Какви са предимствата на набирането на капитал през борсата за

...
Коментари Харесай

Доц. д-р Маню Моравенов: БФБ осигурява финансиране при абсолютно прозрачни условия

Какви са преимуществата на набирането на капитал през борсата за дребните и междинните предприятия по отношение на останалите типове финансирания?
Осъществяването на първично обществено предложение (IPO) на нашата борса дава опция на дребните и междинните компании, каквито са над 99% от българските компании, да получат финансиране за развиване на активността си от доста необятна база институционални и самостоятелни вложители при безусловно транспарантни условия. В рамките на този развой сдружението може да усъвършенства финансовата си конструкция, като понижи съотношението на своя дълг към общите активи. Това е изключително значимо в актуалната спешна обстановка, подбудена от пандемията с ковид-19, при която значително бизнеси са покрай своите предели във връзка с дългово финансиране. Отделно, в среда на съвсем нулеви лихви по депозитите, в страната има задоволително свободен паричен запас, част от който търси различни благоприятни условия за рентабилност. При съществуване на качествени нови емитенти този запас може елементарно да откри своя път в посока борсата.
Важно преимущество за актуалните акционери при набиране на капитал през БФБ е също, че те могат да преценяват какъв дял да продадат на външни вложители, тъй че да запазят надзор над стратегическите решения за развиване на бизнеса. Всяка компания, излязла на борсата, получава и своята обективна пазарна оценка. Когато четем по какъв начин Безос и Мъск разменят позициите си в класацията по благосъстояние, това в действителност отразява смяната в оценките на притежаваните от тях активи на фондовия пазар. Излизането на борсата е и опция за излаз от инвестицията за избрани акционери, като се има поради, че финансовата облага от такова предписание с акции на българския контролиран пазар не предстои на облагане с налог. Нова наклонност е това, че някои амбициозни компании виждат в листването си на БФБ и опция за бърз и елементарен достъп до по-развити пазари по пътя на така наречен двойно или редом листване. Така да вземем за пример софтуерните компании " Алтерко " и " Телелинк бизнес сървисис груп " към този момент оповестиха проектите си да проучат опциите за сходно листване на борсата във Франкфурт. Не на последно място, при листването си сдружението добива и по-голяма гласност за своята активност и артикули, както и спомагателен авторитет пред своите бизнес сътрудници, снабдители и контрагенти.
Бих желал да посочи и обстоятелството, че БФБ като пазарен оператор разполага с съвременна инфраструктура, а борсовата търговия се реализира посредством комерсиалната платформа на " Дойче бьорзе " - T7®. Готови сме да подадем ръка на всеки бизнес, осъзнал преимуществата и нуждата от прекосяване на последващо равнище като обществена компания на БФБ.
Защо сегментът beam е подобаващ за дребни и междинни предприятия? Разкажете малко повече за него.
- Пазарът за напредък beam предлага опция на дребните и междинните компании да набират до 3 млн. евро капитал или дълг в границите на всеки 12 месеца, без да минават през дългата процедура по утвърждение на проспект от Комисията за финансов контрол. Основно преимущество, а и цел на beam е понижаване на административната тежест и разноските при листване за по-малките сдружения, като в това време те получават съвсем всички удобства, които обичайният контролиран пазар дава.
Пазарът е атрактивен за амбициозни и новаторски компании със действителен бизнес, които търсят в допълнение финансиране за своя напредък, било като получат средства за развиване на цялостната си активност, било като финансират съответен собствен план. Всъщност една компания би могла да възнамерява осъществяването на даден план или изцяло развиване, като набира капитал в посочения размер в границите на два или повече 12-месечни интервала. Фирмите могат да се възползват и от опциите, които beam дава за по-голяма видимост на предлаганите артикули и услуги, както и за уголемение на акционерната си база. В същото време beam е вид и за започващи компании без финансова и бизнес история, които обаче имат положителни и новаторски хрумвания, както и перспективни бизнес проекти. beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към контролирания пазар, като прехвърлянето на него става при облекчени условия.
В допълнение, търговията на beam се реализира на същата комерсиална платформа и при същия модел на търговия като контролирания пазар, а през идващите пет години финансовите облаги на него също ще са необлагаеми.
Пари за бизнеса През тази година " Биодит " стана първата компания, която набра капитал през пазара за напредък beam. Очаквате ли да я последват още сдружения? Има ли още деклариран интерес към beam от МСП?
- Публичното предложение на софтуерната компания " Биодит " беше голям триумф, като препоръчаните акции бяха презаписани над 2.6 пъти. В резултат на IPO-то компанията набра сполучливо 1 млн. лева, като това равнище беше достигнато безусловно в първите няколко секунди от предлагането на 21 януари. По този безапелационен метод вложителите дадоха огромен заем на доверие на " Биодит ", както и на самия пазар beam. Позитивен сигнал бе и дейната вторична търговия с акциите на сдружението, която започва на 4 март.

Хубавото е, че сполучливият образец на " Биодит " съумява да болести и други евентуални емитенти. Към момента ние имаме информация за най-малко още 4 компании, които приготвят своето излизане на пазара.
На международните фондови тържища акциите на софтуерните компании бяха моторите на възобновяване от борсова рецесия през 2020 година, провокирана от ковид-19. На БФБ се търгуват акции на няколко IT компании, които също бяха измежду най-печелившите за предходната година. Може ли БФБ да стане притегателно място за софтуерния бранш?
- Така е, софтуерният бранш беше един от огромните печеливши по време на пандемията, а растежът в акциите на софтуерни колоси като Фейсбук, Amazon, Apple, Microsoft и Alphabet изведе показателите в Съединени американски щати до голям брой върхове през предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР