Какви грипни щамове ще ни атакуват тази година? Предполага се, че

...
Какви грипни щамове ще ни атакуват тази година?
Предполага се, че
Коментари Харесай

Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон

Какви грипни варианти ще ни нападат тази година?

Предполага се, че през сезон 2021/2022 година ще циркулират грипни вируси, които са сходни на вирусите, влизащи в състава на противогрипните ваксини, предложени от СЗО за страните от Северното полукълбо, а точно:

∙ A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;

∙ A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);

∙ B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage);

∙ B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage).

Засега не може да се предвижда кой от тези вируси ще господства.

До каква степен ни пази противогрипната ваксина?

Ефективността на противогрипните ваксини не е 100%, само че те обезпечават отбрана против тежки форми на грип и затруднения, изключително при високорисковите лица. Според научни изявления противогрипните ваксини:

∙ Намаляват с 50-60% амбулаторните прегледи, дължащи се на грип, в общата популация.

∙ Намаляват с 57% хоспитализациите, дължащи се на грип, при лица над 50 година

∙ Намаляват със 74% приема на деца в интензивни отделения.

∙ Намаляват с 52% и 79% хоспитализациите при лица с хронични белодробни болести и с диабет, надлежно.

Ефективността на противогрипните ваксини зависи от възрастта и имунния статус на имунизираното лице, само че най-много от антигенната непосредственост сред ваксиналните и епидемиологичните грипни вируси. Най-висока е успеваемостта на имунизациите по отношение на грипни вируси вид В, защото те са най-генетично постоянни, а най-ниска е по отношение на грипни вируси А (H3N2), които са най-изменчиви. Така че от голяма важност за успеваемостта на имунизациите е кой грипен вирус доминира през даден епидемиологичен сезон

Късно ли е, в случай че в този момент решим да си сложим ваксина против грип?

Препоръчва се имунизацията против грип да се приложи най-малко 14-21 дни преди началото на циркулацията на грипни вируси в страната, с цел да има време да се образува имунитет. Засега не е засечена циркулация на грипни вируси, тъй че може да се слага противогрипна ваксина. Счита се, че даже по време, когато в страната циркулират грипни вируси, може да се ползва ваксина, в случай че лицето е крепко и няма остро заболяване.

За кои групи от популацията е целесъобразна имунизацията против грип?

Противогрипни ваксини се предлагат на лица, които са с нараснал риск от тежко протичане на грип и развиване на затруднения. Според СЗО годишна имунизация срещу грип се предлага на лица с:

Висок риск от затруднения:

∙ Бременни дами (високо приоритетни);

∙ Деца на възраст от 6 мес. до 5 год.;

∙ Възрастни лица ≥ 65 год.;

∙ Лица на възраст над 6 мес. с хронични болести (диабет, хронични сърдечни и белодробни болести, вродена или добита имуносупресия, ХИВ/СПИН и др.);

Повишен риск от заразяване или предаване на инфекцията:

∙ Медицински личен състав.

Според НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 година за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 31.05.2005 година, Доп. - Дъждовни води, бр. 77 от 2012 година, в действие от 9.10.2012 г.) годишна имунизация срещу грип се предлага на следните групи лица:

Всички лица, навършили 65 год.

Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните болести:

· хронични белодробни болести, включително астма;

· хронични болести на сърдечно-съдовата система;

· метаболитни болести, изключително диабет;

· хронична бъбречна непълнота и заболели на хемодиализа;

· вродена и добита имуносупресия, в това число медикаментозна; носители на НIV и заболели с клинично проявена НIV инфекция;

· хемоглобинопатии;

· органна трансплантация.

Лица, живеещи в проведени колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.);

Лица с нараснал риск от заразяване по отношение на специалността им (транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и др.);

Всички, които са в контакт с лица с нараснал риск от затруднения (членове на фамилията, включително деца; личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения).

Какво би трябвало да кажем на хората, които се двоумят да се имунизират против грип?

По време на пандемията от COVID-19 рекомендациите за противогрипна имунизация са с изключително значение заради вероятността от заразяване със SARS CoV-2 и грипен вирус, което би довело до утежняване положението на пациента. Това е изключително значимо за лицата с нараснал риск от тежко протичане на COVID-19 и на грип (лица на възраст ≥ 65 год., лица с хронични болести и с ослабен имунитет). Приоритетни групи за противогрипна имунизация би трябвало да бъдат също медицинските служащи, както и жителите и личния състав на обществени заведения.

Кога се чака грипната вълна тази година?

В България циркулацията на грипни вируси нормално стартира през декември, като епидемията от грип се разпростира през януари-февруари.

Можем ли да чакаме по-слаба грипна вълна и тази година?

През миналия сезон 2020/2021 година циркулацията на грипните вируси в Европейския съюз беше извънредно слаба, а в България за първа година не бяха потвърдени грипни вируси. Това се изяснява с прилаганите противоепидемични ограничения, които оказват резултат освен върху пандемичния ковид, само че и върху грипните вируси. Ако и през този сезон се съблюдават прецизно противоепидемичните ограничения, е допустимо да няма тежка грипна зараза, каквито се следиха в сезоните преди пандемията. Ранното доказване на грипен вирус A (H3N2) в Европа обаче демонстрира, че актуалният грипен сезон може да бъде по-тежък спрямо предходния, изключително за старите хора и лицата с ослабен имунитет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР