Какви са правилата, които трябва да спазвате, докато се движите

...
Какви са правилата, които трябва да спазвате, докато се движите
Коментари Харесай

Новите правила за тротинетките - какво трябва да знаете

Какви са разпоредбите, които би трябвало да спазвате, до момента в който се движите с електрическата си тротинетка, това регламентираха депутатите с признатите дефинитивно промени в Закона за придвижване по пътищата на 25 юни. Въпреки че ковид забави измененията и фирмите, предлагащи чартърен тротинетки стопираха краткотрайно работа, с връщането към естественото всекидневие, електрическите транспортни средства още веднъж ще се появят интензивно в градския пейзаж.
Ето какви правила би трябвало да спазвате, в случай че не желаете да ви глобят:
Тротинетките би трябвало да се движат по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване. Водачите няма да може да се движат с тротинетки по улици I клас и пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 километра в час, както и по улици II клас без построена велосипедна инфраструктура. Не се разрешава придвижването на тротинетките и в зони, където е неразрешено влизането на колела и по улици, предопределени единствено за градския превоз, предава 24 часа.
Въвежда се условие начело да имат бяла или жълта светлина, а откъм гърба - алена.
Според измененията в закона водачите им би трябвало да употребяват в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост светлоотразителни жилетки и светлините на тротинетката би трябвало да са включени.
Има и условие, преди да тръгне, лидерът да се увери, че ръководеното от него електрическо транспортно средство е с изправна спирачна система , както и да употребява каска . Законът не разрешава да се качват двама или повече индивида.
Забранено е придвижването с тротинетка паралелно до друго самостоятелно електрическо или двуколесно пътно транспортно средство, да се ръководи, без да се държи кормилото с ръка.
Водачът не може да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него, да транспортира предмети, които пречат на ръководството или основават заплаха за другите участници в придвижването.
Забранено е и да употребява мобилен телефон при ръководството на тротинетката.
Не се позволява на деца под 14-годишна възрас т да ръководят електрически тротинетки. Тези, които са сред 14 и 16 години, могат да карат единствено по алеите за колела. Навършилите 16 години могат да се движат с тротинетка по велосипедна инфраструктура, улици от 2-и до 4-и клас и пътища, на които оптималната позволена скорост е до 50 километра в час.
За въвеждането на правила за придвижването на електрическите тротинетки се заприказва преди повече от година, откакто те започнаха да набират известност. В София се появиха и компании, които оферират чартърен такива транспортни средства. През юли 2019 година Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” предложи регулация за електрическите тротинетки. От ведомството тогава се аргументираха, че те се популяризират от ден на ден в целия Европейски съюз, в това число и в България. А зачестилите произшествия налагали наложителни минимални правила за безвредното им придвижване по пътищата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР