„Какви претенции можеш да имаш да управляваш държавата, като не

...
„Какви претенции можеш да имаш да управляваш държавата, като не
Коментари Харесай

Доц. д-р Татяна Буруджиева: БСП все повече заприличва на карикатура

„ Какви искания можеш да имаш да управляваш страната, като не успяваш да ръководиш умно личната си партия?!” Въпроси към Корнелия Нинова от политолога доц.д-р Татяна Буруджиева, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, в изявление за „ Новини.бг.”

- Доц. Буруджиева, вие още предходната година предрекохте, че Българска социалистическа партия ще изпадне в изолираност. Вчера се чу апел и от Красимир Янков алените депутати да се върнат в залата. Като политолог какъв е вашият коментар – има ли политически причини изолирането на Българска социалистическа партия?

- Напускането на Народното събрание е едно от най-силните оръжия в ръцете на всяка на съпротива. Само тогава обаче, когато се прави по ефикасен метод. Иначе с лека ръка се ужищожава това средство за въздействие на опозицията върху болшинството и се трансформира в една подигравка. Когато се взема решение да се прави протест, нормално първо нещо е да се предвижда по кое време и по какъв начин опозицията ще се върне в Народното събрание. Самият факт, че сега лидерският екип на Българска социалистическа партия е взел решение за излизане от събранието с ясното схващане да не се връща там, приказва нееднозначно. Вариант е Българска социалистическа партия да излезе на терен с ясното схващане, че ще бута държавното управление. Само че кворумът в Народното събрание в този момент е обезпечен и не е състоятелна тезата, че от Българска социалистическа партия първо ще провокират парламентарна рецесия, а по-късно и предварителни избори. Остава вероятността, че Българска социалистическа партия излезе отвън събранието, с цел да „ надига националният гняв”.

- Има ли благоприятни условия за реализиране на това желание, хората подготвени ли са да последват „ революцията” на Българска социалистическа партия?

- Единият от проблемите е, че ние действително влизаме в предизборна обстановка, цяла Европа към този момент е в нея. Изборите за Екологичен потенциал се обрисуват като доста политизирани и идеологизирани. В този смисъл Българска социалистическа партия е отвън, някъде настрана от борбата на левите партии на Стария континент против десните партии, против ЕНП. Българска социалистическа партия се втурна против националната власт, желае я за себе си. Аргументът, че Българска социалистическа партия се бори против ГЕРБ е неплатежоспособен, защото те не споделят какво оферират отсреща. И това се случва в миг, в който е значимо какво вършат и по какъв начин се държат партиите и народите в Европа. Първото потомство, което е родено в 21 век, ще гласоподава за първи път. Затова политиците би трябвало да работят по този начин щото да създадат публично политическата среда допустима за това потомство. В целия този спор обаче Българска социалистическа партия остава без оферти, тъй като е заета да се занимава с побутване на ръководство, определено от народа в законни избори. В това няма особена успеваемост. Лидерите в Българска социалистическа партия, съгласно мен, се подлъгаха по социологически изследвания. Но тези данни отразяват извадка от настроения за национални избори. Все още българите не приказват за своите настройки за европейски избори, за Екологичен потенциал. Иска или не Българска социалистическа партия, следва да се отвори дебатът за листата й за Екологичен потенциал, който ще е ценностен. Българска социалистическа партия ще би трябвало да отговори на значимия въпрос – къде желаят в Европа да са социалистите и ще не престават ли да са в изолацията, в която сами се вкараха? Защото единствено с тактиката „ анти-ГЕРБ” до средата няма да стигнат. Така отблъскват даже личните си гласоподаватели, които така и така не са доста настроени за гласоподаване на европейските избори. След тях пък ще дойдат локалните, за които Българска социалистическа партия е още по-неподготвена спрямо добре смазаната машина на ГЕРБ.

- Демек, да разбираме ли, че цяла Европа върви в една посока, а Българска социалистическа партия наобратно?

- Точно по този начин. Чрез листата си Българска социалистическа партия ще отговори на доста въпроси, които си задават хора с леви убеждения. Преди идните европейски избори, Българска социалистическа партия първо се втурна да сменя националното държавно управление. Второ, потегля от едни позиции, които внасят подозрения в нейната европейска ориентировка. Може би Българска социалистическа партия си прави криви сметки да вземе някакъв краен коренен избор! Левицата в Европа направи доста ясни поръчки преди евровота за създаване на Европа на хората, не на пазарите. Българска социалистическа партия към този момент не се причислява към това. От сегашните кавги в партията, ще се пренесем в идващите – каква ще е листата и кой ще я води. Резултатът ще е доста пагубен. Освен, в случай че не слагат отпред на листата Сергей Станишев.

- Твърдят, че имиджа на Народното събрание бил неприятен, но те ще го поправят ли като образно демонстрират по какъв начин може да не работиш, само че да получаваш част от заплатата си, тъй като е подобен правилника?

- Когато си законодател, е редно да показваш по какъв начин би трябвало да се съблюдават законите. В правилника на Народно събрание категорично написа, че народните представители са задължени да вземат участие в работата на комисиите и в пленарните съвещания. Имиджа на Народното събрание не се гради единствено от ръководещото болшинство. Той се прави от всеки депутат и всички дружно. Така че концепцията, че ти ще направиш по-добър Народното събрание като излезеш от него, е неразбираема. Според мен най-чистият вид беше, народните представители от Българска социалистическа партия да си пуснат неплатени отпуски, по този начин както вършат всички останали работещи хора в страната. Политиците би трябвало доста деликатно да премислят това, какво хората ще видят и прочетат в техните дейности. А не да вършат неща, които ги трансформират в тотални карикатури.

- Имате ли прогноза – по какъв начин ще завърши това безспирно отваряне на вътрешни и външни фронтове от Българска социалистическа партия? Авангардът на тази партия постави в партера знакови имена на Българска социалистическа партия като Георги Пирински, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Велислава Дърева, Димитър Дъбов, Сергей Станишев, Михаил Миков и мн.други.

- Неползотворно е това, което се прави с тези знакови имена. Всяка партия би трябвало да има сензитивност и отношение към своите фрагменти. Какъв образец се дава на младежите, които виждат по какъв начин се обезглавяват и унищожават хора, които дълги години са работили за партията, без значение какво може да се каже за всеки от тях поотделно. Излиза, че като си персона, може да те унищожат. Но, в случай че си послушко без бляскавост и качества, ще те насърчават и стартират. Това в никакъв случай не води до триумф. Е, какви искания можеш да имаш да управляваш една страна, като не успяваш да го направиш умно в личната си партия?!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР