Какви са предизвикателствата и тънкостите по време на целия процес

...
Какви са предизвикателствата и тънкостите по време на целия процес
Коментари Харесай

УНГ операции от бъдещето

Какви са провокациите и тънкостите по време на целия развой на УНГ интервенциите разкриха по време на двудневен курс за експерти по здравни грижи от разнообразни специалности на медицината. Тази година тематиката бе „ Съвременни аспекти и провокации в оперативното лекуване на параназалните синуси и слъзни пътища ”.

На 11 и 12 юли медицински сестри от Пловдив и страната  взеха присъединяване в образованието, с цел да чуят забавни случаи и образци от работата на екипa на единствения по рода си в страната Интегрален център, който се намира в УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив.

Високотехнологичният център за трансфер на познания и здравни технологии – Интегрален център за лекуване на тумори и контузии на глава и шия за повторно организира сходен курс за продължаващо следдипломно образование на експерти по здравни грижи.

Ръководител на образованието бе проф. доктор Карен Джамбазов, д.м., ръководител на Българското съдружие по оториноларингология и хирургия на глава и шия,  началник на Катедра по УНГ заболявания към МУ – Пловдив и изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Георги ” ЕАД – Пловдив.

Неговата откриваща лекция “Въведение в ендоскопската оптическа подкрепена ендоназална хирургия ” върна лентата 20 години обратно, с цел да опише за развиването и методите на УНГ интервенциите и да наблюдава исторически и любопитно по какъв начин се стига до модерния и доста по-лесен метод за намеса на разнообразни болести през днешния ден. Той  даде образци с забавни случаи в дългогодишната си кариера и изясни основите на част от неговата работа.

Увлекателна бе лекцията и на доктор Александрина Топалова “Постоперативни грижи при пациенти със болести на параназалните синуиси и слъзните пътища “, която с нагледни образци описа за елементи по време на постоперативните грижи.

В теоретичната част на курса с изключение на проф. Джамбазов и гл. помощник Д-р Александрина Топалова – експерт оториноларинголог, лекции изнесоха Д-р Димитър Чаталбашев – експерт анестезиолог, ст. мед. експерт Славка Щерева и ст. мед. експерт Костадинка Божикова.

На втория ден в практичната част от курса участниците имаха опция да участват на live surgery. Те следиха две интервенции в действително време, осъществени от проф. Джамбазов и ст. мед. експерт Щерева, като той обясняваше от самото начало протичащото се и отговаряше на въпроси. Сестра Щерева посвети сътрудниците си в своята работа, като операционна сестра в тази област и показва образно директната предоперативна подготовка на операционната зала и пациентите, като ги вкара и във  опциите на ендоскопската инсталация и инструментариум.  Дискусиите, които се получиха бяха извънредно забавни и потребни.

Цел на курса бе запознаването на експертите по здравни грижи със спецификите на предоперативната, интраоперативната и постоперативната грижа при пациенти със болести на околоносните кухини и слъзните пътища, както и с преимуществата и провокациите на ендоскопската ендоназална синус хирургия.

В курса взеха присъединяване над 60 медицински експерти по здравни грижи от разнообразни специалности. Планираните лекции и интервенции в действително време провокираха огромен интерес, тъй като предоставиха на участницте в курса опция да се допрян и проследят в детайли процеса за осъществяване на една УНГ интервенция. Да получат информация от едни от най-хубавите експерти в сферата по какъв начин в действителност протича подготовката на пациента за една намеса, какво значимо и забавно би трябвало да знаем за самата интервенция и какъв е постоперативният интервал.

Курс с подобен темперамент и мащаб в специалността се организира за повторно в страната. Обучението е част от проект – програмата за продължаващо образование на експертите по здравни грижи в базите на УМБАЛ ”Свети Георги ” ЕАД – Пловдив. Преминалите образованието получават уверение с кредитни точки, съгласно единната кредитна система (ЕКС) на БАПЗГ.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР