Какви асоциации предизвиква у вас думата пират“? Едноок мъж с

...
Какви асоциации предизвиква у вас думата пират“? Едноок мъж с
Коментари Харесай

Госпожа Чжен Ши – суровият пират

 жена корсар

Какви асоциации провокира у вас думата „ корсар “? Едноок мъж с папагал на рамото и дървен крайник? А в този момент погледнете Чжен Ши – китайска морска разбойница, която си спечелила славата на един от най-успешните пирати в историята.

Под нейно командване се намирал флот от 2000 съда и над 70 хиляди моряци. Тази дребна нежна жена, ръководеща сраженията, държала ветрило вместо сабя. Тя била съвременник на Наполеон и адмирал Нелсън, само че в Европа никой не бил чувал за нея. Затова пък в Далечния Изток, измежду ширините на Южнокитайско море, я знаели от последния дрипльо до първия паралия.

Вероятно си мислите, че такова „ благосъстояние “ е получила в завещание от някой едноок и с дървен крайник? Отчасти е по този начин, само че има едно „ само че “.

Чжен Ши била на 26 години, когато през 1801 година китайките пирати я взима от обществен дом в Кантон. Лидерът на пиратите Чжен И предложил на хубавица ръката и сърцето си и тя се съгласила, само че, както гласи легендата, единствено при изискване, че ще взе участие и в управлението на интервенциите, и в разделянето на плячката. Пиратът се съгласил.

За шест години двамата изтребили всички съперници край бреговете на Южнокитайско море, увеличавайки своя флот до 400 кораба. Когато през 1807 година Чжен И умрял, вдовицата му, останала в историята под името Чжен Ши (вдовицата на Чжен) взела юздите на властта в свои ръце.

Новата лидерка въвела редица жестоки закони и съумяла да трансформира разбойническото войнство в дисциплинирана войска. Пиратите се пробвали да се бунтуват, само че серията показателни изтезания ги предиздвикали да се примирят, а крайморските селища почнали всеобщо да минават в ръцете на морската разбойница (под нейна отбрана се живеело по-спокойно) и непринудено снабдявали флота на Чжен Ши с всичко належащо.

През януяри 1808 година целият китайски императорски флот бил зает в битката против пиратите. Госпожа Ши съумяла да вкара изпратената против нея ескадрила в остроумен капан и… спечелила борбата, заграбвайки повече от 60 кораба.

Командващият ескадрилата адмирал не издържал на позора и се самоубил. Тогава Китай се опитал да натресе разбойницата на западните авантюристи, само че и те нямали триумф. Разбирайки, че няма да се оправят с Чжен Ши, управляващите ѝ предложили спокойно съглашение и през април 1810 година то било признато.

Пиратите (по разнообразни оценки от 17 000 до 80 000 човека) получили цялостна прошка, запазили заграбеното имущество и минали към имперска работа. Това бил краят на поратстването в китайските води.

Чжен Ши доживяла до 69 години, като станала законна съдържателка на гостилница (която била и нещо като казино и бордей). Нейните триумфи ѝ обезпечили една от най-блестящите пиратски кариери за цялата история на човечеството.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР