Каквито и механизми да се приемат плавното прогнозируемо поскъпване на

...
Каквито и механизми да се приемат плавното прогнозируемо поскъпване на
Коментари Харесай

Нанков: Поскъпването на водата е неизбежно

Каквито и механизми да се одобряват плавното прогнозируемо повишаване на цената на питейната вода остава неизбежно. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Ненков на полемика за финансирането на ВиК-сектора, която е проведена от парламентарните комисии по районно развиване и по околна среда и води. Тя се състоя в Народното събрание.

Министърът подсети, че в тази ситуация става дума за услугата даване на питейна вода с нужното качество и количество и отвеждането на отпадните води, която коства пари.

При покачването на цените ще се следи строго обществения съставен елемент, разяснява той. Нанков означи, че се разяснява и един термин наименуван шоково повишаване на цената на водата, като означи, че през 2015 година с измененията в Закона за водите се зададе условието за единна цена на водата на обособена територия. И той добави, че това е повода за повишаване на водата с 60 - 70 % в разнообразни общини.

Министърът означи, че в тактиката за финансиране на ВиК-отрасъла е препоръчано въвеждането на водни обществени помощи за най-уязвимите, най-бедните жители. Те ще бъдат поети за сметка на приходите на ВиК операторите от всички останали, сподели той. Нанков уточни, че това е взаимен метод.

Другият проблем, който предвиждаме, е правилото взаимност за сходство, разяснява министърът. Той означи, че ще се събират по 0,10 лева на всеки нужен пространствен метър вода, като при ползване от към 500 млн. кубика на годишна база става въпрос за запас от към 50 млн. лева, който ще бъде влаган за възстановяване на инфраструктурата в обитаемоте места, които по справедливи аргументи са лишени от достъп до европейско и друго финансиране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР