Какви са поверията и обредите за Благовещение ще разкрие екипът

...
Какви са поверията и обредите за Благовещение ще разкрие екипът
Коментари Харесай

Екипът на Историческия музей в Търговище разкрива поверията и обредите за Благовещение

Какви са поверията и обредите за Благовещение ще разкрие екипът на Регионалния исторически музей в Търговище. От институцията канят децата и възрастните да прескочат дружно благовещенския огън на 25 март от 11:30 часа в двора на Славейковото учебно заведение, оповестиха от управлението. 

На 25 март православната черква отбелязва празника Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че ще роди Божия наследник. За българите празникът е прочут още като Благовец и се смята за „ половин Великден ”. По мястото си в българския национален календар Благовец стои най-близо до пролетното равноденствие и се свързва с настъпването на пролетта, допълват експертите. 

Какви са поверията и обредите, свързани с празника в Търговищко? Защо на дамите им е неразрешено да допират на този ден конци, въжета и кълбета? Какво да създадем, в случай че кукувица ни закука с празни джобове? На тези и още други любопитни въпроси ще търсят и намират отговори пристигналите в празничния ден в музея в регионалния град.       
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР