Какви са характеристиката не една добра компания като дългосрочна инвестиция

...
Какви са характеристиката не една добра компания като дългосрочна инвестиция
Коментари Харесай

Intel - една добра дългосрочна инвестиция?

Какви са характерността не една добра компания като дълготрайна инвестиция - акциите й да са препродадени сериозно; да носи повишаващ се дивидент; да се отличава с положителни фундаментални вероятности и класен мениджмънт; да има ниски финансови съотношения, съпоставена с съперниците си; да има вероятности за повишение на финансовите си резултати.

И наподобява, че има една компания, която значително покрива огромна част от посочените критерии и това е - Intel.

Разбира се, ще стартираме с рисковете свързани с компанията, отвели до съществено намаляване в акциите в последно време, които вложителите би трябвало да имат първо поради. И най-негативната оценка идваща от финансова институция на Уолстрийт.
 И производителят на чипове Intel напуща Русия
И производителят на чипове Intel напуща Русия

В съветския офис на компанията работят над 1200 души

На конференция на съперниците на 7 юни Intel Corp приказва за настоящото тримесечие, като управлението на компанията загатна, че събитията са били по-лоши от предстоящото през тримесечието заради понижените равнища на запасите при клиентите и забавянето на нормализирането след блокирането на Коронавирус в Китай.

Това инициира допънително намаляване в акциите на компанията от над 5%. С това поевтиняването им за последната една година възлиза на 30.8% или повече от спада на S&P 500 в размер на 5.4%.

Преди това Citi разгласява голям брой актуализации по отношение на маркиране на продажбите на компютри и намаление на оценките за Intel по-рано тази седмица. Citi очакваше Intel да разгласи негативно предизвестие авансово или да пропусне насоките за второто тримесечие на тази година и надлежно понижи оценките.

Citi резервира ниската си прогноза за облага на акция за 2023 година от $1,55 или спад на годишна база от 34% и удостовери своя безпристрастен рейтинг. Мечият случай за Intel се оформя по-рано от предстоящото, сподели Citi, която има за цел за цената на акциите 45 $. Това, в случай, че книжата на най-големия производител на чипове се търгуват по последни данни, при равнища от към 40 $ за акция (тоест макар отрицателните насоки Citi имат по-висока цел за акциите на Intel с 10% по отношение на последните им равнища на търговия, в границите на идната година).

И това е и най-негативната прогноза на Уолстрийт за Intel.

А в този момент към позитивите:

Растеж и разширение

Като оставим настрани приходите, Intel има някои доста огромни и амбициозни проекти в ход. Компанията е в развой на придобиване на леярската компания Tower Semiconductor (NASDAQ:TSEM) за 5.4 милиарда $ в договорка, която ще помогне на Intel да създава повече свои лични чипове.

Компанията ще похарчи 20 милиарда $ за построяването на два нови завода в Охайо, които ще създават усъвършенствани микрочипове. Компанията назова заводите в Охайо първата стъпка към създаването на мега пространство, което в последна сметка ще обитава осем обособени заводи за чипове на цена от 100 милиарда $. Компанията също неотдавна усили тримесечния си дял до 36 цента, с което доходността доближи 3.25%.
 Intel разпределя $88 милиарда вложения в чипове в шест страни от Европейски Съюз
Intel разпределя $88 милиарда вложения в чипове в шест страни от Европейски Съюз

Големият победител е Германия

Освен това компанията възнамерява да похарчи 19 милиарда $ за създаване на цех за чипове в Германия, което ще помогне за разширение на Европейския обсег и пазарен дял. Като цяло Intel се ангажира да похарчи 88 милиарда $, с цел да ускори интервенциите си в Европа през идващото десетилетие.

Това е част от проекта на Intel да резервира купата си на най-големия производител на полупроводникови чипове в света и да държи на разстояние противниците Nvidia and AMD. Въпреки огромните си проекти за напредък, Intel отсрочи стартирането на няколко дълго чакани чипа. Компанията разгласи преди няколко месеца, че новият ѝ сървърен чип ще излезе през 2024 година, а не през 2023 година Има и други забавяния, оповестени от компанията.

Перспективите за тази година не са чак толкоз неприятни, макар утежняването на обстановката през второто тримесечие

Вече говорихме за рисковете за актуалното тримесечие. Но вложителите би трябвало да знаят, че тези отрицателни прогнози, най-вероятно към този момент са заложени в цените на акциите на компанията, тъй че изненади са по-вероятни в позитивна тенденция. Не бива да забравяме, че акциите на производителя на чипове към този момент изгубиха близо 12% от цената си точно поради тези влошени вероятности.

Иначе вероятностите за годината като цяло не са чак толкоз неприятни, а упованията може и да са прекомерно повишени, както към този момент видяхме през първото тримесечие...

За първото тримесечие Intel регистрира облага на акция от 87 цента спрямо 81 цента, предстоящи от Уолстрийт. Приходите на компанията доближиха 18.4 милиарда $, което надмина предстоящите от анализаторите 18.31 милиарда $.

Въпреки че като цяло са позитивни, Intel отбелязва, че приходите на потребителската изчислителна група, която включва лични компютърни чипове, са спаднали с 13% през тримесечието по отношение на предходната година до 9.29 милиарда $. За този спад се упреква Apple (NASDAQ:AAPL), че приема свои лични чипове и процесори и престава да ги купува от Intel. Въпреки това, резултатите от Q1 могат да се преглеждат като триумф.

Ориентацията, предоставена от Intel, беше по-проблематична. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания предвижда EPS за второто тримесечие от 70 цента и 18 милиарда $ доходи. Анализаторите чакаха EPS от 83 цента и доходи от 18.38 милиарда $. За цялата година Intel увеличи прогнозата си за облагата с 10 цента до 3.60 $ на акция при доходи от 76 милиарда $.

Това изпреварва предстоящите от Уолстрийт EPS от 3.50 $ и 75.78 милиарда $ доходи. За страдание, насоките за Q2 сграбчиха заглавията и INTC акциите неотложно се сринаха с 4%, откакто резултатите бяха оповестени.

По отношение на финансовите коефициенти

Intel се търгува със съответствие цена предстояща облага от към 12 пъти, дивидентната рентабилност на акциите съставлява 3.54%. За съпоставяне, най-големият му акционер AMD, има съответствие цена предстояща облага от 23.4, или близо два пъти повече и не изплаща дял.

Съотношението цена-счетоводна стойност при AMD е 2.8, на фона на 1.7 за Intel.

Маржина на облагата за Intel е 31.68%, по отношение на 18% за AMD. В същото време възвръщаемостта на личния капитал на Intel е при равнище от 27%, по отношение на 11% за AMD.

За разлика от Intel обаче, книжата на AMD са поскъпнали с 21.5% за последната една година, на фона на спада от близо 30% за по-големия съперник.

По отношение на растящия дял

Въпреки сериозната капиталова акция на Intel, компанията неотдавна усили тримесечния си дял до 36 цента, с което доходността доближи 3.54%. Дивидентът не наподобява изключително заплашен, поради на обстоятелството, че равнището на изплащането му е едвам 23.38%.

Инвеститорите също по този начин имат съображение да чакат по-нататъшното покачване на изплащането, поради на историческата политика на компанията. Тя го е повишавала през всяка от последните пет години, което постоянно е основен фактор за вложителите в дивидентни компании.

Гледайте на INTC акциите като на дълготрайна инвестиция

Intel прави доста неща вярно и финансовото ѝ положение се усъвършенства. Компанията явно има дълготрайна тактика за напредък и възнамерява да се възвърне от основаването на лични микрочипове за устройства като iPhone и Mac компютри.
 Nvidia желае Intel да създава чиповете ѝ
Nvidia желае Intel да създава чиповете ѝ

Водят се договаряния

Въпреки това, Intel не е високотехнологичен стартъп. Това е одобрена компания, която намира нови способи да остане конкурентоспособна в софтуерно напредналия свят. Инвеститорите би трябвало да имат това поради и да възнамеряват да купуват и държат акции на Intel за дълго време, тъй като в противоположен случай, могат да осъществят краткосрочни загуби.

При всички положения обаче, поради на изплащания дял и релативно ниските финансови съотношения, рисковете при компанията наподобяват добре уравновесени за бъдещите акционери.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР