Какви пенсии ще получават хората е ясно само до юни

...
Какви пенсии ще получават хората е ясно само до юни
Коментари Харесай

Стана ясно кога ще бъдат намалени повечето пенсии през 2022 г

Какви пенсии ще получават хората е ясно единствено до юни 2022 година Добавки към пенсиите в размер на 60 лева ще има от януари до юни идната година, разгласи министърът на финансите Асен Василев след съвещанието на Министерски съвет. Точно това беше записано и в проектобюджета, създаден от служебното държавно управление, написа Trud.bg
.


В момента към пенсиите дават добавки от 120 лева Но от 25 декември минималната пенсия нараства от 300 лева на 370 лева А тежестта на всяка година застрахователен стаж нараства от 1,2 на 1,34, което ще докара до индексиране на пенсиите с 12,5%. Така дружно с нарастването на пенсиите понижават добавките към тях.

Предстои да се преразгледа пенсионната система, сподели още Асен Василев. В резултат от средата на идната година може да има съществени промени при определянето на размера на пенсиите.

В договарянията за сформиране на държавното управление беше контрактувано сред съдружните сътрудници, че би трябвало да се направи промяна, тъй че пенсиите да зависят повече от самостоятелните осигурителни вноски, които са плащали хората през трудовия си стаж.

През идващите шест месеца ще бъдат обсъждани другите разновидности за смяна на пенсионната система.

В проектобюджета на служебния кабинет беше записано, че от средата на 2022 година пенсиите ще бъдат индексирани по “швейцарското предписание ” – с 50 на 100 от инфлацията и с 50 на 100 от растежа на осигурителния приход.

Прогнозите са нарастването да е с 6,1%. При отпадане на добавките от 60 лева, множеството пенсии действително ще бъдат понижени.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР