Каква е целта на InnoWave Summit 2018?Като организатори на най-голямото

...
Каква е целта на InnoWave Summit 2018?Като организатори на най-голямото
Коментари Харесай

innowave 2018

Каква е задачата на InnoWave Summit 2018?

Като уредници на най-голямото софтуерно събитие, което се прави отвън София, сме си сложили няколко съществени цели. Най-важната от тях е да покажем на всички, че Варна е място, в което се случват забавни и стойностни неща, с които можем да се гордеем. По този метод нареждаме града ни на цифровата карта на Европа. Както знаете, в едно тежко състезание Варна съумя да стане един от 30-те цифрови хъба в Европа, което ни дава големи преимущества.

Innowave Summit създадва условия за обмяна на опит и шерване на визии сред международните специалисти и тренд-сетъри, които сме поканили за лектори, и локалните професионални общности в областта на маркетинга и високите технологии. Така ще се даде повече убеденост на бизнеса, стартъп обществото и младежите с предприемачески профил, че в ръцете им са вероятностите за основаването на цифрова съгласуваност и европейско бъдеще на страните от Централна и Източна Европа, в това число Западните Балкани.



Надяваме се, че по този метод ще успеем да покажем най-много на младото потомство, че Варна е място, в което могат да се развиват, има смисъл да го вършат и може би ще понижим „ приключването “ на гении към други градове и страни.

Втората цел е поощряване на присъединяване на дамите в цифровата сфера. По данни от изследване, поръчано от на Европейската комисия, все по-малко дами избират да се осъществят професионално в цифровия бранш. Тревожна е регистрираната наклонността, че единствено 24 на 1000 дами, завършващи висше обучение, са със компетентност, обвързвана с ICT, като действително единствено 6 от тях стартират работа в цифровия бранш. Същото изследване регистрира, че броят им е намалял спрямо 2011г.

Третата цел е това събитие да подкрепи цифровата промяна и на по-ниско софтуерни браншове като енергийния, пътния, железопътния и въздушния превоз. Можем да обобщим, че дълготрайната и генерална цел е да допринесем за ускоряването на цифровата промяна на българската стопанска система като цяло, както и за развиването на една мощна предприемаческа екосистема.

С какво се отличава тазгодишното издание на InnoWave Summit 2018 във Варна от миналогодишното?

Първият извънстоличен огромен hi-tech конгрес Innowave Business & Startup Conference 2017 беше проведен от Сдружение с нестопанска цел Български бизнес конгреси предходната година във Варна. Основният фокус беше върху цифровия маркетинг, продажбите и електронната търговия, като значимите тематики бяха потребителско държание, изкуствен интелект, обществено извършване на покупки, масиви от данни, виртуална /добавена действителност, Internet of Things, нововъведения в медицината, нано технологии. Целите бяха да се сътвори на удобна среда за обмяна на сполучливи бизнес модели, опит и положителни практики в онлайн маркетинга и да се насърчи изобретателното и новаторско мислене.

Успяхме да притеглим вниманието на стартъп обществото и самодейните младежи с предприемачески профил, одобрени представители на бизнеса, фондове за рисков капитал. Постигнахме и съществени резултати- съвсем 1000 участници почетоха събитието. Присъстваха притежатели и мениджъри на компании, представители на бизнеса и startup-и от 23 страни. За пръв път в България дойдоха топ мениджъри на софтуерни колоси като Alibaba.com и Amazon.com. Дойдоха фондове за рисков капитал от три континента с капиталово портфолио от по над 100 000 000 Щатски долар. В ЕXPO-зоните на 25 щанда се показаха български и международни компании.Конференцията бе отразена, както от национални медии, по този начин и от медии от Европа, Съединени американски щати и ОАЕ. 30 StartUp плана бяха селектирани и промотирани в мрежата на European Startup Network и фондове за рисков капитал. Въпреки че беше първото от подобен огромен мащаб отвън столицата, събитието потвърди готовността на Варна да се нарежда като цифров и иновационен хъб. Амбициите ни тази година са събитието да е 2 пъти по-мащабно.

В събитието ще вземат участие над 60 топ-лектори от международни марки. Как ги избрахте?

Реално изследването и подбора на лекторите за Innowave Summit 2018 стартира незабавно след края на миналогодишната конференция. Избрахме ги съгласно достиженията им, с които са се утвърдили като специалисти и с които са известни, съгласно това до каква степен са настоящи проблемите или плановете, по които работят, както и съгласно капацитета им да сервират на аудиторията качествено наличие по атрактивен метод. Както виждате, това са изпълнителни шефове и вицепрезиденти на едни от най-големите компании в света, които има какво да споделят с публиката а и нашите посетители има какво да научат от тях.



На фотографията Димитър Василев

С това събитие имате упоритостта да позиционирате Варна на картата на новите цифровите градове в Европа. Какъв е капацитетът на града в тази посока?

Дигитализацията в доста сфери през днешния ден е международна наклонност. За да бъдат родните компании конкурентноспособни и сполучливи, България като цяло и в частност Варна и районът не трябва да изостават. Предварителната среща Innowave Pre-Summit 2018 , извършена през май т.г., утвърди на районно равнище насоките, в които идния Innowave Summit 2018 (19 - 20.10.2018 г.) ще способства за ускорение на дигитализацията на стопанската система в Черноморския район. Работна група от представители на цифровия бизнес от района, академичната общественост, гражданския бранш, държавното управление и Община Варна по време на Innowave Pre-summit за първи път предложи Пътна карта за цифрова промяна на Варна. Пътната карта е тактика за това, по какъв начин Варна (и други градове от района в сходна ситуация)  да се развият като значим дирек за цифровизация на промишлеността.

Старт-ъпите в областта на блокчейн технологиите ще имат опция да се възползват от най-високият награден фонд, набиран в миналото в България на сходен вид събития – 210 000 евро. Защо се фокусирахте в тази сфера?

Разбира се, блокчейн технологиите е нещо, което набира мощна известност в цифровата сфера. Но дано първо разбираем какво е блокчейн супер опростено. Благодарение на тези технологии се децентрализира информацията и вероятността някой да манипулира данни е невъзможна. Представете си следната обстановка: Искате информация от комерсиалния указател или кадастъра и внезапно установявате, че вашата компания или парцела, който притежавате към този момент не е ваша благосъстоятелност?!? Защо? Защото някой е съумял да хакне данните и ги е трансформирал, без да остави диря за тази интервенция. Тогава по какъв начин можете да докажете противоположното?!?

Блокчейн технологията е замислена като гарантираща сигурност посредством самия си дизайн, тъй като не разрешава модифициране на данните. Така в нея могат да се записват транзакции сред двама участници по метод, който е резистентен и предстои на инспекция. Типично блоковата верига се съхранява в мрежата в разпределен тип,с физически копия върху обособени компютри и не съществува едно само „ основно копие “ и още веднъж акцентирам на това, че данните няма по какъв начин да бъдат манипулирани, без да има диря за това, кой, по какъв начин и за какво го е направил. А всички ние желаеме да живеем в един по-сигурен свят, нали?

Поставяте си за задача да извършите българския бизнес в областта на цифровите технологии световен. Известно е, че България е мощна в областта на осведомителните технологии, само че в действителност какво не му доближава на българския бизнес, с цел да е световен?

Българските компании (особено тези от обичайните промишлени браншове и МСП)  влагат по-малко в цифровите технологии, в сравнение с фирмите в други елементи на Европа или в други браншове. Според статистиката, 60% от българските компании нямат цифрово наличие – нито уебсайт, нито даже фирмен профил в която и да е обществена мрежа. Как тогава света да разбере за нас или да излезем на интернационалните пазари?!?

За да повишим готовността на локалната стопанска система за провокациите на дигитализацията в международен мащаб, през май 2018 организирахме Innowave Pre-Summit - подготвителна конференция като сесия за създаване на визия за цифрова промяна на района. Ясната визия, от една страна, и основаването на условия за шерване на положителни практики на международно равнище, чрез интернационалните конгреси от мащаба на Innowave Summit 2018, от друга, съгласно нас са стъпки в вярната посока по пътя към дигитализиране и глобализиране на българския бизнес.

* обява

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР