Каквито социални и икономически мерки да прилагаме, те няма да

...
Каквито социални и икономически мерки да прилагаме, те няма да
Коментари Харесай

Радев: Ако не се смени моделът на управление, каквито и да е мерки няма да имат ефект

" Каквито обществени и стопански ограничения да прилагаме, те няма да имат резултат, в случай че не се смени моделът на ръководство. Планът за възобновяване и резистентност не би трябвало да се трансформира в следващо средство за асимилиране на финанси посредством саниране, строителство и покупки " - това сподели президентът Румен Радев при показване на Проекти за рационализация на България и за транспарантно и дейно ръководство.

" Не, че те не са значими, несъмнено, само че този проект е голяма опция освен в стопанската система, само че в цялостната социална система, в развиването на човешкия капитал, в превъзмогването на стратегически за България провокации. Неведнъж съм споделял, че каквито и обществени и стопански модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат резултат и изгода за обществото, в случай че не се смени моделът на ръководство, до момента в който не се ускори гражданския надзор върху работата на държавното управление и до момента в който не се открият ясни механизми за бистрота, отчетност и отговорност, до момента в който не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, по този начин и с европейски средства.Процесите и мощната гражданска сила от това лято ми дават съображение да имам вяра, че към 2023 година, когато ще стартират заплащанията по одобрените планове, ние ще сме съумели да променим и да дадем съответните и конституционни, и законови, и организационни промени в тази тенденция, само че няма да имаме софтуерните принадлежности ", добави той.

Радев означи, че периодите за публично разискване са били извънредно къси.

" От една страна, то завърши на 29 ноември, от друга - проектът ще бъде импортиран дефинитивно в Европейска комисия чак на 30 април. В този интервал държавното управление занапред ще създава значими планове. Ще има опция да ги сменя и променя и това ще става отвън публично разискване. При такова развиване на обстановката е ясно, че държавното управление ще наложи напълно неговият план. Крайната цел е финансовите средства да бъдат управлявания по заложения от държавното управление метод ", уточни президентът.

По думите на президента в обществото ни има упоритост и потенциал този проект да бъде действителен мотор на икономическото възобновяване и прогресивното развиване на България.

" Както знаете, на 29 ноември завърши публичното разискване на Плана за възобновяване и резистентност на Република България. Президентската институция избра не да показва свое мнение, а да показа съответен план. Положително е, че макар извънредно късите периоди и неналичието на аргументация и информация за съответните планове, голям брой научни, публични и съсловни организации показаха на Министерски съвет своите мнения. Няма да върша разбор на този проект, тъй като споделям изказаните тези и мнения както позитивни оценки, по този начин и рецензии по отношение на неяснотата за визия на този проект, целеполагане и нужните стъпки за реализация на проекта, както несъмнено и дефицити във значими области, в това число и в рекомендации на Европейска комисия към държавите-членки изключително значими за зеления проект. Разбира се и нерационалното разпределение на финансовите средства по значими действия и бенефициенти ", добави Радев.


Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР