“Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните

...
“Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните
Коментари Харесай

София очаква Скопие да впише българите в Конституцията си, за да се върви напред

“Каквито и старания да поставяме за позитивно развиване на двустранните връзки, те ще останат на втори проект или няма да се осъществят, в случай че въпросът с включването на българите в главния закон на Северна Македония не бъде решен съответно “, декларирал Денков пред Ковачевски. 

 

Вписването на българите в конституцията на западната ни съседка е едно от изискванията за приемането на Скопие в Европейския съюз. Въпросът продължава да остава неуреден, а предходната седмица провокира и брожения сред президента Румен Радев и самия Димитър Ковачевски. 

 

Държавният глава съобщи остро, че РСМ “лобира пред Европейски Съюз, с цел да прикрие бездействието във връзка с правата на македонските българи ”. 

 

Коментарът на президента провокира и реакции в западната ни съседка. Премиерът Димитър Ковачевски разкритикува Румен Радев за намесата му във връзка с промените в непозната страна като уточни, че българският президент би трябвало да се занимае с тези в личната си страна. 

 

Вчера стана ясно, че евродепутатът Илхан Кючюк, докладчик по напредъка на съседите ни за еврочленството им, е получил увещание от РСМ, че до две седмици Скопие ще внесе конституционните промени в Народното събрание.

 

Промените ще бъдат на три места в главния македонски закон, където да бъдат добавени народностите - българска, хърватска, черногорска, словенска, еврейска и египетска. Изреждането в текстовете е планувано след към този момент приетия бошняшки народ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР