Какви са перспективите за приемане на България и Румъния в

...
Какви са перспективите за приемане на България и Румъния в
Коментари Харесай

Румънски професор в Оксфорд: Инерцията за Шенген не бива да бъде изгубена


Какви са вероятностите за приемане на България и Румъния в Шенген, откакто двете страни бяха блокирани предходната седмица? Отговорите потърсиха сътрудниците от Euronews Румъния. Чуйте мнението на преподавателя по дипломатически науки в Оксфордския университет Корнелиу Бьола:

„ Опитът за смяна на Шенгенската система ще бъде проблем за Австрия. От дипломатическа позиция това може да бъде инициирано като спор, само че Европейската комисия в този момент заобикаля да го прави, тъй като означва да отвори кутията на Пандора “, разяснява проф. Бьола.

Вижте цялото изявление:

Андрея Трандафиреску, публицист: Европейските чиновници ни благодариха за напъните и споделиха, че заслужаваме да бъдем в Шенгенското пространство, само че не се знае по кое време. Та по кое време ще се случи това?

Това е удобна почва. Смятам, че тази настройка би трябвало да продължи. Следващата седмица ще има Европейски съвет, с държавните и държавните ръководители, там би трябвало да получим декларация, тъй като има риск тази тематика да бъде сложена в чекмеджето за дълго време, а това не трябва да се случва.

Беше добре известно, че Австрия ще се възползва непочтено от вътрешнополитическата обстановка. Смятам, че доста съдружници, в това число Комисията, би трябвало да продължат да получават избрани пояснения. Европейският съвет е инструментът, по който този ангажимент може да бъде формализиран през идната седмица, вероятно под формата на декларация на държавните глави.

Този въпрос не трябва да остава на втори проект, може би това е желанието на Австрия, само че това не трябва да се случва. Еврокомисарят сподели, че по време на нейния мандат идващите избори ще се проведат през 2024 година, Тоест вероятно при шведското председателство, започващо на 1 януари, или по време на испанското, което стартира на 1 юли, ще се сложи този въпрос, само че инерцията не трябва да бъде изгубена.

Така че Австрия да разбере, че сходно отношение ѝ носи единствено краткосрочна облага, като се имат поради изборите през януари. методът, по който се отнасят към източните съседи, е недопустим.

Андрея Трандафиреску, публицист: Вярвате ли, че ще настъпи миг, в който Австрия ще промени отношението си към нас?

Както споделих, те се пробват да прокарат смяна на Шенгенската система, това към този момент е проблем за Австрия. От дипломатическа позиция това може да бъде инициирано като спор, само че Европейската комисия в този момент заобикаля да го прави, тъй като значи да отвори кутията на Пандора. Да се преразгледа Шенген във връзка с промените.. Има доста проблеми и доста страни не знаят по какъв начин ще свърши всичко това.. Особено когато Европейската комисия е доста дейна и когато приказваме за Украйна, и за енергийния преход.

Има доста други въпроси, които тя би трябвало да следи. Тя предложи поддръжката си на Румъния, на България, само че слагането на Шенгенския въпрос още веднъж ще по-сложно.

Това, което може да се направи, изключително поради обстоятелството, че президентът на Франция Макрон, изрази поддръжка за Румъния. Той упорства няколко пъти да се прегледат някои възражения, повдигнати от Австрия.

Например през март или февруари президентът Макрон загатна концепция за основаването на Шенген с насилствена ръка, нещо като оперативна група, която да реагира в сериозни моменти. Това би могло да успокои някои страхове на Австрия. По това би трябвало да се работи, а не да се води двустранен спор с Австрия, това би решило доста.

Както споделих, отношението на Австрия няма да бъде елементарно забравено, само че ние би трябвало да го преодолеем, тъй като нейният глас е нужен. Сътрудничество с Франция и Брюксел през идващите месеци по въпроса със Шенгенското пространство, е значимо, защото можем да се възползваме от обстановката с Австрия. Това би могло да докара до някакви резултати.

Андрея Трандафиреску, публицист: Нека си спомним обаче, че малко преди решението Румъния и България да не влязат в Шенгенското пространство, Германия и Люксембург закриляха двете страни и заплашваха да блокират присъединението на Хърватия към Шенген, по този начин мечтано от Австрия. Как би трябвало да разбираме държанието им?

Това беше самодейност или най-малко някакъв отчет, дошъл посредством журналистически източници. Проблемът е обаче от една неприятна обстановка да се направи още по-лоша.

Ясно е, че Румъния е забъркана в този сюжет, в това непочтено австрийско опълчване. До каква степен бихте желали да влошите това обаче, ангажирайки неправда и по отношение на Хърватия. За Хърватия не е имала алтернативи. Мнозинството от останалите страни я поддържаха. Може би Германия и Люксембург се пробваха по някакъв метод да видят доколко Австрия ще бъде отворена за несъмнено предложение.

Изненадващо, е, че не са подходили по-систематично, макар че румънските политици приказваха за опцията за известно спиране на връзката.

Защото те можеха да обсъдят този въпрос, само че споделиха, че е доста мъчно от техническа позиция, защото не са имали съответен отчет. Все отново решения се вземат въз основата на данни, а не въз основата на усещания.

Предстои да забележим дали си коства да предложим този сюжет, само че както споделих, той би трябвало да бъде подложен на масата единствено в случай че има възможност за триумф. А не да осъзнаем по-късно, че сме вложили в Шенгенска система на граница с България, само че и Австрия е почнала да употребява същите възражения..

Така че би трябвало да се работи по това. И румънският дипломат във Виена, и румънската делегация в Брюксел, и бих споделил, че румънското посолство в Париж биха могли да дадат хрумвания. Много значимо този въпрос да не бъде заглъхнал, тъй като ще се загуби вниманието.

Европейската комисия, европейските сътрудници имат доста цели, които пробват да реализират.

Разбрах, че шведският дипломат в Букурещ е подготвен да окаже поддръжка във връзка със шведското председателство, както и испанският дипломат, когато те поемат председателството на Съвета през юли.

Този капацитет би трябвало да се употребява, само че преди този момент би трябвало да проверим по какъв начин най-правилно.

Вижте изявлението във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР