лъч, за разлика от разпространяването във всички направления, както прави звездната светлина. Поради метода, по който светлината се популяризира, до момента в който се движи – наречена дифракция – лазерният лъч ще се популяризира, с цел да обхване цели слънчеви системи след пътешестване в продължение на доста светлинни години в пространството, къпейки тази далечна планетарна система в маскиращия лъч. Без смяна в яркостта наподобява, че там въобще няма планета.

Лазерно покривало, способно да скрие Земята от извънземна версия на задачата Кеплер на НАСА, ще изисква 30 мегавата мощ при пикова активност, почти еквивалентна на 10 вятърни турбини на изходна мощ.

Докато галактическият телескоп Кеплер вижда светлината единствено в един цвят, напредналите цивилизации могат да употребяват по-сложни детектори, способни да събират светлина на всички дължини на вълните. Тук и сегашната ни технология може да ни прикрие благодарение на модерни регулируеми лазери, като цената е към 10 пъти повече като цяло. По-напредналите цивилизации биха могли да открият други фини елементи на свойствата на светлината, които да издадат наметалото. Но и тук няма причина, заради която с малко работа не може да се намерят решения, водещи до съвсем съвършено покривало, което може да бъде ориентирано към далечни звезди, където подозираме, че някой може да ни гледа.

Защо да изберем да се скрием?

Принципно в никакъв случай не сме мислили за това като за нещо, което човечеството би трябвало или не би трябвало да прави. Но в случай че нашата обикновена човешка технология може да построи такава ефикасна директна тога с релативно малко стопански разноски, тогава  може да бъдем в положение да се скрием във връзка с всички техники за разкриване. Вселената може да не е това, което наподобява.

Защо цивилизацията може да избере да бъде невидима? Това може да бъде нещо като застрахователна лавица: намерете околните планети с капацитет за поддържане на живота и включете целеустремено покривало – единствено при положение, че в миналото се появи цивилизация. Подобна политика дейно им купува време да разкрият наличието си, когато сметнат за добре.

Като се има поради какъв брой на ниска цена би било такова покривало, застрахователната лавица за родната планета може би не е толкоз странна, колкото наподобява. Със сигурност не е неправдоподобно, че една цивилизация може да желае да отсрочи своето време – да следи съседите за известно време, преди да опъне алената междугалактическата постеля за добре пристигнали. Но има и противоположна страна на тази технология, която може да я трансформира от тога невидимка по-скоро в прожектор, който демонстрира, че сме тук.

Може би не всички цивилизации са ксенофобски – някои може да са другарски настроени. Ако желаеме да разкрием наличието си пред други цивилизации допустимо най-евтино и недвусмислено, по какъв начин бихме могли да го създадем?

Представете си, че разглеждате някои данни на далечна планета и забелязвате нещо необичайно. Подписът на планетата има странна форма – в действителност никой от вашите модели не е в положение да го изясни. Изглежда, че някой е отпечатал поредност от скокове в данните, следвайки поредицата с елементарни цифри. Нищо в природата не може да направи това – преди малко сте разкрили сигнала на друга цивилизация. Алтернативно потребление на лазера на маскиращата система би могло да направи сигналът на планетата да наподобява мощно неестествен, вместо прикрит. Сега те не се интересуват от построяването на съвършеното наметало; те желаят да бъдат открити!

Възможно ли е такива сигнали да се крият в съществуващите ни измервания? Може би да. Може да е отдалечен удар, защото даже с цел да стигнем до този миг, би трябвало да се опитаме да си представим по какъв начин могат да мислят извънземните. Ако идентифицираме чудноват пренос, той може да съдържа информация, кодирана посредством лазерни светлинни импулси. Огромни размери информация могат да бъдат скрити в директните подписи на други планети.

В последна сметка дали би трябвало съществено да обмислим да обвием Земята в защитна тога на непрозрачност – или назад, да се заемем съществено да тръбим за съществуването си посредством лазерни операции е нещо, което всички ние би трябвало да решим дружно, може би в не толкоз далечно бъдеще.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР