Какви схеми са прекъснати в КАТ при регистрацията на камиони,

...
Какви схеми са прекъснати в КАТ при регистрацията на камиони,
Коментари Харесай

Комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ : Домакинът ни в КАТ е издал 60 нерегламентирани книжки, но го хванахме

Какви схеми са прекратени в КАТ при регистрацията на камиони, както и по какъв начин чиновник е „ издавал “ свидетелства за ръководство на МПС по „ лесния метод “. Продължение на диалога с комисар Тенчо Тенев пред ФАКТИ. ()

- Комисар Тенев, преди време разкрихте корупционни схеми за милиони, с присъединяване на чиновници на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет. Става въпрос скица в Главна дирекция „ Национална полиция “, където са се трили от базата данни фишове с нарушаванията. Към днешна дата какво се случва?
- Схемата я разкриха сътрудници от „ Национална полиция “ с наше присъединяване по линия на КАТ-София. Освен тази скица, ние констатирахме и други неща. Там към този момент има развиване. Мисля, че този бранш, който се занимаваше с тези неща, май ще бъде разформирован. Доста от чиновниците ще бъдат преместени на други места.

- Ще има замяна на персонал…
- Ще има разделяне, по-точно казано. Вече фишовете няма да се обработват централизирано, а регионалните дирекции ще ги поемат по места. Така всяка регионална дирекция ще си обработва клиповете, които са снимани от камерите.

- При друга скица, която е в „ Пътна полиция “, става въпрос за регистрация на " влекачи " под друг режим, с цел да се спестят пари от „ Гражданска отговорност “…
- Тази скица към този момент е при нас. Имаше сложна инспекция и тя съответства с момента, в който мен ме върнаха на работа на 22 октомври 2021 година. Установихме хората, които са правили тези неща – приказвам за противозаконните пререгистрации на колите. Има и дисциплинарни производства, обещано е всичко на шефа и чакам в границите на дни да има развиване.

- За какви вреди приказваме?
- За милиони. Един автомобил влекач, когато се записва, единствено застраховката му е в рамките до 4000 лв.. Отделно пътният му налог е значителен. В рамките на 30 секунди служителят прави по този начин, че този автомобил да не се записва като влекач, а да се записва като специфичен автомобил. Автоматично застраховката му пада на 1500 лв., а пътният налог се понижава 2 или 3 пъти. Така че облагата от един подобен автомобил е към 4000 лв. на година.

- Колко време е работила тази скица?
- Около година и половина. Реално, от момента, в който ме няма в КАТ-София. 2019-а бях в болнични и се върнах 2021 година октомври.

- Друга скица, която е разкрита, е с авариралите коли, оповестени от застрахователите за „ тотална вреда “. Когато един автомобил бъде разгласен за подобен, той не може да бъде пререгистриран, само че какво се случва всъщност…
- Става въпрос за коли, които са разказани от осигурител като „ тотална вреда “. След това тези коли се пререгистрират още веднъж, макар че законът не го разрешава. Заобикалят се няколко неща при регистрацията. На пръв взор наподобяват дребни, само че чиновник може да го направи. Вече това се спря, тъй като се вкараха нови механизми. Примерно, даден автомобил коства на притежателя 200 000 лв., тъй като се прави схемата главно с нови и скъпи коли, а застрахователят му го изплаща на същата сума. След това вие го купувате от притежателя за 20 000 лв.. За още толкоз, примерно, го поправяте, а след това го продавате за 100 000 лв.. И се печелят едни положителни пари от всеки един автомобил.

- Проблемът с издаване на подправени книжки е от години. С какви случаи се сблъсквате напоследък?
- Преди известно време някогашният шеф на Трети бранш при мен сътрудника Калоян Драганов, в този момент е шеф на пътна полиция в Групово дело „ Национална полиция “, при подмяната на едно ново удостоверение за правоуправление установи, че има проблем. Направихме си вътрешна инспекция и се оказа, че нашият хазаин на КАТ е идвал заран в 4-5 часа и е издавал такива подправени книжки. Реално всичко, което е отразено на книжката е правилно, същинско и няма подправени данни – те дават отговор на имената на индивида... Просто се оказа, че името на лицето липсва в изпитния протокол от еди коя си дата. Реално номерът на изпитния протокол също е същински, само че просто името го няма вътре в листата. Никой няма да си направи труда на пътя, а и при инспекция няма по какъв начин да се стигне до това да се ревизира и изпитният протокол. И по този начин се оказва, че свидетелството е същинско, а лицето липсва единствено в изпитния протокол. И приказваме, че в границите на 1 година са издадени над 60 такива свидетелства. Ние уволнихме дисциплинарно индивида. Образувахме му над 60 досъдебни производства – за всяко едно нарушаване, и в този момент му вървят делата.
И да се върна към ареста ми най-после, в случай че може. Надявам се прокуратурата да оцени вярно нещата и да оценят, че не съм имал никакви претекстове да направя престъпления. 32 години съм в системата на Министерство на вътрешните работи и в никакъв случай не ми е идвало мислено да върша каквото и да било в ущърб на страната. Искам да си изчистя името.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР