Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за

...
Какво би било, ако всеки получава по 560 евро, за
Коментари Харесай

Да изкарваш пари без да работиш

Какво би било, в случай че всеки получава по 560 евро, за които нито се регистрира някому, нито има потребност да работи. Това ли е бъдещето на трудовия свят или единствено нелепа концепция на леви икономисти? Във Финландия направиха опит, написа ДАРИК.

Мира Яскари ще получава по 560 евро месечно в продължение на две години. Може да работи, само че не е длъжна. 34-годишната млада жена с боядисани в розово коси е измежду тези 2000 финландци, които вземат участие в опита за безусловния повсеместен приход.

За присъединяване бяха определени единствено безработни. Мира Яскари през днешния ден получава парите и също така разнася вестници в Турку. Този град неотдавна беше разтресен от терористичен атентат: един ислямист атакува с нож хора на пазарния площад и умъртви две дами.

На мястото на престъплението беше засадено дърво, минувачите не престават да поставят цветя, още горят и свещички. Уговорили сме се с Мира в отсрещното кафене, само че тя не се явява. Знаем, че страда от депресии – таман заради това неведнъж е губила работата си. По-късно се чуваме по телефона.

„ Получавам пристъпи на суматоха. Идват ненадейно и по най-различно време. Принуждават ме да отида на доктор и да взема болнични. Последният ми шеф не беше изключително удовлетворен, че не присъствам по болест. И след последното неявяване незабавно ме уволни. "
За Мира Яскари безусловният приход е голяма поддръжка. Сега тя получава по 560 евро месечно, а когато не я мъчи депресията - яхва колелото и разнася вестници, което ѝ носи спомагателни средства.

Ще имат ли хората мотивация да работят?

По принцип опитът преследва две цели. Първата е по този начин да се каже „ идеологическа ": да се ревизира догатката, че човек работи, единствено в случай че е заставен заради финансови аргументи. В случая с безусловния приход хората могат и да работят – и отново ще си получават по 560 евро, а другият им приход ще се полза с налози. Втората цел е да бъдат анулирани всевъзможните типове обществени помощи.

На пазара в Турку празнуват 100-годишнината от основаването на страната. Рок-музика и осведомителни щандове на другите партии. Юрки Аланд от дяснонационалистическата партия на „ Истинските финландци " приветства опита. Както и множеството хора в страната.

„ Резултатите са от голямо значение, тъй като ще отговорят на въпроса за икономическата целенасоченост: дали безусловният приход снижава мотивацията да се търси работа, изключително измежду младежите. "

Доскоро Финландия се гордееше с компанията за мобилни телефони Nokia и с успехите си в просветителните ранглисти „ PISA ". Но триумфите на учениците в „ PISA " към този момент са минало, а и звездата на Nokia от дълго време избледня. Eкспериментът с безусловния приход в този момент още веднъж подрежда Финландия измежду новаторските народи, споделя Мика Рюсюнен от Тампере, който също получава подобен приход.

„ Много съм горделив, че вземам участие в този опит, който е неповторим в човешката история. Може да не е съвършено, само че след 100 години ще споделят: Финландия първа го тества. "
Самият Мика в действителност няма потребност от безусловния приход. Професионалният хлебар минал курс за преквалификация, придобил специалност като IT-специалист и постъпил на работа – малко преди да попадне в пробната стратегия, за която кандидатствал още като незает.

Прекалено безценен опит


„ Някои мислят, че опитът е сгрешен, тъй като се раздават пари без нищо осъществено отсреща. Други пък споделят, че тъкмо от това имат потребност - от такава поддръжка, която им оказва помощ да се измъкнат от затруднено си състояние. "

Дали хората ще бъдат склонни хем да получават категоричен приход, хем да работят и да заплащат налози – това към този момент не може да се каже. Финландският опит още продължава. Едва ли обаче ще бъде допустимо всичките 5,5 милиона финландци да получават подобен приход, тъй като това би довело до разноски от 11 милиарда евро годишно, счита икономистът Вейко Пулка, един от уредниците на опита. Според него, за една страна с годишен бюджет от 55 милиарда евро това ще бъде непостижима тежест.

Дискусията във Финландия се води прагматично. Критиците на опита упорстват да се усили продължителността на плана, която сега е две години, а също по този начин в него да вземат участие освен безработни, само че и студенти, хора с ниски приходи и начинаещи бизнесмени.

Перти Хонканен от Агенцията за обществено обезпечаване счита, че с края на опита ще отмре цялата концепция за категоричен повсеместен приход. Просто на страната ще ѝ излезе прекомерно скъпо да промени радикално цялата си данъчна и обществена система.

„ Повечето партии не са подготвени за едно толкоз коренно решение ", споделя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР