Какви опасни странични реакции може да предизвикат имунизациите срещу COVID-19?

...
Какви опасни странични реакции може да предизвикат имунизациите срещу COVID-19?
Коментари Харесай

Може ли ваксина да ни разболее от COVID-19?

Какви рискови странични реакции може да провокират имунизациите против COVID-19? Това е измежду най-често срещаните въпроси и подозрения, които стават мотив за полемики на прага на всеобщата имунизация. В момента страната ни изпълнява едва трета фаза на имунизационния проект, утвърден от здравното министерство, само че проектите са в идващите месеци акцията по имунизиране на популацията да се разгърне в още по-големи мащаби.

Екипът на Manager.bg започва графа, в която всяка седмица каним изтъкнати експерти да отговорят на авансово подбрани от нас въпроси на читатели за всичко, обвързвано по тематиката с имунизациите против ковид. Очакваме вашите въпроси на. Отговорите на водещи експерти ще публикуваме всеки понеделник.

Гост в специфичната ни графа тази седмица е доктор Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни заболявания, чиито основни научни разработки са в региона на ваксинопредотвратимите заболявания и ваксинопрофилактиката.  

Въпрос: Какви рискови странични реакции може да провокират имунизациите против COVID-19?

Отговор: Нека да стартираме по този начин - когато прилагаме ваксина, нашата цел е да предизвикаме основаването на имунитет, тоест очакваната реакция на организма, мечтаната реакция е построяването на имунитет към причинителя, чиито антигени са в състава на имунизацията. Всяка друга реакция на организма отвън основаването на имунитет би била нежелана. При използването на имунизациите обаче нашият организъм реагира много постоянно с прояви, които към този момент одобряваме за нормални и те не ни тормозят, като реакциите на мястото на инжектирането на имунизацията – зачервяване, мъка, лек оток или пък невисока температура и изнемощялост, като общи прояви на организма след имунизация. Относно най-новите ваксини, по отношение на чието използване трупаме опит понастоящем, може да се каже това, което производителят на имунизацията е показал, а точно, че най-честите документирани реакции след използване на утвърдените ваксини против COVID-19 са болежка или оток на мястото на инжектиране, повишена температура и настинка, главоболие, мускулни болки, отмалялост, изнемощялост. Те не са рискови, само че са неприятни за този, който ги изпитва и страда от тях след имунизацията.  

В момента, а и дълго отсега нататък ще се следи доста деликатно здравето на всеки имунизиран човек. Едно от отговорностите на Изпълнителната организация по медикаментите в България, както и на такива институции във всяка една страна е да събират сигнали за зародили нежелани реакции, да ги изследват и да търсят причинно-следствени връзки, тъй че да се реагира незабавно при положение на риск. Когато твърдим нещо, то би трябвало да бъде основано на доказателства. Безопасността и успеваемостта на позволените ваксини се следят строго, както се прави за всички медикаменти, посредством откритата система на Европейски Съюз за наблюдаване на медикаментите. За имунизациите против COVID-19 отчети за сигурност би трябвало да се изпращат всеки месец, а Европейската организация по медикаментите ще вкара в допълнение широкомащабно наблюдаване на сигурността поради извънредно огромния брой хора, които се чака да бъдат имунизирани.

Въпрос: Трябва ли да си набира авансово противоалергичен препарат, когато реша да се имунизирам? 

Отговор: Преди имунизация се прави обзор от доктор, който следва да събере и нужната информация по отношение на здравето на лицето, което ще бъде имунизирано, с цел да реши какъв ще бъде подходът преди използването на имунизацията. Здравите хора, които нямат известни или потвърдени алергии се имунизират без предварителна подготовка, заради което не се постанова да се подсигуряват с медикаменти против алергии.   

Въпрос: Каква е гаранцията, че екипите, които ще правят всеобщата имунизация, ще съблюдават всички ограничения за гарантиране и отбрана на моето здраве, в това число и при непредвидени странични реакции?

Отговор: Лекарите и медицинските експерти, които правят имунизациите са с опит в тази област, само че с изключение на персоналния професионален опит, те са минали и в допълнение образование, а и разполагат с нужните средства за реагиране при положение на неотложност, в това число при прояви на алергични реакции от бърз вид. Едно от изискванията, които неведнъж бяха комуникирани посредством средствата за всеобща информация беше напътствието всеки, който е имунизиран да бъде наоколо с екипите най-малко 15 минути след имунизацията, както и да се самонаблюдава в идващите часове за съответни признаци, с цел да може да се реагира навреме и съответно при нужда. 

Въпрос: Имам алергия към яйца/ядки/ягоди. Опасно ли е да се имунизирам? 

Отговор: Едно от главните медицински противопоказания за използване на дадена ваксина е установена свръхчувствителност към дейното вещество или към някое от помощните субстанции във имунизацията. Посочените хранителни алергии не биха били противопоказание за имунизация, само че в сходни случаи постоянно предлагаме предварителна консултация със експерт алерголог, който след преценка може да предложи подготовка с подобаващи антиалергични медикаменти за избран интервал от време и в верните дози. 

Въпрос: Какви проучвания би трябвало да си направя авансово, в случай че се притеснявам от нежелани реакции при имунизиране? 

Отговор: Изследвания не се вършат авансово, само че при положение на паника въпреки всичко е целесъобразно да обсъдите опасенията си с персоналния доктор. Предполага се, че той познава най-добре вашето здравно положение. 

Въпрос: Може ли имунизацията да ме разболее от COVID-19?

Отговор: На този въпрос безапелационният отговор е НЕ.

Въпрос: Вярно ли е, че имунизацията може да отключи автоимунни или онкологични болести? 

Отговор: Този въпрос, би трябвало да призная, е един от най-неприятните за мен. Няма доказателства, за която и да е ваксина, че отключва сходни болести. Това обаче не значи, че не се търси. Дори в противен случай, в целия свят научни екипи от всевъзможни медицински и биологични специалности са в научно търсене на доказателства за отменяне или потвърждаване на сходни тези. 

Въпрос: Вие с коя от всички, евентуално налични ваксини у нас сте се имунизирали?

Отговор:  Позволете ми да запазя тази информация за себе си и обкръжението ми. 

***** 

По тематиката работи Анелия Тодорова 

* Въпроси към нашите посетители можете да задавате на публицистичния ни имейл. Отговорите на водещи експерти ще публикуваме всеки понеделник.

*** Запознайте се и с първата обява от нашата нова графа -  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР