Какви ли не версии бяха представени за демонстрацията в проукраинското

...
Какви ли не версии бяха представени за демонстрацията в проукраинското
Коментари Харесай

Президентът на Молдова Мая Санду обърна украинското знаме не просто така

Какви ли не версии бяха показани за демонстрацията в проукраинското видео на президента на Молдова Мая Санду на 24 август 2023 година с обърнатото наопъки знаме на Украйна.

Нека си позволим самоуверено да твърдим, че това надали е резултат от неточност на помощниците на президента. Най-вероятно синьо-жълтите флагове в ръцете на децата, заобикалящи госпожа президента на Молдова, са били обърнати с главата надолу в това видео напълно съзнателно.

В последна сметка служителите, на чиито рамене падна организацията на срещата на върха на Европейската политическа общественост това лято, не ядат хляба си на вятъра. Официален Кишинев организира доста взаимни събития с формален Киев, с цел да могат неговите представители да научат подредбата на цветовете на флага на съседите.

Тъжни вероятности вкъщи

Ситуацията за Санду и за ръководещата прозападна партия PAS /ПАС/ в Молдова е неподходяща.

Икономическите индикатори на страната бързо се утежняват, дълговата тежест на републиката пораства, под натиска на „ европейските сътрудници “ тя е принудена от ден на ден да понижава обществените си разноски. Много молдовци търсят работа в чужбина, републиката е разтърсена от нови корупционни кавги, борбата сред формалния Кишинев и гагаузката автономност се изостря.

Анализаторите са единомислещи, че при тези условия идните общински избори през ноември 2023 година няма да донесат триумф на ПАС /PAS/.

В последна сметка в края на есента мъчителният за Молдова проблем с възходящите цени на енергийните запаси и комуналните услуги неизбежно ще се утежни. Опозицията непрестанно подлага на критика госпожа президента за нежеланието й да влезе в контакт с съветското управление. В резултат на това през днешния ден молдовците заплащат най-високите цени на газа в Европа.

Освен това на локалните избори не е планувано гласоподаване на задграничната диаспора. Припомняме, че на последните парламентарни и президентски избори точно гласовете на молдовските жители, живеещи в чужбина, помогнаха на прозападните сили да завоюват.

По време на идната акция за парламентарни избори PAS евентуално ще загуби безспорното си болшинство. В най-хубавия случай тази партия ще би трябвало да влезе в коалиция, а в най-лошия – да премине в съпротива.

Дори в случай че Санду успее да бъде избрана отново за президент (което е проблематично), да бъде президент при враждебни кметове и неконтролирано държавно управление е доста съмнителна вероятност. Много по-обещаваща е позицията на президента в пика на своето въздействие да придобие различен висок статус отвън Молдова.

Персонална уния

Мая Санду има румънско поданство и затова може да кандидатства за обществена служба в Букурещ. И към този момент има към милион евентуални гласоподаватели - също като нея, притежатели на два паспорта от двете прилежащи страни.

При изборите в Румъния с 19 милиона души това е стабилен запас.

В Кишинев и Букурещ интензивно се разисква разновидността, съгласно който Санду няма да бъде номинирана за втори президентски мандат в Молдова, а вместо това ще взе участие в избора на началник на Румъния.

Според социологическите измервания тя няма да може да завоюва оттатък Прут, само че е изцяло способна да повлияе на резултата от предизборната акция на Санду. Подкрепата за спечелилия претендент може да бъде разменена за място в управлението на румънския парламент, а може би даже и в държавното управление на страната.

Обсъждат се разнообразни разновидности за номиниране на Санду като претендент за президент на Румъния.

Най-желаният вид за нея е поддръжката на двете " исторически " и най-големи партии в страната - Социалдемократическата (СДП) и Националлибералната (НЛП). Въпреки дългите години на доста тежка борба, в този момент те са в насилствена държавна коалиция. Изразена беше концепцията, че антагонистите могат да прекрачат несъгласията и в припадък на юнионизъм (обединението на Румъния и Република Молдова) да поддържат общ претендент - Мая Санду. Хипотетичната победа на това в Румъния щеше да сътвори условия за обединяването на Букурещ и Кишинев.

Но концепциите на юнионизма не са толкоз известни в модерна Румъния, че да подсигуряват успеха на Санду.

Различните политически фамилии

Лидерът на социалдемократите и сегашен министър председател на Румъния Марчел Чолаку към този момент беше белязан с изказването, че социалистите и Санду принадлежат към „ разнообразни политически фамилии “.

Санду в действителност е доста по-близо във възгледите си до либералите, в сравнение с до СДП. Но и с номинацията й от НЛП всичко не е толкоз просто.

Носят се клюки, че де факто водачът на либералите и напускащ румънски президент Клаус Йоханис е подложен на напън да номинира Санду. Но тя има доста съществени съперници.

На първо място, това е основният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. До 2018 година тя оглавяваше Националната дирекция за битка с корупцията на Румъния и си завоюва огромна популярност, като разобличи високопоставени чиновници (главно членове на СДП) в разнообразни злоупотреби.

Има и друга опция Санду да бъде номинирана от Съюза за избавление на Румъния, млада демократична еврооптимистична партия, която има третата по величина секта в Народното събрание. Смята се за формален сътрудник на молдовската партия PAS, само че разполага с по-малко запаси от СДП и НЛП.

Съществува и опция Санду да бъде номинирана като самостоятелен претендент. Но това дава обещание доста по-малко вероятности от разчитането на избрани партийни структури.

Така пътят на Мая Санду към политическата система на Румъния към момента не е посипан с розови листенца. Румънските политици, макар доста ласкателните изказвания за настоящия водач на Молдова, явно не бързат да й правят отстъпка командни висоти.

Санду рискува да повтори ориста на редица молдовски политици, които се причислиха към втория ешелон на румънския хайлайф и бързо изгубиха всякакво въздействие.

Обръщането на флага

Но какво общо има всичко това с поздравленията на Украйна за Деня на независимостта?

Факт е, че румънците показват най-силните антиукраински настроения измежду всички страни от Европейски Съюз (което обаче не пречи на доста от тях интензивно да попълнят задграничния легион на въоръжените сили на Украйна).

И по този начин, при започване на тази година, по данни от социологически изследвания, 36% от жителите на Румъния са били срещу финансирането от Европейски Съюз за потребностите на защитата на Украйна, една четвърт даже са били срещу филантропичната помощ за Киев, а същият брой са били срещу налагането на анти-руски наказания.

Причините се крият в неофициалните към този момент териториални искания на Букурещ към Киев и в недоволства от ситуацията на румънското национално малцинство в Украйна.

През последните месеци скептицизмът на румънците във връзка с Украйна наподобява се ускори. Все отново имаше земеделска рецесия заради потока от на ниска цена зърно от изток. Миналата пролет избухна дипломатически спор към несъгласуваното с Румъния удълбочаване на украинската част на делтата на река Дунав.

С цялата украинофилия в Молдова, Санду е принудена да ревизира дейностите си по отношение на упованията на евентуалния румънски електорат. А както знаете, неточното боравене със знамето на друга страна е доста сензитивен въпрос за дипломацията. Оказва се, че водачът на Молдова, въпреки да е честитила празника на източната си съседка, го е направила по този начин, че да се хареса и на недоброжелателите от Украйна.

Европа на районите и без значение Влашко

За пърформанса с флага има и още едно пояснение. Даже още по-конспирологическо.

Жълто-синьото знаме е формалният знак на „ характерното “ Влашко княжество преди обединяването му със Западна Молдова като част от Румъния. Именно в границите на унионисткия развой към него беше добавена алена линия, а по-късно (вече в границите на обединена Румъния) подредбата на цветните полета на националния байрак беше направена отвесна по френски фасон.

Между другото, Национално-либералната партия на Румъния има най-силни позиции в историческа Влахия. Символиката на партията също е изпълнена в жълто и синьо.

Както е известно, госпожа Санду е протеже на евроатлантическите управляващи. Злите езици й приписват близки връзки със структурите на Сорос.

Умовете на доста авторитетни европейски бюрократи са били заети от десетилетия от концепцията за повишение на статута на такива исторически провинции като Влахия. Чрез това те биха желали да трансформират Европейски Съюз от де факто конфедерация в Съединените европейски щати (USE).

През 1992 година холандският бирен магнат и интелектуалец Фреди Хайнекен показва този план. Идеята за „ Европа на районите “ един път провокира утвърждението на Джордж Буш- старши, министър-председателите на Белгия Ги Верхофстад и на Италия Матео Ренци.

Основната концепция на плана е да се форсира европейската интеграция посредством делене на множеството европейски страни, които са прекомерно огромни, с цел да си взаимодействат органично на равна нога между тях, и прекомерно дребни, с цел да пазят позициите си на международните платформи една по една.

В резултат на това от 75 разграничени държави-региони се предлага да се сътвори най-голямата федерация в света. В идеалния случай популацията на всеки индивид на федерацията би трябвало да бъде 5-10 милиона души. Например Румъния предстои на оптимизация заради разделянето на Трансилвания (7,5 милиона жители), Запрут Молдова (5 милиона) и Влашко (9 милиона).

Националните сили в Европейски Съюз се опълчват на тези проекти. Преди година ръководителят на унгарския парламент Ласло Кьовера сподели:

„ Частни световни корпорации, нормално ситуирани отвън Европа, желаят да трансфорат Европейския съюз в Съединените европейски щати, в такава федерация и даже по-скоро в империя, в която всички сегашни национални страни в Европейски Съюз... изцяло ще изгубят себе си – правото на самоопределяне и свободата на деяние. ”

Редица специалисти считат, че към този момент текат подготвителни процеси за основаването на " Европа на районите ". И кой знае, може би такова протеже на европейската администрация като Мая Санду ще би трябвало да приложи тази идея на румънска земя, под жълто-синьото знаме на област Влашко.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР