Какви думи на този ден преди 135 години са изричали

...
Какви думи на този ден преди 135 години са изричали
Коментари Харесай

Непознати документи от "Съединението на България": Изложба в Националната библиотека

Какви думи на този ден преди 135 години са изричали князе и революционери. Изложба в Национална библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " демонстрира редки и непознати документи и фотографии към това значимо за историята ни събитие.

„ Стремеж към национално обединяване и избавление движи българите след 1878 година, по тази причина първата крачка е съединението на Княжество България с Източна Румелия “, споделя Д-р Руслан Иванов, основен архивист в Националната библиотека.

Какво има в програмата на Българския скришен централен революционен комитет:

„ Българският скришен централен революционен комитет има цел окончателното избавление на българский народ посредством гражданска война морална и с оръжие. “

Какво е споделил от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението? Какви са думите му при оповестяване на Сръбско-българската война – тези дни отговорите излизат от архивите.

„ Любопитното е едно писмо от Захари Стоянов до Димитър Петков, в което споделя, че това е прелом, който се организира, без да се пролее нито една капка кръв и без да се каже нито една неприятна дума сред спечелили и победени. Виждаме фотографии на първия шеф на Източна Европа Алеко Богориди, на Недляка Шилева, която шие революционното знаме, което е употребявано при оповестяването на съединението “, изясни Д-р Руслан Иванов, основен архивист в Националната библиотека.

Изложбата ще бъде в централното предверие до 23 септември. Изложбата се демонстрира един път на няколко години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР