Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да

...
Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма никакъв риск въвеждането на еврото да повиши цените

Какви са идващите стъпки, с цел да увеличим възможностите България да реализира своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година, разискаха на среща с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донаху, министър председателят акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Кирил Петков.

По думите на Асен Василев конвергентния отчет ще излезе през юни. „ Ще бъдат взети данните за българската инфлация през май. „ Това остава единственият аршин, който не е изпълнен, всички други са изпълнени, това беше доказано на срещата ”, добави пред NOVA финансовият министър.

„ Работим всички дружно, с цел да може на 1 януари 2025 година България да стане член на еврозоната ”, сподели още той.

По думите му оценката за недостига е добра. „ Заради служебния кабинет там имаше въпросителни, това, че постигнахме недостиг от 2.2% се прави оценка извънредно високо. Парламентът сега работи за приемането на закона за Българска народна банка, който е последното, което се изисква, с цел да сме изцяло готови законодателно за влизане в еврозоната ”, посочи Василев.

Според него инфлацията продължава да се следи деликатно.

„ Движението е доста положително, защото тя в България спада. През декември е намаляла под 5% по националната мярка за инфлация, до момента в който в еврозоната се е повишила леко “, добави финансовият министър.

„ Няма никакъв риск въвеждането на еврото да увеличи цените ”, акцентира Василев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР