Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти. Коледа

...
Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти. Коледа
Коментари Харесай

Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти

Какви салати да приготвим за Коледната софра. Четири предписания. Коледа е обичаният празник на дребни и огромни!
Цялото семейство се събира,
разменят се дарове, идват посетители и другари, които не сме виждали скоро. И макар, че най-приятната част от празника е прекараното време с обичаните хора, няма спор, че в случай че на трапезата на Коледа няма вкусни ястия празникът няма да бъде същински празник.

За Коледната трапеза са присъщи ястията с месо. След Коледните пости, чиито край поставя Бъдни вечер,
Коледа е първият ден, в който на
трапезата се сервират блажни ястия. Дори и хората, които не са спазвали коледните пости, също асоциират трапезата на Коледа с пържоли и кебап. Коледа е и денят на вкусните сладкиши.
Какви салати да сложим на
коледната софра – хрумвания от supichka.com:

Най-вкусната и най-лесна салата за Коледната трапеза безспорно е домашно приготвената туршия. Рязана туршия,
пълнени камби, кисели краставички,
салата от кисело зеле… Всички тези разновидности на туршия носят аромата на зимата и са доста подобаващи за Коледа, а също така са и извънредно уместно мезе за ракия.
Ако обаче не обичате туршия,
може да приготвите свежи салати. Може да приготвите и майонезени салати, само че имайки поради, че
Коледа е единствено началото на “тежките ”
зимни празници, а и обстоятелството, че на Коледа като главно ядене ще сервирате месо, е добра концепция да “освежите ” Коледното меню със зимни свежи салати.Салата от кисело зеле

 Салата от кисело зеле

Салатата от кисело зеле е една от най-свежите зимни салати. По Коледа киселото зеле тъкмо е втасало и е доста вкусно.

Кисело зеле се намира във всяка българска къща през зимата, което прави салатата от кисело зеле универсално решение на въпроса „ каква зимна салата да подготвя “?

Освен това салатата от кисело зеле се подготвя извънредно бързо и е доста икономична.

 Картофена салата

Класическата картофена салата е едно от най-универсалните ястия. И на трапезата на Коледа класическата картофена салата може да влезе в разнообразни функции.

Картофената салата може да бъде употребена по своето главно предопределение – като салата. Но картофената салата може да ползвате и като гарнитура за пържолите, кюфтетата или кебапа.

 Зимна салата от моркови, целина и алено цвекло

Зимната салата от моркови, целина и алено цвекло е цялостна с витамини! Подходяща за зимното меню и за трапезата на Коледа. Салата с моркови, целина и алено цвекло е доста свежа и с типични за сезона зеленчуци.

Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако желаете да сервирате салата без да смесвате другите цветове, с цел да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зарзават с лимонен сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.

Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, алено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

 Салата от земна ябълка/гулия

Салатата от земна ябълка, сходно на салатата от моркови, целина и алено цвекло се подготвя с типични, само че позабравени български зеленчуци. Тъй като по време на Коледните празници доматите и краставиците не са от най-свежите и най-вкусните е по-добре да заложите на зеленчуци, които са присъщи за сезона, каквито са кореноплодните.

Първо измийте добре корените земна ябълка, след което ги обелете. Измийте моркова и също го почистете, след което ги настържете.

Изцедете сока на лимона и го изсипете при зеленчуците. Разбъркайте добре, с цел да стигне лимона на всички места. Това е значимо за външния тип на салатата, тъй като лимоновият сок не разрешава на настърганите ябълка, морков и земна ябълка да потъмнеят. Посолете с ½ чаена неистина сол и прибавете зехтин или олио, след което разбъркайте. Преди сервиране поръсете салатата със земна ябълка със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР