Какви са симптомите на новия вариант на COVID Eris, който превзема САЩ?

...
На фона на лятното нарастване на случаите на COVID-19, нов
Коментари Харесай

На фона на лятното нарастване на случаите на COVID-19, нов подвариант на COVID, EG.5, наричан още Eris, се появи и стана доминиращ щам в Съединените щати. Мнозина се чудят дали този нов вариант на COVID причинява различни симптоми.

EG.5 сега представлява най-големият дял от инфекциите с COVID-19 в страната в сравнение с всеки друг вариант, според Центровете за болести на САЩ Контрол и превенция.

В сряда, 9 август, Световната здравна организация класифицира EG.5 като интересен вариант, тъй като случаите нарастват в световен мащаб.

Вариантът EG.5 бързо изпревари преобладаващите щамове omicron XBB в САЩ миналия месец.

За двуседмичен период, приключващ на 5 август, EG.5 представлява около 17,3% от новите потвърдени случаи на COVID-19 в САЩ, спрямо 12% преди две седмици, според последните оценки на CDC.

Какво е EG.5, известен още като Ерис?

EG.5 е потомък на подлинията omicron XBB на вируса (по-специално XBB.1.9.2). Той има допълнителна мутация в шиповия си протеин, според доклад за оценка на риска на СЗО.

„Когато погледнем неговата последователност, EG.5 е наистина подобен на другите варианти на XBB, които циркулират в момента, с няколко малки промени“, казва д-р Андрю Пекош, вирусолог от университета Джон Хопкинс, за TODAY.com.

СЗО добави EG. 5 към списъка си с варианти, които се наблюдават на 19 юли 2023 г., но вариантът беше открит за първи път през февруари 2023 г. „Учените са знаели за този вариант и той присъства и в други страни“, казва Пекош.

Досега EG.5 е открит в 51 страни и има постоянно нарастване на разпространението в световен мащаб – по-голямата част от последователностите са от Китай, следвани от САЩ, Южна Корея, Япония и Канада, според СЗО.

XBB.1.16, наричан още вариантът „Arcturus“, остава най-разпространеният щам на COVID-19 в световен мащаб.

СЗО счита, че рискът за общественото здраве, породен от EG.5, е "нисък" и подобен на този на XBB.1.16 и други интересни варианти.

Е EG. 5 по-преносими?

Вариантът EG.5 е много подобен на други варианти на омикрон, което означава, че е силно преносим, ​​казва д-р Алберт Ко, лекар по инфекциозни болести и професор в Училището по обществено здраве на Йейл, за TODAY .com.

Въпреки това, EG.5 вероятно е по-преносим от други варианти на XBB, казва за TODAY.com д-р Шарън Нахман, началник на отделението по педиатрични инфекциозни заболявания в детската болница Stony Brook.

„Ако беше еднакво преносим, ​​тогава нямаше да го видим да набира сила като численост в сравнение с някои от другите варианти“, казва Нахман, добавяйки, че EG.5 бързо изтласка други варианти на XBB в САЩ. , които бяха доминиращи през лятото.

Защо точно EG.5 е по-преносим все още не е известно, казва Ко.

„Дали избягва популационния имунитет или има някакъв присъщ фактор което го прави по-способен да се предава от един човек на друг... трудно е да се раздели,” добавя той.

Според СЗО, EG.5 има повишени свойства за имунно избягване в сравнение с други варианти. „EG.5 може да доведе до увеличаване на заболеваемостта и да стане доминиращ в някои страни или дори в световен мащаб“, се казва в доклад на СЗО.

Въпреки това, Pekosz отбелязва, че вариантът EG.5 може да не е единственият причина за летния подем в САЩ. „Когато имате нови варианти и случаите се увеличават, винаги има притеснение дали този вариант може да доведе до увеличението“, казва Пекош.

„В момента не изглежда само този вариант води до увеличаване на случаите (в САЩ) ... все още има много други варианти, които циркулират съвместно“, добавя той.

Според оценките на CDC, EG.5 представлява около 17% от COVID -19 случая в САЩ по време на двуседмичния период, завършващ на 3 август. — след EG.5, следващите най-разпространени варианти са XBB.1.16, XBB.2.3 и XBB.1.5, които представляват 15%, 11 % и съответно 10% от случаите.

„Ние следим (EG.5) поради нарастването на случаите, но не изглежда, че има нещо особено тревожно за този вариант ", казва Пекош.

Необходими са повече данни, за да се разбере как се предава предаваемостта на EG.5 в сравнение с други щамове. Намалените нива на тестване и геномно секвениране обаче затрудняват точното проследяване на нови случаи на COVID-19 и кои варианти ги карат, отбелязва Пекош.

„В момента има страшно много предположения“, казва той.

EG.5 по-сериозно ли е?

< p>Наличните данни не показват, че EG.5 причинява по-тежка инфекция в сравнение с други варианти, отбелязват експертите.

В своята оценка на риска от EG.5 СЗО каза: „Няма отчетени промени в тежестта на заболяването към днешна дата."

Въпреки че САЩ наскоро видяха първото увеличение на хоспитализациите за COVID-19 за годината, няма доказателства, че EG.5 причинява този ръст или че е по- вероятно ще причини хоспитализации като цяло, отбелязва Нахман.

„Хората, които се хоспитализират, често имат много съпътстващи заболявания и са изложени на риск, независимо какъв щам на COVID получават“, казва Нахман .

Възможно е обаче хоспитализациите да се увеличат още повече, защото повече хора се заразяват с EG.5, казва Ко. „Няма ясни доказателства за това на този етап, но трябва да продължим да оценяваме,“ добавя Ко.

Какви са симптомите?

Все още няма достатъчно клинични данни за най-честите симптоми на EG.5, съобщи по-рано NBC News.

" В момента няма промяна в симптомите на EG.5“, казва Пекош. Засега симптомите на EG.5 изглеждат много подобни на стандартните симптоми на омикрон, казва Ко. Те включват:

Кашлица

Възпалено гърло

Хрема

Кихане

Умора

< p>Главоболие

Мускулни болки

Променено обоняние

„Може да прогресира до някои по-значителни усещания за затруднено дишане, тъй като инфекцията се разпространява в белите ви дробове ,“ казва Пекош.

Някои групи са изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване или усложнения, включително хора над 65 години и тези, които са имунокомпрометирани или имат съпътстващи заболявания.

Може ли COVID- 19 теста откриват EG.5?

Всички тестове за COVID-19 — включително PCR тестове, извършени от медицински специалист, и бързи антигенни тестове за домашни условия, продавани без рецепта — трябва да откриват EG.5, казва Pekosz.

Експертите подчертават важността на тестването, тъй като случаите на COVID-19 нарастват и особено през есента, когато циркулират вируси, които причиняват подобни симптоми (като грип и RSV).

< p>„Ако сте в една от групите с висок риск за получаване на тежка форма на COVID, наистина не трябва да се колебаете да си направите тест“, казва Пекош, добавяйки, че ранното откриване и лечение са ключови. Антивирусните лекарства срещу COVID-19 като Paxlovid са ефективни срещу EG.5 и други варианти, но работят най-добре, когато се приемат рано, добавя той.

Дали застраховката ви покрива тестването за COVID-19 може да се е променило от края на федералното извънредно положение за общественото здраве на САЩ през май, съобщи TODAY.com по-рано, така че се консултирайте с вашия застраховател, ако имате въпроси относно разходите за тестове.

Също така е важно да проверите датата на изтичане на тестовете у дома. Срокът на годност на бързите тестове варира от четири до 24 месеца според Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, но сроковете на годност на някои тестове са удължени.

Ще имам ли нужда от бустер срещу COVID-19 тази есен ?

Експертите насърчават всички да бъдат в крак с ваксините срещу COVID-19, които може да включват нова бустерна доза през следващите месеци. През юни 2023 г. FDA посъветва производителите на ваксини да актуализират своите бустери, за да се насочат към omicron XBB.1.5, който беше доминиращият щам по това време.

Тези инжекции все още не са одобрени, но FDA може да разреши Бустерната инжекция на Pfizer до края на август, съобщи NBC News.

Въпреки че новите бустери няма да включват щама EG.5, те все пак може да осигурят защита, отбелязват експертите. „Ако ви ваксинирам с ваксината, която съдържа XBB, вие ще направите антитела, които са специфични за XBB и доста близки до EG.5“, казва Нахман.

„В момента EG.5 изглежда така, сякаш е много близко до ваксината, която ще бъде налична тази есен“, казва Пекош.

Въпреки това CDC все още не е публикувал никакви твърди насоки или препоръки относно бустерните дози за есента.

< p>„Посланието е да се обърне внимание на програмата за ваксина срещу COVID, която ще излезе през есента... Това е ваксина, която много хора (особено високорискови лица) трябва да обмислят да приемат“, казва Пекош.

Как да се предпазите от EG.5:

Освен че сте в крак с ваксинациите срещу COVID-19, експертите подчертават вземането на предпазни мерки, за да се предпазите и да ограничите предаването на COVID-19, включително :

Често миене на ръцете със сапун и вода

Стоене вкъщи, когато сте болни

Избягване на контакт с болни хора

Подобряване на вентилацията

Носене на маска в претъпкани закрити пространства

Прикриване на кашлица и кихане

Тази статия е публикувана първоначално на TODAY.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР