Каква вода пият децата ни не само вкъщи, но и

...
Каква вода пият децата ни не само вкъщи, но и
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Чешмяна или бутилирана вода?

Каква вода пият децата ни освен у дома, само че и в детските градини? Преди дни стана ясно, че в част от детските заведения е получено писмо, в което се споделя, че по закон бутилираната вода се води „ храна” и не може да се внася от родителите в детските градини.

Според министерството на опазването на здравето само и единствено шефовете биха могли да подписват контракти и да дават отговор за потреблението на бутилирана вода и то единствено в случай че чешмяната не става за пиянство.

На пазара се пускат минерални води със наличие на флуорид над 1,5 мг за литър, която е несъответствуваща за всекидневна приложимост от деца под седем години.

Не се предлага и многократното потребление на пластмасови бутилки заради риск за здравето на малчуганите.

Там, където здравните управляващи не са издали възбрана за потребление на питейна вода, отсега нататък тя би трябвало да се пие.

Ако шефът въпреки всичко позволи да се употребява бутилирана вода, за закупуването и съхранението ѝ ще би трябвало да дава отговор детското заведение.

Д-р Иво Атанасов, държавен специалист в дирекция „ Обществено здраве” към Здравното министерство, е безапелационен, че не са издавали възбрана да се пие минерална вода. „ С писмото обърнахме внимание, че в обитаемоте места, където качеството на питейната вода е положително, няма нужда да се употребява бутилирана вода”, споделя той.

В същото време Надежда Дерневска, която е шеф на детска градина „ Марица” в Пловдив направи бърза сметка, че в случай че шефът обезпечава минералната вода, това ще коства към 15 хиляди лева от бюджета на детското заведение. „ Ние нямаме такива пари”, добавя тя.

Жана Величкова, която е ръководител на Асоциацията на производителите на бутилирана вода е безапелационна, че техните артикули не са нездравословни за здравето по никакъв метод и минават през филтриране. „ Изворните и трапезните води нямат никакво ограничаване за потребителите”, безапелационна е тя.

В същото време шефове на детски градини се усещат с вързани ръце, тъй като ще би трябвало да похарчат огромна част от парите за минерална вода, а родителите – недоволни, тъй като тук-там считат, че водата от чешмата е негодна за пиянство.

Повече вижте във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР