Какви услуги може да ползвате с ПИК на НАП.Близо 1,5

...
Какви услуги може да ползвате с ПИК на НАП.Близо 1,5
Коментари Харесай

Какви услуги може да ползвате с ПИК на НАП

Какви услуги може да ползвате с ПИК на Национална агенция за приходите.

Близо 1,5 милиона консуматори имат активен личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите, като единствено през предходната година са издадени над 223 000 кода.

Сред услугите, които се употребяват с ПИК – общо 60, са подаване на данъчни и осигурителни заявления,

информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход,

за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положение на трудови контракти, подаване на заявки, приемане на удостоверения и други.

Потребителите, които разполагат с личен код, могат да проверят дали имат обществени отговорности,

подлежащи на наложително осъществяване и да ги погасят, с цел да употребяват различни данъчни облекчения и отстъпката за ранно онлайн обявление и заплащане до 31 март 2023 година

Данъкоплатците могат да се възползват и от  авансово попълнената данъчна декларация , която ще бъде налична в Портала за е-услуги в началото на март.
С ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, има опция да се употребяват освен е-услугите на организацията, а и тези, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт,
Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, измежду които и Столична и други, припомнят от приходното ведомство.

Издаването на личен идентификационен код от Национална агенция за приходите  може да се съобщи от разстояние  – с позвъняване на телефона на приходната организация: 0700 18 700, на имейл: , по пощата, както и през системата за несъмнено електронно връчване (), подържана от Министерство на електронно ръководство.

В заявлението за издаване на ПИК е належащо потребителят да уточни своите данни, наложително електронен адрес за преписка, както и  желан от него офис на Национална агенция за приходите, в който ще получи издадения ПИК .

От съображения за сигурност, кодът се дава единствено персонално на клиента или на упълномощено от него лице, в запечатан плик, тъй като всички дейности, осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР