Какви са начините за действие при земетресение и има ли

...
Какви са начините за действие при земетресение и има ли
Коментари Харесай

Защита при земетресение: Как да се предпазим?

Какви са методите за деяние при земетресение и има ли по какъв начин да се предпазим. Репортерът Анелия Джамбазка ревизира това в единствения по рода си симулатор към Българския червен кръст.

 

Ненадейно и разрушително. Често предизвика реакции на суматоха. Това чувство разказват експертите, при положение на земетресение. Оказва се дейностите ни в такава обстановка са основни. Ето за какво посещаваме този обучителен център към Българския червен кръст.

Земетресението стартира, а най-важното в този миг е да запазите хладнокръвие и да намерите място под което да се скриете, като да вземем за пример кухненската маса.

 
В момента, в който стартира труса, в случай че хората се намират на високи етажи, би трябвало да намерят безвредните места вътре в жилището.
Ромуалдас Каминскас – „ Мениджмънт на бедствията “, БЧК

Ромуалдас Каминскас е измежду членовете на екипа, които образоват деца и възрастни за реакция по време на и след земетресение.

 
- Намираме се в една спонтанна стая и в този миг стартира земетресение, какво да вършим? - Тъй като сме на висок етаж сега би трябвало да застанем на устойчиво място в жилището. Това е под касата на вратата. Заставаме по този метод и чакаме да завърши труса, който тече. Когато завърши започваме по проекта за реакция.
Ромуалдас Каминскас – „ Мениджмънт на бедствията “, БЧК

Малко над четвъртата степен по Рихтер е симулираното земетресение, а след края му - време за деяние.

„ Всеки в фамилията има своята роля какво да направи. При евакуация, изключва се електричеството, стопира се водата, в новите здания към този момент има и газ, стопира се газта. Проверява се, че помещението е празно. Вземат се облекла, подобаващи за сезона на открито “, изяснява Каминскас.

И схваща, се при положение на земетресение, е значима и подготовката. Винаги би трябвало да имате раница, готова с най-необходимите неща.

Вода, храна, медикаменти, фенерче и радио. Това са главните неща в раницата за реакция при рецесия.

 
Важното е, че би трябвало хората да се скрият под постоянни повърхности, да не са до външни стени и да се пазят от прозорци, тъй като може във всеки един миг прозорецът да се пръсне. Затова е хубаво да застанат долу ниско на земята, да са на колене, с корема към земята, по този метод защищават витално значимите органи.
Ромуалдас Каминскас – „ Мениджмънт на бедствията “, БЧК

Центърът за образование при бедствия и повреди към БЧК съществува от 2011 година. Обучението включва първа долекарска помощ, както и бедствия и повреди. Отнема единствено осем университетски часа.

 
Годишно минават над 1000 индивида, освен деца, към този момент и възрастни. Винаги в образованията по първа помощ, които се осъществят от БЧК, е включено и реакция при бедствия и повреди. Когато образованията се осъществят на територията на образователния център, постоянно се употребява и земетръсния симулатор. Идеята на на тези образования е да се основат умения за реакция при хората в такава обстановка.
Диана Балова – зам.-директор „ Учебна активност “,БЧК

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР