Какви са неразказаните истории за връзката на принц Филип с

...
Какви са неразказаните истории за връзката на принц Филип с
Коментари Харесай

Неразказани истории за връзката на принц Филип и родното му място – остров Корфу

Какви са неразказаните истории за връзката на принц Филип с родното му място - Керкира, или Корфу, както е прочут острова за света. Там има и българска общественост.

Още от средновековието земите към Керкира, столицата на Корфу, са мечтано място за притежание на редица европейски династии. Недалеч от града династията на Глюксбургите избира досегашната резиденция Мон Репо за замък на царското семейство. На 10 юни 1921 година бряг Алис Батенберг ражда Филип Гръцки, бебето приема православната религия на гала в храма „ Свети Георги “. А раждането на принц Филип е значима част от историята на 30-хилядната столица на острова. На него живеят и 50 българи, измежду тях варненката Янка.

„ Здравейте, споделям се Янка, родом съм от град Варна, дружно с моето семейство се намирам на остров Корфу, в Гърция, дори синът ми е роден тук, той е на 10-годишна възраст, имам още две деца, девойки “, показва се Янка.

Днес за жителите на Корфу е значим ден. Много от локалните киркерийци сервираха цветя пред двореца.
„ Принц Филип е роден тук и ние, локалните киркерийци, се гордеем с това “, споделя Леос.

В Корфу, което локалните и през днешния ден назовават Киркера, се пази и друга история - съгласно тях точно кралското семейство е в основата на гръцко-турския спор. Това е повода и едногодишният принц Филип да напусне острова, прикрит в щайга за портокали. Според професора по модерна история Димитрис Металинос и ръководител на общинския съвет в Кирекира, това е и повода Филип в никакъв случай да не посети родното си място публично.

„ Филип не харесваше гърците, само че обичаше Гърция и Корфу, а и православието. Пример за това е едно скрито посещаване. В разгара на Втората международна война като деен участник във военноморския флот на Англия, той посещава импровизирано Керкира, с цел да се срещне освен с локалните управляващи, само че и със свещеника, който го е покръстил на петмесечна възраст “, сподели Димитрис Металинос и добави:

„ Като брачен партньор на кралицата той е длъжен да стане представител на англиканската черква, само че не изгуби интереса си към православното християнство. Майка му принцеса Алис беше монахиня в Атина. Често посещаваше самичък нея, а и духовниците в Атонския манастир, можем да разпознаем тази обич и в принц Чарлз, който също доста постоянно посещава гръцките манастири дружно със брачната половинка си, а и нас в Корфу. Но принц Филип в никакъв случай не посети родното си място публично “.

Въпреки пандемията, кончината на принц Филип ще бъде маркирана с поклонение и в родния му град - с поклонение в храма свети „ Спиридон “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР